Τρίτη, 22 Μαΐου 2012

Κολοκυθομπούρεκο

 
 
 
Εδώ και καιρό είχα βάλει στο μυαλό μου να το φτιάξω αλλά έμενε...πότε έλειπε το τυράκι, πότε τα κολοκύθια...και τούμπαλιν...αχχααχαχχα!!!

Ετσι προχθές στη λαϊκή διάλεξα μεγάλα κολοκυθάκια και είπα ότι ήρθε η ώρα του.

Με σεβασμό στις Κρητικοπούλες φίλες μας, εγώ δεν θα το πω χανιώτικο, ούτε παραδοσιακό, ούτε συνταγή της γιαγιάς, ούτε τίποτα. Κατέληξα ότι κανείς δεν ξέρει ποιο είναι το αυθεντικό, κάθε νοικοκυρά προφανώς το προσαρμόζει όπως μπορεί και νομίζει. Δεν ξέρω ποιό είναι το αυθεντικό αλλά βγάζω το καπέλο σε όληηηηηη την Κρήτη! Τόσο πολύ μου άρεσε από όλες τις απόψεις και είμαι σίγουρη ότι και όποιο να δοκίμαζα, θα ήταν εξίσου ωραίο! Επειδή δεν το "έχω" με το φύλλο ...επέλεξα μία εκδοχή χωρίς αυτό.

Είναι φαγάκι λίγο "δύσκολο" στο ψήσιμό του, από την άποψη ότι τα κολοκυθάκια βγάζουν αρκετά υγρά και θέλει πολύωρο ψήσιμο και ανεβοκατέβασμα στις σχάρες για να γίνει σωστά και να ψηθούν τα λαχανικούλια μέσα.

Την επόμενη φορά θα αλατίσω τα κολοκυθάκια και τις πατάτες από πριν και θα τα αφήσω να βγάλουν τα ζουμάκια τους για να διευκολύνω το ψήσιμο λίγο.

Υλικά για μεγάλο στρογγυλό ταψί

4 μεγάλα κολοκύθια σε ροδέλες λεπτές
1 κιλό πατάτες σε ροδέλες λεπτές

1/2 μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/2 μάτσο δυόσμος ψιλοκομμένος
2 ντομάτες τριμένες

1 κιλό μυζήθρα τριμένη

2 ποτήρια του νερού γάλα
1 ποτήρι του νερού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλ. ελαιόλαδο
μοσχοκάρυδο, πιπέρι, 1 πρέζα αλάτι

αλεύρι για τα λαχανικά

Εκτέλεση

Αλατίζουμε και αλευρώνουμε τα κολοκυθάκια και τις πατάτες σε ξεχωριστά μπωλ.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε το ταψί μας ελαφρά και τοποθετούμε μία στρώση πατάτες, βάζουμε λίγο πιπεράκι, τοποθετούμε μία στρώση κολοκυθάκια και ξανά ρίχνουμε λίγο πιπεράκι (ελάχιστο όμως) και από πάνω σκορπίζουμε παντού τη μισή τριμένη μυζήθρα. Από πάνω πασπαλίζουμε με την ντομάτα.  Ρίχνουμε τα μισά μυρωδικά μας και συνεχίζουμε να στρώνουμε πατάτες και κολοκυθάκια. Εμένα δύο φορές μου πήρε το ταψί μου.

Την υπόλοιπη μυζήθρα την έχω σε ένα μπωλ και ρίχνω το αλεύρι , το γάλα, το ελαιόλαδο, μοσχοκάρυδο, πιπέρι και 1 πρέζα αλάτι και ανακατεύω να γίνει ένας χυλός όχι πολύ πηχτός.  Γενικώς το φτιάχντε με το μάτι αυτό γιατί δεν μέτρησα, είμαι σίγουρη μόνο για το αλεύρι και το τυρί. Το γάλα το έβαλα με το μάτι, οπότε και εσείς με ρέγουλα...βλέποντας, οκ?

Μέσα σε αυτό το μείγμα έβαλα και τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα μυρωδικά και το έριξα πάνω στα λαχανικά, το πείραξα και λίγο στις άκρες του ταψιού να καλύψει παντού ωραία.

Εχει μεγάλη σημασία το ψήσιμο σε αυτό το φαγάκι.
Επειδή δεν ήμουν σίγουρη για το χρόνο, να τι έκανα :

Για  1 1/2 ώρα το έβαλα σε αέρα στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο σκεπασμένο με άλλο ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου.
Μετά το άφησα ανοιχτό στην κάτω σχάρα για καμιά ώρα στους 150 βαθμούς σε πάνω και κάτω αντιστάσεις ξεσκέπαστο όμως και στο τέλος για ένα μισάωρο το έβαλα στον πάτο του φούρνου για να σιγουρευτώ για τον πάτο του φαγητού.

Κατά διαστήματα το τσεκάρω με ένα μαχαίρι για να καταλάβω αν έχει ψηθεί μέσα.
Αφήνω να κρυώσει για να κόψω κομμάτι για να σφίξει λιγάκι.

Γίνεται σίγουρα και με ξινομυζήθρα και πρέπει να γίνεται και πιο νόστιμο αλλά δεν είχα. Την άλλη φορά θα το δοκιμάσω και έτσι!

Καλή όρεξη!

17 σχόλια:

  1. Υπέροχο το κολοκυθομπούρεκο σου Εφη μου, το έχω στο πρόγραμμα κ εγώ αλλά διαφορετικό, όπως είπες είναι μια συνταγή που σηκώνει πειράγματα..
    ενα κομματάκι σε παρακαλώ θα μου δώσεις???
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωωωωω, ευτυχώς ήρθα γρήγορα... μια μερίδα μπορώ να πάρω;;;;; Υπέροχο το μπουρεκάκι σου Έφη μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και τι δε θα έδινα τώρα να είχα ένα κομματάκι με αυτή την τραγανή κρούστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κράτησε ενα κομματάκι και για μένα.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εφη μου καταπληκτικό θέλω ένα μεγάααλο κομμάτι!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άργησα και το φάγατε;;
    Κι εγώ το έχω βάλει στο πρόγραμμα αλλά όλο κάτι συμβαίνει και το αναβάλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μία αναδρομή στις συνταγές σου με κάνει να τρέχω αύριο για προμήθειες υλικών, γιατί θέλω ετούτη... θέλω εκείνη... θέλω την άλλη...όλες τις θέλω. Ειδικά παγωτά και γλυκά!!!

    Φιλιά θαλασσένια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το θαυμάζω και από εδώ, φαίνεται πραγματικά πεντανόστιμο!
    Γεια στα χέρια σου Εφάκι!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ουάου....τι φανταστική συνταγή και τι καταπληκτική εικόνα!!! Με έπιασε πείνα ξαφνικά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα λοχομάνα τέλειο το κολοκυθομπούρεκο(πιο πολύ θές να το γράψεις παρά να το φάς χαχαχα!!!)και με όλα του τα μυρωδικά μέσα μμμμμμ!!!Έγώ έτσι κάνω(με τα ίδια υλικά εννοώ) τους κολοκυθοκεφτέδες.Για να μη σε ταλαιπωρώ πήρα το κομμάτι μου κι έφυγα φιλιάάάά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όπως και να την κάνεις αυτή την συνταγή είναι υπέροχη βρε παιδί μου!!! Και η δική σου εκδοχή πρέπει να είναι πολύ νόστιμη!!! Τέλειο το μπουρεκάκι σου Έφη!! Την Καλημέρα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ ωραίο φαίνεται το κολοκυθομπουρεκάκι σου και επειδή αγαπάμε την Κρήτη και τη μαγειρική σου επίσης θα το δοκιμάσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ το πέτυχες Έφη! Εγώ συνηθίζω την εκδοχή με το φύλλο, αλλά και αυτή είναι υπέροχη και πιο πολύ φαγητό παρά πίτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ωραία πίτα και ΄με τα υλικά που έχει πεντανοστιμο.
    Το κολοκύθι το έχει αυτο, βγάζει νερό. Ισως να τα σοτάρεις λίγο πρώτα να το αποφύγεις αυτό.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μια χαρά παρουσίαση Εφη μας.
    Και ωραία ψημένο, οπότε δεν νομίζω πως καμμιά από τις Κρητικοπούλες φίλες μας να μην του βάλει καλό βαθμό :-))

    Απλώς το κολοκύθι θέλει την ώρα του, για να βγάλει τα υγρά του, μέσα στο τρυπητό με κάποιο σχετικό βάρος από πάνω του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. °`°º♫°♫♫♪¸
    Hummmm.... tudo de bom!
    Bom sábado!
    Bom fim de semana!
    Beijinhos.
    Brasil.
    º♫°♫♫♪¸

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πλούσιο σε υλικά και νοστιμιά, το κολοκυθομπούρεκό σου, Έφη. Η εμφάνισή του, σε προκαλεί να το γευτείς.
    Τα κολοκυθάκια, είναι αλήθεια ότι βγάζουν κάποια επιπλέον υγρά, αν δεν σωταριστούν ή ψηθούν λίγο στο γκριλ, πρώτα. Καλοφάγωτο το κολοκυθομπούρεκο.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!