Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2012

Μαρμελάδα βερύκοκο



Τώρα που τα βερυκοκάκια είναι στο φόρτε τους, φτιάχνουμε μαρμελαδίτσα για το πρωινό των παιδιών και όχι μόνο, για τις ταρτούλες μας και τα γλυκάκια μας γενικώς! Εμένα με εφοδίασε η καλή μου κουμπαρούλα από το δέντρο της πάνω που έλεγα να πάρω για να την φτιάξω! Αυτό θα πει timing, ε? 

Η βερυκοκιά της, παρόλο που πέρασε πολλά το Πάσχα από τα μεγάλα μας τα βλαστάρια, επέζησε και κατόρθωσε να φέρει σε πέρας την καρποφορία της...μπουχαχααχχα!! Οπου φτάνανε, κόβανε τα παλιόπαιδα και σημάδευαν ο ένας τον άλλον κι εγώ από το μπαλκόνι να φωνάζω και να σκούζω να την αφήσουν στην ησυχία της ....αλλά που??? (Είχα τους λόγους μου από τότε...χαχαχαα!)



Υλικά

3 κιλά βερύκοκα απύρηνα
2,5 κιλά ζάχαρη
1 φλ. νερό
2 ξύλα κανέλας
4 αστεροειδείς γλυκάνισοι
2 βανίλιες
χυμός 1 λεμονιού

Εκτέλεση

Βάζουμε τα βερύκοκα με τη ζάχαρη σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο και τα μυρωδικούλια που είναι προαιρετικά. Εγώ θεωρώ ότι του πάει του βερύκοκου (και στο γλυκό κουταλιού το ίδιο) τρελά η κανέλα για αυτό την βάζω. Οποιος δεν θέλει, δεν βάζει τίποτα από αυτά.

Επίσης μπορούμε να αφήσουμε για κανένα 6ωρο τα βερύκοκα με τη ζάχαρη να κατεβάσουν τα υγρά τους, σαν ελαφρύ σιροπάκι και μετά να βράσουμε τη μαρμελάδα μας. Δεν το έκανα γιατί δεν είχα χρόνο όταν την έφτιαξα.

Στην αρχή έχουμε δυνατά το μάτι και ξαφρίζουμε καλά. Μετά συνεχίζουμε σε χαμηλή προς μέτρια θερμοκρασία για 1 ώρα περίπου και την αφήνουμε να σταθεί.

Την άλλη μέρα την ξαναβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά και ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού μέσα.



Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και απολαμβάνουμε όπως θέλουμε.

* Βιβικούλα, θυμάσαι το κισσουδάκι σου? Ζει και βασιλεύει!!! Ετσι για να μη λες ότι δεν το προσέχω ;-))))

Καλημέρα σας και καλό ΣΚ να έχουμε!

10 σχόλια:

  1. 3 κιλά???
    Εκανες μπόλικη βλέπω!!
    Η ωραιότερη μαρμελάδα είναι νομίζω η μαρμελάδα βερύκοκο.
    Εχω ηδη εφοδιαστεί με βερύκοκα, αλλά από βδομάδα με βλέπω να την φτιάχνω μιας και θα λείπω Σαββατοκύριακο!
    Οπότε για το Σαββατοκύριακο ευτυχώς πέτυχα την δική σου;-)
    Φιλιά πολλά Εφάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αγαπημένη μου!! Με βούτυρο και φρέσκο ψωμί φυσικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα 3 κιλά δικαιολογούν το όνομα σου....
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εφάκι κράτα ένα βαζάκι να το ανταλλάξουμε με την μαρμελάδα μούρο που έφτιαξα εγώ με μούρα από τη μουριά μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κ εγώ θα συμφωνήσω με την Έλενα, μου αρέσει ίσως πιο πολύ απο όλες η μαρμελάδα βερίκοκο, την είχαμε πάντα στο σπίτι μας όταν ήμουν παιδί..
    φιλάκια Εφούλα καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η μαρμελάδα βερύκοκο είναι από τις ωραιότερες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συγκαταλέγεται στις τρεις αγαπημένες μου μαρμελάδες...όποτε τη φτιάχνω καταστρέφω μόνη μου τα βαζάκια!!! Καλό σ/κ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ νόστιμη η μαρμελάδα βερύκοκο από τις πιο αγαπημένες!
    Γεια στα χέρια σου:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κι εμένα είναι από τις αγαπημένες μου μαρμελάδες Εφη.
    Βλέπω οτι βάζεις και κανέλα και αστεροειδή γλυκάνισο..
    Εγώ συνήθως δεν βάζω μυρωδικά. Είμαι σίγουρη πως μοσχομυρίζει

    Νασαι καλά, και του χρόνου.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Sound delicious for this recipe! It's make me so hungry! I can't wait to eat this :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!