Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013

Κολοκυθόσουπα με κόκκινο κάρυ



Καλημέρα σας!
Τώρα που αρχίζουν οι βροχούλες και από ότι λένε θα πέσει και η θερμοκρασία οι ζεστές, χουχουλιάρικες και δυναμωτικές σουπίτσες είναι ότι καλύτερο!

Η κολοκυθόσουπα είναι μία από τις αγαπημένες μας στο σπίτι! Βαριέμαι εύκολα και πειράζω συνέχεια τις βασικές συνταγές, αλλάζω τα υλικά και παίζω μαζί τους!  Αυτή τη φορά τυχερή ήταν η κολοκύθα που με περίμενε καρτερικά...... Εκανα για πρώτη φορά πάστα κόκκινου κάρυ και πολύ μας άρεσε! Δεν ξέρω βέβαια αν είναι αυθεντική συνταγή πάστας,  πάντως ήταν πεντανόστιμη.

Την κολοκύθα την έκανα πουρέ πάλι με το γνωστό τρόπο του ψησίματος που μπορείτε να δείτε εδώ και μετά χρησιμοποίησα τη μισή ποσότητα, το μέγεθός της νορμάλ μεγάλο, όχι εκείνες οι τεράστιες κολοκύθες που βλέπουμε μερικές φορές. Την υπόλοιπη την έβαλα σε σακουλάκια στην κατάψυξη, μοιρασμένη και μετρημένη σε φλυτζάνια για να ξέρω τι παίρνω κάθε φορά.



Υλικά

1/2 μεγάλη κολοκύθα σε πουρέ
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλ. ζωμός λαχανικών
115 γρ. πάστα κάρυ
250 ml  γάλα καρύδας - 3 κ. σ. που τις βάζω στην πάστα κάρυ
αλάτι και πιπέρι


Για την πάστα κόκκινου κάρυ

1 μικρό κρεμμυδάκι
4 σκελίδες σκόρδο
3 κ. σ. πάστα λέμονγκρας (στα ΑΒ βρίσκουμε σίγουρα)
1 κ. γλ. καγιέν πιπέρι
2 κ. γλ. τζίντζερ φρέσκο τριμμένο
1-2 κ. σ. πελτές ντομάτας σπιτικός αν γίνεται
1 κ. γλ. κύμινο σε σκόνη
3/4 κ. γλ. κόλιανδρο σε σκόνη
1 πρέζα λευκό πιπέρι
2 κ. σ. σως σόγιας
1 κ. γλ. ζάχαρη
1-2 κ. γλ. τσίλι σε σκόνη 
3 κ. σ. γάλα καρύδας
2 κ. σ. χυμός lime ή λεμονιού
αν θέλω 1 πρέζα κανέλα σε σκόνη 



Ολα τα υλικά της πάστας μπαίνουν στο μούλτι και πολτοποιούνται.  Οπως είναι τα χρησιμοποιούμε στην συνταγή μας. Το τσίλι και το καγιέν τα φοβήθηκα και έβαλα λιγότερο με το μάτι.....εσείς πράξτε κατά βούληση, όσο πιο πολύ βάλετε να ξέρετε ότι θα κοκκινίσει περισσότερο και η σουπίτσα μας. 

Αν χρειαστεί βοηθάμε λίγο την πάστα χτυπώντας την με ΕΛΑΧΙΣΤΟ γάλα καρύδας (εναλλακτικά μπαίνει κρέμα γάλακτος, γιαούρτι ή ακόμα για να τη φέρουμε εκεί που θέλουμε σε πυκνότητα. Περίπου θέλουμε να πάρουμε το αποτέλεσμα του καλού διπλοσυμπυκνωμένου πελτέ ντομάτας.

Οση μείνει διατηρείται στο ψυγείο για 10 μέρες περίπου σε αεοροστεγές βάζο και μετά μπορούμε να τη φυλάξουμε στην κατάψυξη.



Εκτέλεση

Σοτάρω στην κατσαρόλα το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο (εδώ μπορώ να προσθέσω και 1 δαφνόφυλλο αν θέλω για το άρωμα)  και αφού γυαλίσει, προσθέτω την πάστα κάρυ, την ανακατεύω λίγο με το κρεμμύδι και προσθέτω τον πουρέ κολοκύθας.




Προσθέτω 1 φλ. νερό και το γάλα καρύδας, ανακατεύω και τα αφήνω να έρθουν σε βρασμό γύρω στα 10 λεπτά. 

Χτυπάω με τη ράβδο του μπλέντερ προσεκτικά τη σούπα για να μην καώ (ή κατεβάζω για πολύ λίγο την κατσαρόλα εκτός φωτιάς για να το κάνω).

Προσθέτω το ζωμό λαχανικών, αφήνω για άλλα 10 λεπτά να σιγοβράσει η σούπα και είμαστε ετοιμοι!
 
Σερβίρω όσο είναι ζεστή, ζεστή και αν θέλω ρίχνω ελάχιστο λαδάκι  ή γάλα καρύδας από πάνω. Θα μπορούσα να τρίψω λίγο κόλιανδρο από πάνω αλλά δεν έβαλα εκείνη την ώρα.




Καλή όρεξη!

7 σχόλια:

  1. γευστικη την κοβω ενα κομματι παρακαλω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτη η παστα κοκκινου καρυ πολυ μου αρεσε!!!!! Η δε κολοκυθοσουπα σταθερη αξια! Δυο συνταγες σε μια σημερα Εφη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έφη πόσο πικάντικη είναι η σάλτσα γιατί αγόραζα μια αν είναι να τη φτιάχνω μόνη μου.
    Αγαπημένη σούπα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ξανθή μου! Είναι λίγο πικάντικη γιατί τσιμπάει από το σκόρδο και τα καυτερά αλλά αυτά τα ρυθμίζεις όλα όπως θες. Το καλό είναι ότι κάνεις ποσότητα και την βάζεις και στην κατάψυξη για να έχεις όταν θέλεις.Φιλιά! :)

      Διαγραφή
  4. Τρελαίνομαι για σούπα με κολοκύθα! Θα δοκιμάσω την εκδοχή σου σίγουρα.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πεθαίνω για κολοκύθα και το κόκκινο κάρυ είναι το μόνο κάρυ που μου αρέσει!
    Θα την φτιάξω 100%!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προχτές έκανα πουρέ την κολοκύθα μου με τον τρόπο που είχες γράψει!
    Μάλλον δε θα μείνει πολύ στην κατάψυξη, μια τέτοια σούπα θα άρεσε σε όλους :)
    Αν θέλεις σου έχουμε βραβείο και παιχνίδι να παίξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!