Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016

Μπακαλιάρος pil-pil





Καλησπέρα! 

Με συνταγούλα βάσκικης καταγωγής έρχομαι σήμερα, παραμονές του Ευαγγελισμού, που κλασικά σε κάθε σπίτι παίζει ο μπακαλιάρος στην τηγανητή του μορφή στο κουρκούτι έως τις  πιο ψαγμένες και  εναλλακτικές συνταγούλες. Μία τέτοια διαφορετική εκδοχή είναι αυτή εδώ  που δεν θέλει τίποτα άλλο από πρώτης ποιότητας υλικά, ελάχιστα αλλά άριστα!

Ελαιόλαδο, φιλέτο μπακαλιάρου, σκόρδο, πιπεράκι  και καυτερή πιπεριά.   Μέσα στην απλότητά της η συνταγή αλλά το αποτέλεσμα είναι θεϊκό. 



Υλικά

1 φιλέτο παστού μπακαλιάρου σε μερίδες, ξαλμυρισμένος

2 φλ. ελαιόλαδο 

6-8 (ναι, τις θέλει) σκελίδες σκόρδο σε φετούλες

πιπέρι

2 καυτερές πιπερίτσες






Εκτέλεση


Ξαλμυρίζουμε το μπακαλιάρο αλλάζοντας τα νερά ανά τρίωρο για 2 μέρες και στραγγίζουμε καλά.

Προσοχή : Δεν αφαιρούμε την πέτσα γιατί από εκεί βγαίνει η ζελατίνη που θέλει η σάλτσα μας.

Σε κατσαρόλα ή τηγάνι με βαρύ πάτο βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και τοποθετούμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου με την πέτσα κάτω. Ρίχνουμε και το σκόρδο όλο και αφήνουμε να βγάλει τις ζελατίνες του ο μπακαλιάρος σιγά-σιγά και να ενωθεί με το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε πιπέρι και τις καυτερές πιπεριές και προσέχουμε να μην είναι η θερμοκρασία στο υψηλότερο σημείο για να γίνει κρεμώδης η σάλτσα.

Δεν γυρίζουμε το ψάρι καθόλου και αναδεύουμε την κατσαρόλα για να μην κολλήσει στον πάτο. Αν θέλουμε ρίχνουμε λίγο από το ζωμό στην επιφάνεια του ψαριού με ένα κουτάλι.

Οταν αρχίσει να κρεμώνει η σάλτσα, περίπου στα 10 λεπτά είμαστε έτοιμοι,  αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας την κατσαρόλα. Βγάζουμε με προσοχή τα φιλέτα του ψαριού και χτυπάμε (ναι, εδώ έκλεψα λίγο γιατί με τον αβγοδάρτη δεν είδα φως, έτσι γύρισα όλο το ζωμό σε ένα μπωλ ....) με το beemer το ζωμό για να πήξει γρήγορα στο βαθμό που τον θέλουμε. Πρέπει να είναι δεμένη η σαλτσούλα.  Κατά προτίμηση και για πιο διαφανές αποτέλεσμα, σουρώνουμε το ζωμό μας πριν το χτύπημα.

Οταν φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, θέμα 2 λεπτών είναι, τίποτα το τρομερό, μεταφέρουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα πάλι, την αφήνουμε να πάρει μία ελάχιστη βράση και  ξαναπροσθέτουμε τα φιλέτα στη σάλτσα  για να τα αγκαλιάσει και κλείνουμε το μάτι της κουζίνας.  





Καλή όρεξη και καλή αυριανή!

4 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Να είστε καλά, χρόνια πολλά και σε εσάς! :)

      Διαγραφή
  2. Τον έφτιαξα! Η σάλτσα ονειρεμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Σοφία μου που τον έφτιαξες, είδες σαλτσούλα από το τίποτα; Βελούδινη και πεντανόστιμη! Φιλιά!

      Διαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!