Καλημέρα σας! Καλή εβδομάδα!
Είχα κάτι γλυκοπατάτες και τις κοίταζα για μέρες, σκεφτόμουν τι να τις κάνω. Ετσι αποφάσισα το ριζότο με το ρίσκο να μην το φάει κανένας γιατί όσο και να πεις η γλυκοπατάτα γλυκίζει και δεν έχουν συνηθίσει σε τέτοιες γεύσεις....χιχιχιχι! Συνειδητά λοιπόν ότι μπορεί και να κλάψουμε το μακαρίτη, το δοκίμασα και η γεύση του με αποζημίωσε στο έπακρο!
Ξέρετε τι ωραίος συνδυασμός είναι η γλυκοπατάτα με το φασκόμηλο;;;;; Αν όχι, χάνετε!
Υλικά
Για τη σάλτσα φασκόμηλου
1/2 φλ. ελαιόλαδο ή βούτυρο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
6 φυλλαράκια φασκόμηλο (περίπου 1/4 του φλ.)
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το ριζότο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
500 γρ. ρύζι καρολίνα
3 μέτριες γλυκοπατάτες σε μικρά κυβάκια
1 φλ. λευκό κρασί
1 λίτρο ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου
αλάτι και πιπέρι
4 κ. σ. γιαούρτι
φλούδες παρμεζάνας
Εκτέλεση
Ξεκινάμε με τη σάλτσα φασκόμηλου. Σκοπός μας είναι να πετύχουμε ένα ελαφρώς "καμμένο" χρώμα, δηλαδή σχεδόν καίμε το βούτυρο και μετά αποσύρουμε για λίγο από τη φωτιά και προσθέτουμε το σκόρδο να βγάλει τα αρώματά του αλλά να μην το κάψουμε και τα φύλλα του φασκόμηλου.
*Αν βάλουμε ελαιόλαδο και όχι βούτυρο απλά σοτάρουμε το σκόρδο στο λάδι, αλλά αν βάλετε βούτυρο κάντε τη διαδικασία πιο πάνω.
Πασπαλίζουμε με πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αφήνουμε για 1 λεπτό να βγάλουν τα αρώματά τους το σκόρδο και το φασκόμηλο και τα πετάμε για να μείνει σκέτο το βουτυράκι μας.
Σε ένα κατσαρολάκι φτιάχνομε το ζωμό μας και τον κρατάμε χλιαρό.
Στο καμένο βούτυρο σοτάρουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε τις γλυκοπατάτες για 5-7 λεπτά να μαλακώσουν.
Σε αυτό το σημείο αν θέλουμε πατάμε τα κυβάκια με το σκεύος του πουρέ να ψιλολιώσουν.
Κατόπιν προσθέτουμε το ρύζι να γυαλίσει και αυτό. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί, αρχίζουμε να βοηθάμε με ζωμό (ελάχιστο κάθε φορά) το ριζότο μας. Το κάνουμε αυτό μέχρι να τελειώσει ο ζωμός για 20 λεπτά, σε χαμηλή θερμοκρασία και αλατοπιπερώνουμε.
Προαιρετικά πριν αποσύρουμε, ρίχνουμε μέσα στο ριζότο μας 4 κ. σ. γιαούρτι, ανακατεύουμε για μία τελευταία φορά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φλούδες παρμεζάνας.
Νομίζω ότι μπορεί να γίνει ακριβώς το ίδιο και με κολοκύθα, επίσης θα μπορούσαμε να βράσουμε και να κάνουμε πουρέ τη γλυκοπατάτα για να την ενώσουμε με το ριζότο αλλά μου άρεσε η ιδέα να βλέπω κομματάκια μέσα και την άφησα έτσι.
Καλή όρεξη!
Τέλειο δείχνει το ριζότο σου. Αλλά όντως την διαφορά πρέπει να την κάνει το βούτυρο φασκόμηλου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά
Πολυ ωραία αρωματα πρέπει να έχει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμείς πάλι δεν θα σου κάναμε καθόλου νάζια γι αυτό το φαγάκι, αγαπάμε οικογενειακώς την γλυκοπατάτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!