Καλημέρα!
Σήμερα έχουμε μία μαρμελάδα λεμόνι πεντανόστιμη, μούρλια, τέλεια!!
Να την φτιάξετε οπωσδήποτε και να την απολαύσετε σε πρωινό, σε τάρτες, πάνω από cheesecake ή πανακότα, ταιριάζει φανταστικά παντού. Επίσης δεν είναι κουραστική καθόλου κατά τη γνώμη μου.
Σήμερα έχουμε μία μαρμελάδα λεμόνι πεντανόστιμη, μούρλια, τέλεια!!
Να την φτιάξετε οπωσδήποτε και να την απολαύσετε σε πρωινό, σε τάρτες, πάνω από cheesecake ή πανακότα, ταιριάζει φανταστικά παντού. Επίσης δεν είναι κουραστική καθόλου κατά τη γνώμη μου.
Υλικά για ένα βάζο των 750 ml
4-5 μεγάλα ακέρωτα λεμόνια
5 φλ. νερό
5 1/2 φλ. ζάχαρη *
1 φασόλι βανίλιας
2 φύλλα αρμπαρόριζα
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Από το βράδυ πλένουμε καλά τα λεμόνια μας, κόβουμε τα κοτσάνια και κόβουμε στο μαντολίνο μας φέτες λεπτές (όσο παίρνει το μαντολίνο) και βγάζουμε τα κουκουτσάκια. Ολα τα άλλα τα βάζουμε σε κατσαρόλα με τα 5 φλ. νερό και τα βράζουμε για 10 λεπτά από την στιγμή που θα πάρουν την πρώτη βράση.
Σβήνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σταθούν μέχρι την άλλη μέρα.
* Την άλλη μέρα μετράμε καταρχάς το περιεχόμενο της κατσαρόλας και όσο είναι (με το νερό του κανονικά), τόση ζάχαρη βάζουμε. Μέτρησα 5 1/2 φλ. λεμόνι βρασμένο και τόση ζάχαρη έβαλα. Λογικά τόσο θα σας βγει.
Ξύνουμε και ένα φασόλι βανίλιας μέσα (το φασσόλι μη το πετάξετε μετά-ρίξτε το στο βάζο με τη ζάχαρη, θα την αρωματίσει τέλεια), προσθέτουμε την αρμπαρόριζα και μία πρέζα αλάτι και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 35 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα και ξαφρίζοντας όσο χρειάζεται.
Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα (ένα μεγάλο των 750 ml μυ την πήρε όλη ακριβώς).
Δεν άντεξα και έριξα ελάχιστο σμυρνιό μέσα, μία υποψία μόνο, μη με μαλώσετε. Εσείς μη βάλετε, έτσι κι αλλιώς είναι θεϊκή. Τέλεια με τα αρώματά της, με την γεμάτη γεύση της και δεν είναι λιώμα, βρίσκεις - αλλά όμορφα - τη φλούδα. Ακριβώς όπως θέλω τις μαρμελάδες.
Το μυστικό είναι να βρείτε ωραία και αν είναι δυνατόν χονδρόφλουδα λεμόνια.
Καλή απόλαυση!
Έφη μου, το ευωδιαστό λεμονάκι σου δείχνει τέλειο! Έχει μπίτερ γεύση άραγε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Καλημέρα Αγγελική μου!
ΔιαγραφήΕίναι πολύ ωραία μαρμελαδίτσα, το μόνο που θέλει είναι να διαλέξεις ωραία, αρωματικά λεμόνια. Τα συγκεκριμένα τα μασουλάμε οι ...πολύ φαν σαν πορτοκάλια, δεν έχουν πίκρα όπως του εμπορίου. Οποιος έχει σπιτικά λεμόνια πρέπει να τη δοκιμάσει. Φιλιά!
Ήταν το ερωτηματικό μου!!! Πάει δόθηκε η απάντηση και είναι: θα γίνουν μαρμελάδα!! Ευχαριστώ Έφη μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα την κάνεις Μαρία μου και να μου πεις και πως σας φάνηκε, εμείς έχουμε ξετρελαθεί, άσε που από το πρωί μοιράστηκαν κάτι βαζάκια και έπαθαν πλάκα οι δοκιμαστές...χαχαχαχαχ!!!
Διαγραφήούτε ακέρωτα λεμόνια ούτε αρμπαρόριζα
ΑπάντησηΔιαγραφήμου σκίζεις την καρδιά
Φιλιά πολλά
Oi λεμονιές στον κήπο είναι γεμάτες, να λοιπόν η ευκαιρία να αξιοποιήσω τα λεμονάκια τους (και φυσικά δεν θα κάνω μόνο ένα βάζο.. )
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
και ωραία και ακέρωτα λεμόνια έχω ακόμα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνεπώς,σε λίγο...η μαρμελάδα λεμόνι σου θα είναι υπό...βρασμόν...
ματς μουτς αμφιμαγούλως...-:)))
δεν εχω αρμπαροριζα τιαλλο μπορω να βαλω για μυρωδικο
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ειναι απαραίτητη, μη την βάλετε! Καλό απόγευμα!
Διαγραφήευχαριστω πολυ.Επισης καλο απογευμα και καλη επιτυχια στις ωραιες συνταγες σας
Διαγραφήμα δεν πρεπει να πεταξεις το νερο?? δεν ειναι πικρα??
ΑπάντησηΔιαγραφήKαλησπέρα! Δεν πέταξα τίποτα απολύτως εκτός των κουκουτσιών. Τα λεμόνια μου είναι μυρωδάτα πολύ, χονδρόφλουδα και φρουτένια θα τα έλεγα, όχι τα ξινά του εμπορίου, το θέμα είναι να διαλέξεις ωραία λεμονάκια, ιδανικά από κήπο, σε καμία περίπτωση εισαγώμενα. Καλό απόγευμα! :)
ΔιαγραφήΕιναι πολυ ωραια η μαρμελαδα σας την εχω κανει πολλες φορες Συγχαρητηρια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή