Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Πουτίγκα με τσουρέκι και καραμέλα

 
 

Καλημέρα σας! 
 
Ανακύκλωση τσουρεκιού από τη Βάσω σήμερα, η αλήθεια είναι ότι μετά από τόσες μέρες το βαριέσαι και το τσουρέκι και θες μια αλλαγή... Είναι και κρίμα τόσος κόπος να το φτιάξεις οπότε σκέφτεσαι τι να κάνεις. Μια καλή πρόταση είναι το μετατρέψεις σε μίας μορφής πουτίγκα εύκολα και απλά! Eίναι συνταγή που έδειξε το πρωινό του Mega πριν λίγο καιρό.

Θα μπορούσε επίσης να σηκώσει κάποιο επιπλέον υλικό μέσα, όπως κομμένο μηλαράκι, ή αχλάδι αλλά σε μικρή ποσότητα πάντα.
 

* Εκτός από το τσουρεκάκι, γίνεται και με μπριος ψωμάκι ή με κρουασάν 
 

Υλικά για πυρέξ 35x25
 
 
1/2 κιλό περίπου  τσουρέκι κομμένο σε κυβάκια *
3 κ. σ. μαργαρίνη λιωμένη
 
1 ζαχαρούχο γάλα βρασμένο για 3 ώρες για να καραμελώσει
 
 
350 ml κρέμα γάλακτος
4 αβγά + 2 κρόκοι
3 βανίλιες
3 κ. σ. κονιάκ
 
προαιρετικά, 125 γρ. κουβερτούρα τριμμένη ή σταγόνες σοκολάτας
 
 
 
 
 
Εκτέλεση
 
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά στην κατσαρόλα (προσοχή, ποτέ σε  χύτρα) το κλειστό ζαχαρούχο γάλα για 3 ώρες και το αφήνουμε να κρυώσει. Μπορούμε να βάλουμε και περισσότερα για να τα έχουμε για άλλες συνταγούλες.
 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
 
Κόβουμε το τσουρέκι μας σε κύβους, το βάζουμε στο πυρέξ, σκορπίζουμε τη λιωμένη μαργαρίνη από πάνω και ψήνουμε μόνο για 10 λεπτά στους 180 βαθμούς. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο.
 
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε (να μην πάρει βράση, απλά να διαλυθεί καλά η καραμέλα) την κρέμα γάλακτος με το καραμελωμένο ζαχαρούχο και αποσύρουμε.
 
Σε ένα μπωλ χτυπάμε όλα τα αβγά, ρίχνουμε σιγά-σιγά το μείγμα καραμέλας-κρέμας γάλακτος και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις για να μην ψηθούν τα αβγά.  Προσθέτουμε τις βανίλιες και το κονιάκ, ανακατεύουμε και όλο αυτό το μείγμα το ρίχνουμε μέσα στο ταψί με το τσουρέκι.
 

 


 
Αφήνουμε να τραβήξει το τσουρέκι για 15-30 λεπτά, αν θέλω τρίβω κουβερτούρα από πάνω ή ρίχνω σταγόνες σοκολάτας  και μετά το βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 15 λεπτά στους 160 βαθμούς, ανάλογα πόσο δυνατός είναι ο φούρνος μας. Ο Μάστερ σεφ λέει ότι το ψήνουμε για 30-35 λεπτά στους 180 βαθμούς αλλά η Βάσω είπε ότι είναι μια χαρά στα 15 λεπτά στους 160 βαθμούς. Μάλλον έχει να κάνει με το φούρνο μας.
 
Αν θέλουμε, φτιάχνουμε λίγη παραπάνω σάλτσα καραμέλας για να γαρνίρουμε από πάνω το γλυκάκι μας.
 
 
Καλή απόλαυση!

5 σχόλια:

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!