Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Γαύρος μαρινάτος




Καλό μεσημεράκι!

Οσα τσαλίμια και να μας κάνει ο καιρός, θα στρώσει ...που θα πάει! 

Για αυτό το λόγο και εμείς ετοιμαζόμαστε ανάλογα, για να είμαστε ετοιμοπόλεμοι για τσιπουροκατανύξεις στη βεράντα μας! 

Το καλύτερο μεζεδάκι για τέτοιες καταστάσεις είναι σίγουρα ο γαύρος ο μαρινάτος.

Ψήνεται ή στο λεμόνι (αλλά λιώνει πιο γρήγορα το φιλετάκι μας) ή στο ξύδι που επέλεξα εγώ.

Επειδή μας αρέσει πολύ θα σας δείξω και άλλες βερσιόν!

Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να διαλέξουμε άριστης ποιότητας υλικά.  Ο γαύρος που θα πάρουμε θέλουμε να είναι αρκετά μεγάλος, χρειαζόμαστε δυνατό ξύδι και καλό αλάτι και λάδι.


Υλικά

3 κιλά γαύρος 
3/4 φλ. αλάτι χονδρό
3 μπουκάλια σχεδόν ξύδι δυνατό
2 σχεδόν κεφάλια σκόρδο σε φετάκια ή ψιλοκομμένο 
σπορέλαιο και λίγο ελαιόλαδο


Αν θέλουμε σκορπίζουμε :
καυτερή πιπερίτσα
πιπέρια διάφορα σπασμένα
μαϊντανός ψιλοκομμένος


Εκτέλεση


Τα υλικά θα μπουν με το μάτι, εγώ έφτιαξα 3 κιλά γαύρο και δεν μέτρησα τίποτα αλλά είναι εύκολο.

Καθαρίζουμε το γαύρο και αφαιρούμε το κεφάλι, πλένουμε, στραγγίζουμε και αλατίζουμε καλά το ψάρι μας. Δεν το τσιγκουνευόμαστε το αλατάκι αλλά δεν το κάνουμε και λύσσα.

Το τοποθετούμε σε μπωλ μέσα στο ψυγείο  για 1 ώρα τουλάχιστον. Εγώ επειδή είχα μπλέξει με τα μαγειρέματα του Food4good (πρέπει να σας τα γράψω όλα για αυτό, ήταν τέλεια!), τον άφησα και 6 ώρες μέσα στο ψυγείο με το αλάτι. Τελικά καλό του έκανε μάλλον...χιχιχιχιι! Ηρθε και η φιλενάδα στο σπίτι να με βοηθήσει (βλ. Στρατούλα) και τον βούτηξε και άρχισε να τον φτιάχνει...αλλιώς θα τον κλαίγαμε.......



Τον ξεπλένουμε ελάχιστα, σουρώνουμε και ξαναβάζουμε σε μπωλ σκεπάζοντας αυτή τη φορά όλο το περιεχόμενο με ξύδι.    Οσο πιο δυνατό είναι το ξύδι μας , τόσο λιγότερο θα τον αφήσουμε μέσα. Θέλει να μείνει από 4 έως 6 ώρες.

Βγάζουμε από το ξύδι (στραγγίζουμε) το γαύρο που έχει πια ψηθεί και αυτό το καταλαβαίνουμε από το χρώμα του που από κοκκινάκι έχει γίνει άσπρο και φιλετάρουμε με προσοχή. Αφαιρούμε το κοκκαλάκι με τη βοήθεια μίας οδοντογλυφίδας. Βγαίνει πανεύκολα.







Απλώνουμε στο τάπερ που θα διατηρήσουμε στο ψυγείο το γαυράκι σε σειρά, το ένα φιλετάκι δίπλα στο άλλο και μάλιστα κολλητά, σε κάθε σειρά σκορπίζουμε από πάνω σκορδάκι, μαϊντανό  και αν θέλουμε καυτερό και πιπέρια και συνεχίζουμε σειρά-σειρά έτσι μέχρι να τελειώσουμε με όλο το ψάρι.  Στο τέλος καλύπτουμε με σπορέλαιο μπόλικο και λίγο, πολύ λίγο ελαιόλαδο (γιατί παγώνει στο ψυγείο).



Διατηρούμε στο ψυγείο και απολαμβάνουμε με ουζάκι ή τσιπουράκι!




Καλή απόλαυση!

8 σχόλια:

  1. Αυτά είναι!!! Το καλύτερο μεζεδάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πωωωω η τελευταία σου φωτό με έστειλε. Τον λατρεύωωωωωω κι ας μην έχω φτιάξει ποτέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τον φτιάξεις τότε γιατί είναι τέλειος, έκανα και με λεμόνι, άλλη νοστιμιά από εκεί, θα σας το ποστάρω κι αυτό....αν το κάνεις την πρώτη φορά δεν είναι τίποτα μετά, για παιχνιδάκι τον σκαρώνεις και σε ότι παραλλαγή σου αρέσει εσένα! :)

      Διαγραφή
  3. Πόσο κρατάει στο ψυγείο; Τέλειο φαίνεται!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κρατάει σίγουρα αρκετά αλλά εμάς έχει λιγοστέψει επικίνδυνα....Θα κοιτάξεις να καλυφθεί με λαδάκι (όχι ελαιόλαδο γιατί παγώνει στο ψυγείο) και αν μπορείς να τον βάλεις σε γυάλινο μπωλ αεροστεγές πάντα, αυτό θα ήταν το ιδανικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για την απάντηση. Καταγράφηκε και θα γίνει σύντομα.

      Διαγραφή
  5. Το. Ξύδι μόνο λευκό και καλής ποιότητας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!