Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Σάλτσα μπάρμπεκιου με ροδάκινο





Η τέλεια, σπιτική  barbeque sauce για να γλασσάρουμε τα ψητά μας ή για να μαρινάρουμε κάποιο κρεατικό πριν το ψήσιμο! Ποτέ δεν μου άρεσε η έτοιμη σάλτσα που έχουν τα ράφια του σούπερ μάρκετ. Μάλιστα προτιμώ να μη χρησιμοποιήσω σε καμία περίπτωση αυτή τη σάλτσα και να απολαύσω τη μπριζολίτσα μου ή όποιο άλλο κρεατικό σκέτο.

Από τώρα και στο εξής όμως δεν έχουμε ανάγκη κανέναν! Λίγα υλικά, "βατά" σχετικά για κάποιον που ασχολείται με την κουζίνα και χωρίς κόπο!

Ετσι αξιοποιούνται και τυχόν παραγινωμένα ροδάκινα που μπορεί να ξεμείνουν!

Πάμε να τη δούμε;


Σε αυτή τη σάλτσα δεν βάζουμε αλάτι γιατί ήδη η κέτσαπ και η γούστερ σως που χρησιμοποιούμε έχουν από μόνες τους.


Υλικά (βγήκαν 3 φλυτζάνια περίπου)

3 κ. σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
2 κ. σ. τζίντζερ φρέσκο τριμμένο
3 ροδάκινα σε φετάκια
1/2 φλ. χυμός πορτοκαλιού
1/2 φλ. ξύδι (έβαλα μισό κόκκινο και μισό μηλόξυδο)
1 φλ. κέτσαπ
1/3 φλ. μέλι
1/4 φλ. μελάσσα
2 κ. σ. γούστερ σως
1 κ. γλ. καγέν πιπέρι
1 κ. σ. τσίλι σε σκόνη
2 κ. σ. πάπρικα καπνιστή


Στην πάπρικα δώστε βάση, να έχει όμορφο σκούρο χρωματάκι (ζωντανό) και να έχει δυνατό άρωμα και γεύση, στα μπαχαράδικα καλύτερα, όχι από το σούπερ μάρκετ.  Στην ουσία αυτή δίνει την ένταση στη σάλτσα μας.

Μη βάλετε μπαλσάμικο στη σάλτσα, χρησιμοποιήστε απλό ξύδι.



Εκτέλεση

Σοτάρουμε λίγο το κρεμμύδι και το σκόρδο, ρίχνουμε το τζίντζερ και στη συνέχεια τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε να πάρει μία βράση το μείγμα και συνεχίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μελώσει η σάλτσα μας για μία ώρα περίπου, μπορεί και λιγότερο.



Προσέχουμε μετά τα 40 λεπτά να μην μας κολλήσει και αποσύρουμε από τη φωτιά όταν η κουτάλα μας αφήνει καθαρό τον πάτο της κατσαρόλας. Δεν πρέπει να έχει υγρά η σαλτσούλα.





Αντί για ροδάκινα θα μπορούσαμε να βάλουμε άλλο φρουτάκι σε τέτοια περίπου ποσότητα για τις αναλογίες που δίνουμε εδώ. Ανετα γίνεται και με δαμάσκηνα ή βερύκοκα, ή ότι άλλο θέλουμε αρκεί να έχει υπόξινη γεύση το φρούτο μας.

Καλή επιτυχία και καλό Σαββατοκύριακο!

5 σχόλια:

  1. Γεια σου Έφη μου, ωραία η πρότασή σου, μόλις είδα τα ροδάκινα λέω, εδώ είμαστε,,έχουμε μπόλικα από δαύτα, θα δοκιμάσω τη σαλτσούλα στο επόμενο μπάρμπεκιου!!! φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να την φτιάξεις Χρύσα μου και να μου πεις και πως σου φάνηκε! Φιλιά! Καλό ΣΚ! :)

      Διαγραφή
  2. Έξοχη η πρόταση! Ευελπιστώ πως θα υλοποιηθεί σύντομα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ καλή και εξαιρετικά αρωματική χωρίς να είναι βαρύ το άρωμά της! Να την φτιάξεις! Καλό ΣΚ! :)

      Διαγραφή
  3. Έξοχη η σάλτσα Έφη μου!!!!!!!!!!!!! Θα την σκαρώσω οπωσδήποτε τις επόμενες μέρες!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!