Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Πένες με σάλτσα παντζαριού, γιαούρτι και ξηρούς καρπούς




Καλά, ε!! Δεν υπάρχει!!!   Χαζή έκφραση, το ξέρω, αλλά εδώ ταιριάζει!!!

Πως τα πάτε με την παντζαροσαλάτα; Διότι αν σας αρέσει και μάλιστα σκορδάτη, τότε θα σας αρέσουν και αυτά τα ζυμαρικούλια!
 
Αυτή την ιδέα μόλις την είδα, επιτόπου σηκώθηκα να δω αν μου φτάνουν τα παντζάρια μου.  Φροντίζω να έχω πάντα σχεδόν παντζάρια βρασμένα στο ψυγείο για σαλατούλες και να που τα χρειάστηκα και για αυτό!
 
Θες το χρώμα πάνω στο ζυμαρικό, θες τα υλικά; Πάντως είναι πολύ όμορφο πιάτο, διαφορετικό από τις συνηθισμένες σάλτσες ζυμαρικών και με απόλυτα υγιεινό και έξυπνο συνδυασμό υλικών.

Εδώ θέλω να σας πω ότι τα αγόρια πήραν στο σχολείο μαζί τους σε τάπερ και τα εξαφάνισαν αμέσως! Αυτό μου έκανε τρομερή εντύπωση, μπορώ να σας πω....περιττό να σας πω πόσο έντρομα ήταν τα άλλα παιδιά, αλλά τους είχα δασκαλέψει να μην ψαρώσουν....ααχαχαχαχαχαχ!!

 
Για ελάτε!


 
Συνταγή προσαρμοσμένη από το Fig and Cherry
 
 
Υλικά
 
4 παντζάρια μεγάλα βρασμένα ή ψητά
4 σκελίδες σκόρδο
3 κ. σ. ξύδι
1/2 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
1 κ. σ. θυμάρι
 
 
1 φλ. ζωμός λαχανικών
1/2 φλ. κρέμα γάλακτος ή γάλα ή γιαούρτι
ελάχιστη ζάχαρη
 
 
γιαούρτι (η πρωτότυπη συνταγή προτείνει φέτα τριμμένη αλλά προτίμησα το γιαούρτι και νομίζω ότι του πηγαίνει τέλεια!)
φουντούκια χονδροσπασμένα
θυμάρι φρέσκο
  
 
Εκτέλεση
 
Βράζουμε τα ζυμαρικά μας σύμφωνα με τις οδηγίες και παράλληλα φτιάχνουμε τη σάλτσα μας.
 


 
Το πρώτο μέρος της σάλτσας, αυτό δηλαδή που μπαίνει στο μούλτι αποτελεί και ένα δροσιστικότατο, έντονο και νόστιμο ντιπ από μόνο του.
 

 
 
Εδώ θα το χρησιμοποιήσουμε σαν μέρος της σάλτσας μας για τα ζυμαρικά. Στο μούλτι πολτοποιούμε
τα παντζάρια, το σκόρδο, ξύδι, λάδι, αλατοπίπερο και θυμάρι.
 
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γιαούρτι ή γάλα με το ζωμό λαχανικών και τη ζάχαρη και προσθέτουμε την πάστα παντζαριού να βράσει και αυτό μαζί. Προσέχουμε τη θερμοκρασία γιατί πιτσιλάει άσχημα αν το έχουμε δυνατά. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε. Διορθώνουμε τη γεύση αν χρειάζεται λίγο παραπάνω αλάτι.


 
 
Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά μας και ενώνουμε με τη σάλτσα.

Πασπαλίζουμε σκορπιστά γιαουρτάκι και φουντούκι, τρίβουμε λίγο φρέσκο θυμάρι και σερβίρουμε.
 
 
 
 
Καλή όρεξη!

Καλό Σαββατοκύριακο!
 
 
 

18 σχόλια:

  1. Τι παντζαρο-κόλαση είναι αυτή!!!!!! Θα γίνει άμεσα!!!!!!
    Έφη, φαντάζομαι το αφήνεις να πάρει μόνο μια βράση το παντζάρι-ντιπ!!!!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου στο κατσαρολάκι εννοείς, ετσι; Ναι, ένα-δύο ανακατώματα και σβήνεις το μάτι της κουζίνας.
      Καλό ΣΚ!

      Διαγραφή
  2. Λιτσα Παπαντωνιου24 Μαΐου 2013 στις 11:30 π.μ.

    απιθανα....μπορουμε ομως να παραλειψουμε τα φουντουκια???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά... Δεν υπάρχεις!!! Οπως λες χαζή έκφραση αλλά σου πάει.. γάντι μάνα μου!
    Καλά να περάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φαίνεται απίθανο! Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Ελένη! Εγινε πάρα πολύ ωραίο! Να το δοκιμάσεις! Καλό ΣΚ!

      Διαγραφή
  5. εξαιρετική συνταγή....έπεσε αντιγραφή....να σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απαντήσεις
    1. Εχει απλά και υγιεινά υλικά και όμως είναι πρώτης τάξεως σάλτσα! Για να πω την αλήθεια δεν υπολόγιζα ότι θα τα τσακίσουν τα πιτσιρίκια, αλλά έγινε αυτό ακριβώς! Διαφορετικό και τέλειο πράγματι! χααχαχχααχ!!!

      Διαγραφή
  7. Φανταστική συνταγή! Πανέμορφο χρώμα και πολύ ιδιαίτερα υλικά για μακαρονάδα. Τη λάτρεψα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς αυτό mookies! Ιδιαίτερα υλικά που όπου το είπα ότι έγιναν τέλεια, με κοίταζαν με φρίκη...αχαχαχα!! Οποιος δεν δοκιμάσει να τα φτιάξει, χάνει!

      Καλό ΣΚ! :)

      Διαγραφή
  8. Έχω δοκιμάσει κάτι ανάλογο, Υπέροχη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι παρόλο που τσακίζουμε τα παντζάρια, ήμουν επιφυλακτική μέχρι που το δοκίμασα! Επαθα πλάκα και νομίζω ότι είναι πιο ωραίο το γιαουρτάκι από την φέτα πάνω τους! Φιλιά Ξανθή μου, καλό ΣΚ!

      Διαγραφή
  9. Πρέπει να είναι εκτός από πρωτότυπο και νοστιμότατο!!!
    Καλή Κυριακή Έφη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ πρωτότυπο! Είμαι σίγουρη πως θα είναι νοστιμότατο! Από εμφάνιση σκίζει, από υλικά το ίδιο:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!