Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Τούρτα τιραμισού και γενέθλια!!!

Να σας κεράσουμε???




Ο Μάιος για το δικό μας blog έχει ιδιαίτερη σημασία! Γιατί?

Καταρχάς πριν λίγες μερούλες είχε γενέθλια η Εφούλα μας!

Σήμερα εκτός από το blog, έχει γενέθλια και η φίλη μας η Βάσω!

Κορίτσια να σας χαιρόμαστε! Χρόνια πολλά!!!

 
2 χρόνια food bloging! 2 χρόνια από τότε που έβαλα δειλά..διστακτικά...την πρώτη μου συνταγούλα, την αγαπημένη μας οικογενειακή καρυδόπιτα. Με αυτό το υπέροχο γλυκάκι ξεκίνησα επίσημα σαν food blogger.

Στο διάστημα αυτό γνώρισα υπέροχα πρόσωπα και έκανα όμορφες φιλίες και δόξα τω Θεώ εκτός από κάποιες εξαιρέσεις που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, μόνο χαρές έχω γνωρίσει και δεν το έχω μετανιώσει καθόλου.


 
Κέρασμα σας έχω μία φραουλένια τούρτα τιραμισού, λαχταριστή και υπέροχη!

Οσοι με ξέρουν καλά, θα απορήσουν ίσως που διάλεξα γλυκάκι με αρώματα από καφέ γιατί δεν το έχω και πολύ, αλλά αυτή η τουρτίτσα είναι το κάτι άλλο!

Υλικά

Για το κέηκ

4 αβγά (χωριστά κρόκοι + ασπράδια) 
2 κ. σ. κρύο νερό
1 1/4 φλ. ζάχαρη
1/2 φλ. βραστό νερό
1 1/2 φλ. φαρινάπ κοσκινισμένο
1/2 κ. γλ. αλάτι
1/2 κ. γλ. ταρτάρ ή κρεμόριο
1 κ. γλ. εσάνς βανίλιας
1 κ. γλ. εσάνς πικραμύγδαλο

Για το σιρόπι (διάλυμα πιο πολύ, όχι σιρόπι)

2 κ.σ. στιγμιαίος καφές + 1/2 φλ. βραστό νερό + 3/4 φλ. ρούμι μαύρο

Για την κρέμα

2 φλ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη με λίγη ζάχαρη
3 κρόκοι
1/4 φλ. ζάχαρη
1 κ. γλ. εσάνς βανίλιας
500 γρ. τυρί μασκαρπόνε (2 συσκευασίες)

Επίσης θέλουμε 100 γρ. τριμένη κουβερτούρα (όχι μέσα στην κρέμα)

Για τη διακόσμηση

250 γρ. φράουλες
φλούδες σοκολάτας κουβερτούρας / λευκής (ότι θέλουμε)

σαντιγύ προαιρετικά

2 συσκευασίες σαβαγιάρ (περιέχουν από δυο σακουλάκια η κάθε μία)

Εκτέλεση

Για το κέηκ

Χτυπάω τους κρόκους με το κρύο νερό και μόλις αρχίσουν να κιτρινίζουν καλά, προσθέτω τη ζάχαρη σιγά-σιγά να ενσωματωθεί. Με προσοχή προσθέτω και το βραστό νερό σιγά-σιγά και αφού το βάλω όλο, ξανακοσκινίζω και ενσωματώνω το αλεύρι με το αλάτι.

Σε άλλο μπωλ χτυπάω τα ασπράδια με το κρεμόριο να γίνει μία καλή μαρέγκα.

Τη μισή μαρέγκα την ρίχνω στους κρόκους ανακατεύοντας πολύ απαλά και στην άλλη μισή προσθέτω τις εσάνς  και ανακατεύω ελάχιστα και απαλά προσθέτοντάς την και αυτή στους κρόκους.

Δεν κουράζουμε πολύ το μείγμα μας, θέλει απαλό ανακάτεμα, ίσα-ίσα να ενσωματωθεί.

Αραδιάζω μοιράζοντας το μείγμα σε δύο ταψάκια των 20 εκατοστών με στρωμένη λαδόκολα από κάτω, αλλιώς ελαφρά βουτυρωμένα και αλευρωμένα.

Ψήνω στους 165 βαθμούς σε πάνω και κάτω αντιστάσεις στη μεσαία σχάρα για 30 λεπτά.

Αποσύρω από το φούρνο και αφήνω να κρυώσουν.


Οταν κρυώσουν τελείως, τοποθετώ τα παντεσπάνια μου στο ψυγείο για κάποιες ώρες (αν θέλουμε τα φτιάχνουμε και μέχρι μία εβδομάδα πριν) για να μπορεί να εφαρμόσει η κρέμα μας καλύτερα.

Οταν θέλουμε, τα βγάζουμε και κόβουμε τα δύο παντεσπάνια για να πάρουμε 4 δίσκους.


Για το σιρόπι

Διαλύουμε το στιγμιαίο καφέ στο βραστό νερό και μόλις χλιάνει λίγο, προσθέτουμε το ρούμι.
Με αυτό το διάλυμα βρέχουμε τους δίσκους μας ελαφρά. Μην βρέξετε πολύ τους δίσκους για να σας πάρει όλο το υγρό, μόνο όσο χρειάζεται θα βάλετε.


Για την κρέμα

Χτυπάω την κρέμα γάλακτος σε ένα μπωλ. Προαιρετικά της ρίχνουμε και λίγη ζάχαρη με το μάτι για να τη βοηθήσουμε να σφίξει πιο γρήγορα.

Σε άλλο μπωλ χτυπάω τους κρόκους με τη ζάχαρη και την εσάνς και μετά ρίχνω μέσα το μασκαρπόνε και χτυπάω ελαφρά να ενσωματωθεί. Δεν το ταλαιπωρώ πολύ. Κατόπιν ενώνω με τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος.

 
Συναρμολόγηση

Αλείφω ελάχιστη κρέμα κάτω από τον πρώτο δίσκο για να είναι πιο σταθερός.
Βρέχω λίγο με ένα πινέλο κατά τόπους το δίσκο και απλώνω κρέμα. Πασπαλίζω με λίγη κουβερτούρα τριμένη.

Συνεχίζω με τον ίδιο τρόπο υπολογίζοντας με το μάτι πόση κρέμα θα βάζω για να μείνει αρκετή για τον τελευταίο δίσκο πουθα χρειαστεί και περιμετρικά κάλυψη. Σε αυτό το τελευταίο δεν πασπαλίζω με κουβερτούρα.

Στρώνω και τον τελευταίο δίσκο, ραντίζω με το σιρόπι μου (δεν είναι σιρόπι δηλαδή....) και καλύπτω όλη την επιφάνεια της τούρτας παντού.


Γύρω-γύρω εφαρμόζω τα μπισκότα σαβαγιάρ και δένω με κορδελίτσα σφιχτούτσικα για να συγκρατήσω όμορφα τα σαβαγιάρ.


 
Από πάνω στολίζω με ροζετούλες από σαντιγύ περιμετρικά αν θέλω, βάζω μέσα φράουλες και rasberries και πασπαλίζω με φλούδες σοκολάτας. Τις φραουλίτσες τις γλάσσαρα με λίγη μαρμελαδίτσα που ζέστανα.
Τοποθετώ στο ψυγείο αποβραδίς για να σφίξει και η κρέμα.

 

* Μην το κάνετε με Φιλαδέλφεια τυράκι, δεν είναι το ίδιο. Η εσάνς πικραμύγδαλου είναι απαραίτητη.

* Αν είχα θα έβαζα και στο διάλυμα του καφέ, λικέρ Αμαρέτο. Δεν είχα και έβαλα Captain Morgan's.

 

Καλή απόλαυση!

26 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλά γλυκιά μανούλα! Πάντα να είσαι καλά να δημιουργείς και να μας χαρίζεις νοστιμιές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρονια πολλαααααα! Καλά, φλογισμένο γλυκό περίμενα, καφεδένιο μου ΄ρθε! Και τι εμφάνιση! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έφη μου και του χρόνου!!!
    Χρόνια πολλά!!!!!!!!
    Το κέρασμα εξαιρετικό και πολύ όμορφη εμφάνιση!!!
    Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρόνια Πολλά σε όλους σας ... !!!

    Θα πάρω και ένα κομματάκι απο το υπέροχο γλυκό σου.

    Φιλιά πολλάααααααα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ρενάκο μου σε ευχαριστώ πολύ! Σε χιλιοευχαριστώ γιατί αν δεν ήσουν εσύ δεν ξέρω αν θα ξεκίναγα ποτέ! Ξέρεις εσύ....Φιλιά!

    Κικίτσα μου σε ευχαριστώ! Το φλογισμένο πήρε αναβολή προς το παρόν...χαχχααχα!!! Μόνο προς το παρόν όμως... Φιλιά!

    Eleni,σε ευχαριστώ πολύ!

    Conna, κεράσου!Φιλιά!

    Καλή εβδομάδα κοριτσάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρόνια πολλά σε όλους σας! Η τούρτα φαίνεται πολύ νόστιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εφη μου αγαπημένη χρόνια πολλά στο καταπληκτικό blog σας, χρόνια πολλά και στα κορίτσια!
    Ευχομαι μέσα απο την καρδιά μου να συνεχίσεις πολλά πολλά χρόνια να μας χαρίζεις τις συνταγές σου!
    Η τούρτα σου είναι εκπληκτική, δεν έχω λόγια!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χρόνια πολλά γλυκιά λοχομάνα να είσαι πάντα καλά και να μας χαρίζεις πολλές πολλές νοστιμιές,επίσης και στη Βάσω που έχω κάποιες συνταγές και απο κείνη.Εμένα τα γεννέθλιά μου είναι αυριο οπου θα μπεί και το ανάλογο γλυκάκι.Φιλιά πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρόνια Πολλά και δημιουργικά! Το τιραμισού είναι το αγαπημένο μου σε κάθε εκδοχή, οπότε παίρνω το κομμάτι μου και χαλάω τη δίαιτα δευτεριάτικα! Χαλάλι σου :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το κατάλληλο γλυκό που αρμόζει στην περίσταση με τόσες γιορτές!!!
    Χρόνια Πολλά στις εορτάζουσες!!
    Καλή συνέχεια στη σελίδα σας και καλή δύναμη σε όλες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρόνια πολλά σε όλες σας!
    Εφάκι μου χιλιόχρονο να είναι το μπλογκοσπιτάκι σου, να συνεχίσεις να μας χαρίζεις πολλές πολλές νοστιμιές!
    Για το υπέροχο γλυκό με την λιλά κορδέλα τι να πω??? Απαιχτο!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Να τα χιλιάσετε όλες, μαζί και το blog!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χρόνια πολλά σε όλους σας!Έφη μου να είσαι πάντα γερή και δημιουργική να μας χαρίζεις συνεχώς υπέροχες νοστιμές!Η τούρτα κόλαση!!!
    Καλή εβδομάδα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Aπό το πρωί προσπαθώ να μπω, δεν πιστεύω να μην φύλαξες κομμάτι? Όλες τις ευχές του κόσμου για όλες τις γιορτές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χρόνια πολλά στα κορίτσια
    Χρονια πολλά και νόστιμα στο blog.

    Το κέρασμα υπερπαραγωγή. ΄
    Υπέροχο με ωραία εμφάνιση.

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χρόνια πολλά, χρόνια γλυκά, χρόνια ευτυχισμένα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Έφη με τέτοιο γλυκό δεν ρωτάνε να κεράσουν βάζουν κατευθείαν σε πιατάκι!!! χαχαχαχ Χρόνια Πολλά να τα εκατοστήσει το Blog σας!!! Να είστε πάντα δημιουργικές!!! Καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χρόνια πολλά, γλυκά, ευτυχισμένα και τυχερά, γεμάτα δημιουργικές κι όμορφες στιγμές... Να τα εκατοστήσετε ή μάλλον να τα χιλιάσετε εσείς και μπλογκοσπιτάκι σας!! Πέρνω μεριδούλα-κέρασμα και αποχωρώωωωω!-:))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Χρόνια πολλά στο υπέροχο blog σου Εφάκι και χρόνια πολλά στα κορίτσια:)
    Να είστε πάντα καλά να μας φτιάχνετε τέτοιες όμορφες δημιουργίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Xronia polla!
    (kai o gios mou mou ipe oti thelei na metakomisei sto spiti sas! Ftaiei i tourta =))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πραγματικά πεντανόστιμη και λαχταριστή η τούρτα σου...χρόνια σας πολλά και στο blog και στα κορίτσια .Πάντα να μας δίνετε ωραίες συνταγές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. χρόνια πολλά και δημιουργικά!!!
    ..η διακόσμηση είναι τέλεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Χρόνια πολλά για όλα. Υπέροχο το γλυκό. Να είστε καλά Εφάκι.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. και αόματη και χωρίς όσφρηση...???
    καλά να μη το δω τόσες μέρες,να μη το μυρίσω κι όλας το γλυκό σου...???
    βάρα με...
    πολλές πολλές πολλές και ολόγλυκες ευχές ζουδάκι μου για άλλα 1000 χρόνια ευτυχισμένα και στους τρεις σας....
    φιλιά πολλά και Καλό Μήνα..( πού να τολμήσω να ζητήσω κομμάτι....σιγά μην έμεινε...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Πολύχρονοι οι εορτάζοντες, πολύχρονο και το blog, πάντα δημιουργκό και με ωραίες ιδέες!! Απίθανο το κέρασμα!!
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!