Τετάρτη, 16 Απριλίου 2014

Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι



Καλημέρα!

Αλλη μία εκδοχή των αγαπημένων μας λαχανοντολμάδων, αυτή τη φορά νηστίσιμοι αλλά εξίσου πεντανόστιμοι με τους άλλους.


Υλικά

1 μεγάλο λάχανο ζεματισμένο για 15 λεπτά στην κατσαρόλα

1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 φλ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
1/2 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 μέτρια καρότα χονδροτριμμένα
1 μικρή μαραθόριζα χονδροτριμμένη

από λίγο : μάραθος (όχι κοτσάνια), άνιθος, μαϊντανός, δυόσμος

2 φλ. ρύζι καρολίνα

πιπέρι, αλάτι

χυμός 2 λεμονιών



Εκτέλεση


Στη βάση του λάχανου, κόβουμε ένα μεγάλο τρίγωνο στη θέση του κοτσανιού και το αφαιρούμε όλο.

Ζεματάμε καλά το λάχανο σε αλατισμένο νερό  για να μαλακώσει και να αφαιρούμε τα φύλλα του εύκολα.  

Οταν γίνει, βγάζουμε το λάχανο από την κατσαρόλα με προσοχή και ανοίγουμε σιγά-σιγά τα φύλλα.

Σε κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα ξερά κρεμμύδια, τα μανιτάρια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τη μαραθόριζα με το καρότο. Οταν αυτά όλα γυαλίσουν, ρίχνουμε το ρύζι και τα μυρωδικά, αλατοπιπερώνουμε  και αφού ανακατέψουμε για 2-3 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά.

Στην κατσαρόλα που θα φτιάξουμε το φαγητό μας, στρώνουμε στον πάτο τα χονδρά κοτσάνια του λάχανου ψιλοκομμένα όσο γίνεται και αφού γεμίσουμε τους λαχανοντολμάδες μας, τους αραδιάζουμε μέσα στη σειρά, σκεπάζουμε με λίγο νεράκι, ίσα να τους σκεπάσει, περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και λίγο ελαιόλαδο από πάνω, σκεπάζουμε με ένα βαρύ πιάτο και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 40 λεπτά περίπου.

Αν δεν τους περιχύσουμε με το λεμόνι, μπορούμε να στρώσουμε στην επιφάνειά τους, ροδέλες λεμονιού (έχοντας βγάλει όμορφα τα κουκουτσάκια).



Καλή όρεξη!

8 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία παραλλαγη

    mononai.blogspot.gr
    fetoula.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο επόμενος στόχος, μετά το Πάσχα τώρα πια, είναι οι μαρουλοντολμάδες με ψάρι, πρέπει να γίνονται τέλειοι! χιχιχιχιχιιχ! Καλή Ανάσταση με υγεία!

      Διαγραφή
  2. Υπέροχη μου φαίνεται η συνταγή σου - πάω να αγοράσω τα υλικά !!!!!!
    ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι πολύ ωραίο φαγάκι και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους κλασσικούς κατά τη γνωμη μου! Καλό Πάσχα!

      Διαγραφή
  3. Υπέροχοι λαχανοντολμάδες!!!
    Αρωματικοί και χωρίς το αυγολέμονο που δε μ' αρέσει!!
    Καλό Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Πέπη!
      Εγώ τους τσακίζω σε όλες τις βερσιόν αλλά όντως είναι φανταστικοί και αυτοί, με το μανιταράκι και τα αρωματικά τους, τέλειοι! Καλό Πάσχα με υγεία! :)

      Διαγραφή
  4. Υπέροχοι οι λαχανοντολμάδες σου Έφη μου!!!
    Καλό Πάσχα με υγεία και χαρά!!! Καλά να περάσετε!
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χριστός Ανέστη και του χρόνου με υγεία και χαρά Εφούλα μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!