Τετάρτη, 22 Μαΐου 2013

Πατάτες με κιμά τιμπάλ

 


 
Ενα ωραιότατο φαγάκι μας σερβίρει η Βάσω με συνταγή της κας Αλεξιάδου.
 
Εμείς σας το προτείνουμε με τηγανητές πατάτες αλλά όποιος δεν θέλει να ακούει τη λέξη τηγάνι, απλά λαδώνει ελαφρά τις πατατούλες και τις ψήνει στο φούρνο σε αντικολλητικό χαρτάκι.
 
Κοπιάστε όλοι!
 
 
Υλικά για ταψί 20 εκατοστών
 
1/2 φλ. βούτυρο
1/2 κιλό κιμάς
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κ. γλ. θυμάρι
1/4 κ. γλ. πιπέρι καγιέν
1 κ. γλ. πάπρικα
αλάτι και πιπέρι
1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
 
1 αβγό
 
1 1/2 κιλό πατάτες σε λεπτές φέτες
2 φλ. τριμμένη γλυκιά κεφαλογραβιέρα
1/2 φλ. ζωμός κρέατος
 
2 κ. σ. φρυγανιά τριμμένη



 
 
Εκτέλεση
 
Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε στο μισό βούτυρο το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον κιμά. Καρυκεύουμε και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Σιγοβράζουμε μέχρι να μείνει ο κιμάς χωρίς ζουμάκια.
 
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να σταθεί και να κρυώσει και μετά ανακατεύουμε με ένα χτυπημένο αβγό το μείγμα του κιμά.
 
Τηγανίζουμε τις πατάτες ελαφρά.
 
Βουτυρώνουμε το ταψί μας και πασπαλίζουμε με την φρυγανιά τη βάση του.
 
Στρώνουμε στο ταψί εναλλάξ μία στρώση πατάτες, κεφαλογραβιέρα και από πάνω κιμά και τελειώνουμε με μία στρώση πατάτες.
 
Περιχύνουμε το ζωμό κρέατος που έχουμε ανακατέψει με το άλλο μισό βούτυρο, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο.
 
Ξεσκεπάζουμε προς το τέλος για να ροδίσει από πάνω και αφού αφήσουμε να σταθεί για λίγο, σερβίρουμε.
 


 
Καλή όρεξη!

6 σχόλια:

  1. Καλημερα!
    Πολυ ωραιο φαγακι και ακρως ευπαρουσιαστο!
    Γεια στα χερια σου Βασω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιαμ γιαμ και κρίμα που δεν μπορώ να φάω πιά κάτι τέτοιο :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μωρέ θα κοπιάσω και θα θρονιαστώ και θα βάλω και την πετσετα στο λαιμό σα σαλιάρα και θα περιμένω να με σερβίρετε. Αμ πως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μάρθα πήγαινε πλάι έρχομαι και εγώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα,

    Τι μου θύμισες??? Το αγαπημένο μου φαγητό από τα χεράκια του πατέρα μου!!!! Έχω να το φάω χρόνια. Ευκαιρία λοιπόν να κάνω εγώ την συνταγή σου αυτή τη φορά για τον πατέρα μου.

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Very rich!!! I like your blog! would you like to follow each other?
    Besos, desde España, Marcela♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!