Καλημέρα!
Λαλάγγια υπέροχα κερνάμε σήμερα με συνταγούλα από τη Βάσω μας, που σκαρώνεται εύκολα και είναι παραδοσιακή, από ότι μου είπε μανιάτικη. Αν δεν τα έβλεπα και δεν τα δοκίμαζα θα πίστευα για χρόνια ακόμα ότι μιλάμε για αυτό που λέμε στα μέρη μου τηγανίτες αλλά μου το εξήγησε η φιλενάδα....ποτέ δεν είναι αργά τελικά...χααχαχαχχαχ!!!
Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές, αυτά που σας δείχνουμε εδώ είναι νηστίσιμα και πρώτης τάξεως σνακ για να μασουλάμε κάτι ούτε γλυκό, ούτε αλμυρό στην περίοδο της νηστείας (και όχι μόνο βέβαια!), είναι ενδιάμεση κατάσταση!
Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές, αυτά που σας δείχνουμε εδώ είναι νηστίσιμα και πρώτης τάξεως σνακ για να μασουλάμε κάτι ούτε γλυκό, ούτε αλμυρό στην περίοδο της νηστείας (και όχι μόνο βέβαια!), είναι ενδιάμεση κατάσταση!
Υλικά
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
1 φλ. ελαιόλαδο
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα γαρίφαλο (όχι παραπάνω!!)
1 κ. γλ. αλάτι
1 κρασοπότηρο ούζο ή τσίπουρο (προαιρετικό, η Βάσω επιμένει ότι χωρίς είναι πιο ωραία)
χλιαρό νερό όσο πάρει για να έχουμε ελαστική ζύμη (περίπου 1 νεροπότηρο, αν δεν βάλουμε το ούζο, λίγο παραπάνω νεράκι προσθέτουμε)
χλιαρό νερό όσο πάρει για να έχουμε ελαστική ζύμη (περίπου 1 νεροπότηρο, αν δεν βάλουμε το ούζο, λίγο παραπάνω νεράκι προσθέτουμε)
Εκτέλεση
Σε μπωλ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και προσθέτουμε τόσο νερό χλιαρό όσο χρειάζεται για να πετύχουμε μία ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας και αφήνουμε τη ζύμη μας να φουσκώσει.
Αλλος τρόπος είναι να τρίψουμε πρώτα το αλεύρι με το λάδι καλά και μετά να προσθέσουμε τα υπόλοιπα υλικά μας.
Αλλος τρόπος είναι να τρίψουμε πρώτα το αλεύρι με το λάδι καλά και μετά να προσθέσουμε τα υπόλοιπα υλικά μας.
Αφού φουσκώσει παίρνουμε κομμάτια, πλάθουμε κορδόνια και πριν τα ρίξουμε στο τηγάνι ενώνουμε σε σχέδιο όπως της φωτογραφίας.
Τηγανίζουμε σε μπόλικο σπορέλαιο ή ελαιόλαδο, για ελαφρύ αποτέλεσμα προτιμήστε σπορέλαιο.
Τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί και τα διατηρούμε σε αεροστεγές δοχείο μόλις κρυώσουν λίγο.
Ταιριάζουν όμορφα με λίγο μέλι από πάνω και με τυράκι της αρεσκείας μας αν δεν νηστεύουμε.
Ταιριάζουν όμορφα με λίγο μέλι από πάνω και με τυράκι της αρεσκείας μας αν δεν νηστεύουμε.
Καλή απόλαυση!
Φύλαξε μερικά κι' έρχομαι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Έφη.
Μόνο τη λέξη έχω ακούσει το τι ήταν δεν το ήξερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι
Καλησπερα Εφη μου..σε παρακολουθω πολυ πολυ καιρο και μολις τωρα καταφερα να φτιαξω κι εγω το μπλογκοσπιτακι μου κι ετσι μπορω να επικοινωνω με ολους εσας που θαυμαζα και θαυμαζω τοσο καιρο!!!το μπλογκ σου υπροχο,αναλυτικο που με την απλοτητα του σε κερδιζει αμεσως...Για δε το food presentation δεν εχω λογια....
ΑπάντησηΔιαγραφήεξαιρετικά....τα λαλάγγια...και ειμαι τωρα στην καλαματα που τοχουν εδω κατω με αυτά.....να σαι καλά
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ νόστιμα τα λαλάγγια Εφη μου. Εμείς λαλαγγίτες λέμε τις τηγανητές πιτούλες που προκύπτουν από χυλό (κοινώς κουρκούτι τηγανισμένο).
ΑπάντησηΔιαγραφήΛαλαγγίτιδα μ' έπιασε τώρα!
ΑπάντησηΔιαγραφή