Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Μελιτζάνες με γιαούρτι στο φούρνο



Καλημέρα!

Σήμερα σας έχω φαγάκι από τη μπλογκογειτονιά, από τις Συνταγές της Καρδιάς που μας είχε παρουσιάσει η Βάσια και πραγματικά είναι καταπληκτικό. Από εκείνη την φορά το έχουμε τιμήσει αμέτρητες ακόμα και καταευχαριστιόμαστε πάντα! Αν δεν κάνω λάθος πρέπει να είναι το πρώτο φαγάκι στο οποίο δοκίμασα αντί για μπεσαμέλ, τη στρώση με το γιαουρτάκι και θα ομολογήσω ότι μου αρέσει ιδιαίτερα. Μάλιστα πια, αντικαθιστώ όπου μπορώ την μπεσαμέλ με κάτι ανάλογο με γιαούρτι.

Τώρα που πλέον κυκλοφορούν καλές μελιτζάνες, δοκιμάστε το, ειδικά εσείς που αγαπάτε τη μελιτζάνα, αυτό εδώ θα το λατρέψετε!


Πάμε να το δούμε;

Υλικά

6 μελιτζάνες μεγάλες φλάσκες σε λεπτές φέτες

3/4  φλ ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
4-5 ντομάτες μεγάλες ώριμες τριμμένες
1 φλ. νερό
φρέσκος δυόσμος και βασιλικός 
5-6 σταγόνες ταμπάσκο (έβαλα λιγότερο)
αλάτι και πιπέρι
1 πρέζα ζάχαρη

* είχα ψημένο κοτόπουλο και το μάδησα μέσα στην σαλτσούλα
   αντίστοιχα θα μπορούσε να μπει κιμάς που μας περίσσεψε


Για την επικάλυψη γιαουρτιού

1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
1-2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
3 κ. σ. ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
1 κ. γλ. πάπρικα καπνιστή
5-6 φυλλαράκια δυόσμου ψιλοκομμένα


Εκτέλεση

Βάζουμε για μία ώρα περίπου σε νερό τις φέτες της μελιτζάνας που τις έχουμε αλατίσει πρώτα.

Τις στραγγίζουμε καλά, τις λαδώνουμε ελαφρά σε ένα μπωλ, πασπαλίζουμε με λίγο μοσχοκάρυδο και τις αραδιάζουμε σε φούρνο  για 10 λεπτά στους 180 βαθμούς να ροδίσουν ελαφρώς. 

Ταυτόχρονα με το ψήσιμο ξεκινάμε τη σάλτσα μας.

Στο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτουμε τις ντομάτες, το δυόσμο, τον βασιλικό, το ταμπάσκο, τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο, προσθέτω και το νεράκι στο τέλος και αφήνω τη σάλτσα να δέσει σε μέτρια φωτιά.

Σε ένα πυρέξ μεγάλο στρώνουμε σε τρεις σειρές τις μελιτζάνες, σκορπίζουμε λίγα φυλλαράκια δυόσμου και βασιλικού αν θέλουμε,  σκεπάζουμε με τη σάλτσα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά.

Ανακατεύουμε τα υλικά της επικάλυψης όλα μαζί και στρώνουμε πάνω από το μισοψημένο φαγάκι. 

Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά και είμαστε έτοιμοι.

Σερβίρουμε κομμάτια αφού το αφήσουμε να σταθεί για να κόβεται όμορφα.


Καλή όρεξη και καλή εβδομάδα!

3 σχόλια:

  1. Μιας και η Βάσια είναι στην Κόρινθο και δύσκολο το βλέπω να μου κάνει το τραπέζι, βάλε μερίδα και σου έρχομαι!!!
    Λατρεύουμε μελιτζάνες και μελιτζανοφαγάκια!!!
    Καλή βδομάδα Εφάκι, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ κι επαυξάνω για το γιαουρτάκι αντί της μπεσαμέλ! Και με τη μελιτζάνα μαζί, πετώ τη σκούφια μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!