Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2011

Κόνικλος με λαχανικά στη γάστρα


Θυμάστε που σας είπα ότι σχεδόν 15 (ω, ναι!!) χρόνια, ζαχαρώνω τις πήλινες γάστρες στα Τέμπη και μέχρι τώρα δεν είχα αξιωθεί....??? Ολο κάτι τύχαινε και έλεγα άστο, την άλλη φορά...και η άλλη φορά ήρθε μετά από τόσα χρόνια....χααχα!!! Δεν βαριέσαι, κάλλιο αργά παρά ποτέ που λένε....άσε που παραλίγο να μην την πάρω ούτε και τώρα γιατί καλοκοίταζα το άλλο....που είναι σαν σταμνί και είναι για τη ρεβιθάδα.....οταν το είπα του Μ. του γύρισε λίγο ανάποδα το μάτι οπότε είπα να μην παίξω με την τύχη μου και περιορίστηκα στη γαστρούλα τη στρογγυλή αλλά μεγάλη, δεν φτουράμε εμείς στα μικρά τα σκεύη...καλά να είμαστε!
Κάποιος θα πάει προς τη Σίφνο στα προσεχή έτη...δεν μπορεί...του κερατά, θα τον επιφορτίσω με ειδική αποστολή!!! χιχιχι!!
Στο θέμα μας λοιπόν!
Η γάστρα αυτή είναι φτιαγμένη από τρία είδη πηλού και μπαίνει παντού, στο τζάκι, στο φούρνο, στο ΜΑΤΙ της κουζίνας (ναι και στην υαλοκεραμική!!!), βασικά για το τζάκι με ενδιέφερε για χειμωνιάτικες ειδικές αποστολές....γιατί να πω την αλήθεια φοβάμαι να τη βάλω πάνω στο γυαλί της κουζίνας αν και με διαβεβαίωσαν...τεσπά!


Οταν φεύγαμε από Κατερίνη η θεία μας μας πρόσφερε ένα κουνελάκι από τα δικά της και έψαχνα τρόπο να το κάνω.

Κατέβασα λοιπόν τη γάστρα και είπα ότι ήρθε η ώρα της να εγκαινιαστεί μετά κονίκλου (αρχ. κόνικλος, λατινικά cuniculus). Για να εμπλουτίζουμε και τις γνώσεις μας δηλαδή, εμένα πολύ μου άρεσε κάπου όταν έψαχνα για συνταγούλες!

Το απόγευμα είχα μαρινάρει το κουνελάκι και το είχα βάλει ψυγείο, κουνώντας το μπωλ κατά διαστήματα για να πάει η μαρινάδα παντού. Το αφησα έτσι μέχρι που το έβαλα στη γάστρα.


Για τη μαρινάδα

1 φλ. ξύδι
1 φλ. κρασί κόκκινο
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι σε ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο
2 φύλλα δάφνης
1 κλαδάκι δενδρολίβανο (το μάδησα μέσα, αν έχετε πρόβλημα αφήστε το ολόκληρο)
4-5 κόκκοι μπαχάρι
1 πρέζα κύμινο
γλυκό μπούκοβο
πιπέρι (όχι αλάτι, μόνο μέσα στη γάστρα)
 
 
Υλικά για το ταψί

πατάτες σε χοντρά κομμάτια
πιπεριές κέρατο
3 κρεμμύδια μέτρια ολόκληρα
καρότα κάμποσα κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
φρέσκια ματζουράνα και φρέσκια ρίγανη (από τη γλαστρούλα μου, αν δεν έχετε μη βάλετε)
αλάτι
ελαιόλαδο
νεράκι

Εκτέλεση
Αφού μαρινάρουμε το κουνέλι μας και το αφήσουμε με την ησυχία του να τραβήξει, το βγάζουμε και το αραδιάζουμε στο ταψί μας. Ρίχνουμε και τα λαχανικά μας, αλατίζουμε και ρίχνουμε το ζουμί της μαρινάδας που δεν το έχουμε πετάξει. Πασπαλίζουμε με φρέσκια ριγανούλα και ματζουράνα, ανακατεύουμε και περιχύνουμε με ελαιόλαδο. Συμπληρώνουμε νερό λιγότερο απο το να σκεπάζει τα υλικά μας, σκεπάζουμε  και ξεχνάμε το φαγάκι μας για 3 ώρες στους 180 βαθμούς στην αρχή και την τελευταία ώρα στους 200 βαθμούς. Εγώ έβαλα αντιστάσεις με αέρα.

Αν θέλουμε μετά το δίωρο, ανοίγουμε με προσοχή  για να μην καούμε από τους ατμούς για να δούμε τι γίνεται από υγρά και πόσο ψημένο είναι το φαγητό. Εγώ τσέκαρα γιατί δεν ήξερα τη γάστρα, τώρα έμαθα οπότε δεν μου χρειάζεται πια...τα πάω με μαντεψιά μετά την πρώτη φορά...παλιά καραβάνα..χαχαχα!!

Βγάζοντας το στο τέλος περιχύνω με χυμό 2 μεγάλων λεμονιών, κουνάω λίγο να πάει το λεμόνι παντού και είμαι έτοιμη.

Πήγα να το βγάλω φωτό όσο ήταν πολύ ζεστό ακόμη και το κομμάτι με το κουνέλι διαλύθηκε στο πηρούνι, τόσο λουκούμι έγινε.

Το φαγάκι αυτό γίνεται  σε οποιαδήποτε γάστρα, απλά εγώ είχα φάει πετριά με τη συγκεκριμένη...

Επίσης αν δεν έχουμε γάστρα αυτοσχεδιάζουμε καπακώνοντας με ίδιου μεγέθους ταψί το ταψί μας και ταμταμ!!! μόλις προσεγγίσαμε τον όρο γάστρα με πρόχειρο τρόπο.

Καλή σας όρεξη!

8 σχόλια:

  1. Γεία σου ΜΑΝΑ με τον λόχο σου..Από χθες τον περίμενα το κόνικλο....
    Σημείωση: Οι εκτροφείς κουνελιών λέγονται κονικλοτρόφοι. Ακαδημαϊκώς η αναφορά.
    Συνεχίζω η μαρινάδα άψογη ειδικά του δεντρολίβανο που δίνει πολλά μα πολλά συν στο κουνέλι.
    Το αποτέλεσμα δε φαίνεται ...φαίνεται λέω,αχ πόσο ζηλεύω,να ξερες.
    Μπράβο Μάνα ,φιλιά στον λόχο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν σου πω ότι κι εγώ το ίδιο έχω πάθει!περνούσα πάνω κάτω στα Τέμπη κι όλο θα πάρω έλεγα και τίποτα!!
    Το κουνελάκι είναι αγαπημένο και παλιότερα είχαμε δικά μας και τα μαγειρεύαμε με πολλούς τρόπους, μέσα σ'αυτούς κι ο δικός τρόπος και φυσικά όπως λες γινόταν λουκούμι!!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωστε ο κόνικλος έγινε κούνελος??
    Λατρεύω και εγώ αυτά τα γαστράκια, φαντάζομαι τα μαγειρέματα στο τζάκι τον χειμώνα!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λατρευω το κουνελακι και το δικο σου φαινεται τοσο λαχταριστο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με ωραίο φαγητό διάλεξες να εγκαινιάσεις την γάστρα. Λουκούμι , ξερολούκουμο ο ... κόνικλος και εμείς ξερογλυφόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με γεια η γάστρα, είναι και πολύ όμορφη! Το κουνελάκι δεν το προτιμώ αλλά είμαι σίγουρη πως έγινε νοστιμότατο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με γεια η γάστρα μάνα του λόχου!
    Το κουνελάκι ΔΕΝ...
    Για όσου αρέσκονται φαίνεται πως έγινε νόστιμο.. δεν έχω δοκιμάσει ποτέ.
    Να χαίρεσαι το λόχο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι να πρωτοθαυμάσω?
    Την γάστρα ή τον μαγειρεμένο κόνικλο?
    Γάστρα έχω παρόμοια και δεν ζηλεύω, δεν ζηλεύω:P
    Τον κόνικλο με τις πατατούλες ζηλεύω!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!