Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017

Χαμψοπίλαφο





Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά! 



Μετά την κρεοφαγία των ημερών, θα αργήσω να δω κρέας μου φαίνεται....


Σκεφτόμουν τι να μαγειρέψω για να ξεφύγουμε λίγο και είχα μπλοκάρει. Βοήθησε όμως ο ψαράς που είχε μεγάλο και ωραίο γαύρο και μου πέρασε σαν αστραπή αυτό το φαγάκι από το μυαλό μου. Ολο λέω να το φτιάξω εδώ και χρόνια και το πήγαινα από αναβολή σε αναβολή! Ε, λοιπόν ήρθε η ώρα του!
Είναι ποντιακή συνταγή, χαμψία λέγονται οι γαύροι στα ποντιακά, εξ ου και το χαμψοπίλαφο.




Πιο πολύ μανούρα έχει το φιλετάρισμα και το στήσιμο του γαύρου στο ταψί, κατά τα άλλα είναι της ευκολίας, για τη νοστιμιά του δεν το συζητώ!



Η λογική του στησίματος είναι να ξεκινήσουμε από το κέντρο του ταψιού μας με την ουρά του φιλέτου να κοιτάζει πάντα προς το κέντρο και να καλύψουμε όλη την επιφάνεια του ταψιού έτσι.



 


Προχωράμε προς τα τοιχώματα του ταψιού φροντίζοντας να εξέχει το μισό φιλέτο από το ταψί για να αρχίσουμε να κλείνουμε το πιλάφι μας στην επάνω επιφάνεια ομοιόμορφα και πάει λέγοντας. Θα σας βοηθήσουν οι φωτογραφίες, δεν είναι δύσκολο.




Υλικά για ταψί 32 εκατοστών


2 κιλά γαύρος πλυμένος και καθαρισμένος
(τον φιλετάρουμε φροντίζοντας να μείνει ενωμένο το φιλέτο, αυτό γίνεται εύκολα τραβώντας κάθετα τη ραχοκοκκαλιά του)



Για το πιλάφι (το μισομαγειρεύουμε γιατί το συνεχίζουμε στο φούρνο μας)


1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι τσαγιού κουκουνάρι
2,5 φλυτζάνια τσαγιού ρύζι καρολίνα πλυμμένο πολλές φορές σε τρεχούμενο νερό
3 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 καρότα ψιλοκομμένα
1/2 φλυτζάνι τσαγιού μαύρη σταφίδα 
1/2 μάτσο άνιθος ψιλοκομμένος
1/2 μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος
3 κλωνάρια δυόσμος ψιλοκομμένος
1 φύλλο δάφνης 
αλάτι και πιπέρι
1 πρέζα κανέλα

Από πάνω
ροδέλες λεμονιού ακέρωτου και αν θέλω λίγη ντοματούλα για στόλισμα του ταψιού 
Αν δεν στρώσω ροδέλες λεμόνι πάνω στο γαύρο, φροντίζω στη γέμιση να έχω ρίξει το χυμό 1 λεμονιού





Εκτέλεση

Σε λαδωμένο ταψί στήνουμε το γαύρο όπως εξήγησα πιο πάνω.

Σοτάρω στο ελαιόλαδο το κουκουνάρι να πάρει χρώμα, συνεχίζω με το ξερό κρεμμύδι, το δαφνόφυλλο και μόλις γυαλίσει το κρεμμύδι ρίχνω το ήδη πολύ καλά πλυμμένο ρύζι μου και ανακατεύω συνέχεια. Συνεχίζω διαδοχικά να προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά μου και συμπληρώνω ζεστό νερό με προσοχή. Υπολογίζω περίπου δεκάλεπτο μαγείρεμα και φροντίζω όταν το αποσύρω από τη φωτιά να μην έχει πολλά υγρά. Δεν ξεχνώ να αφαιρέσω το δαφνόφυλλο.



Το στρώνω με προσοχή πάνω στο γαύρο και καλύπτω την επιφάνεια με τον υπόλοιπο γαύρο ομοιόμορφα. Στολίζω με τις ροδέλες λεμονιού και αν θέλω στο κέντρο με ροδέλες ντομάτας για χρώμα, δεν είχα ντομάτα και δεν έβαλα. Περιχύνω με ελάχιστο ελαιόλαδο σε όλη την επιφάνεια με προσοχή.



Σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο  στους 180 βαθμούς σε αέρα για 20 λεπτά. Μετά ξεσκεπάζω και αφήνω να πάρει λίγο χρώμα για άλλα 15 λεπτά περίπου.




Την επόμενη φορά θα τσεκάρω τη συνταγή και με  κίτρινο ρύζι για πιλάφι από περιέργεια!


Καλή όρεξη!

1 σχόλιο:

  1. Καλημέρα και Χριστός Ανέστη φίλη μου χρυσοχέρα!Πολλή όμορφη συνταγή μα..εγώ προσωπικά καλώς ή κακώς προτιμώ το πιλαφάκι μόνο του και όχι με ψάρι και τα γαβράκια τηγανιτά με ουζάκι!!!!Το πιλάφι με ψαρικά το βλέπω μόνο με κάθε είδους μαλάκια ή οστρακοειδή.Με ψάρι το κάνω όμως ξεχωριστά σαν συμπλήρωμα πιάτου. Κλασικούρα ...το ξέρω όμως η συνταγή σου πανέμορφη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!