Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Ψητά λαχανάκια Βρυξελλών με μπέηκον και καραμελωμένο κρεμμύδι




Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι ένα δύσκολο υλικό που αν όμως μαγειρευτεί ωραία γίνονται ένα υπέροχο συνοδευτικό για χοιρινό κυρίως.

Μέχρι τώρα τα έφτιαχνα με τον απλό και λίγο βαρετό για μένα  τρόπο του βρασίματος. Αυτή τη φορά τα έψησα, έγιναν πολύ ωραία και θα τα επαναλάβουμε. Επίσης έτσι δεν χάνουν και τη θρεπτική τους αξία. Το μπέηκον βέβαια,  επειδή στη συγκεκριμένη φάση συνόδευαν χοιρινό είναι πλεονασμός,  αλλά τους πήγαινε πολύ.


Υλικά

1 κιλό λαχανάκια Βρυξελλών 
2 κ. σ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

2 κ. σ. βούτυρο
1 κρεμμύδι σε λεπτές λωρίδες
5 φέτες μπέηκον σε χονδρά κομμάτια
αλάτι και πιπέρι
 
1 κ. σ. ζάχαρη
1/2 φλ. ξύδι μπαλσάμικο



Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα λαχανάκια από τα εξωτερικά τους φυλλαράκια και τα κόβουμε στη μέση. Αλατοπιπερώνουμε και τα ανακατεύουμε με τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο καλά.

Τα ψήνουμε σε αντικολλητικό χαρτί  σε προθερμασμένο φούρνο στους 205 βαθμούς σε αέρα μέχρι να αρχίσουν να χρυσίζουν στην επιφάνειά τους, περίπου στα 15-20 λεπτά.




Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το μπέηκον μέχρι να τραγανίσει. Το αφήνουμε στην άκρη για να  το προσθέτουμε στο σερβίρισμα και στα λιπάκια του προσθέτουμε το βούτυρο, το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει, ρίχνουμε λίγο πιπέρι ακόμα  και στο τέλος τη ζάχαρη. Αφού τα ανακατέψουμε όλα μαζί, συμπληρώνουμε το ξύδι και αφήνουμε να το πιει όλο για να καραμελώσουν τα υλικά ελαφρώς. 

Προσθέτουμε τα λαχανάκια μέσα στο τηγάνι (εκτός φωτιάς) και τα γυρίζουμε απαλά ή τα απλώνουμε σε πιατέλα και τα περιχύνουμε με το περιεχόμενο του τηγανιού και το μπέηκον σκορπιστά. Εγώ τα έβαλα μέσα στο τηγάνι και νομίζω ότι έγιναν πιο ωραία έτσι. 

Σερβίρουμε με χοιρινό κατά προτίμηση.



 Καλή όρεξη!

5 σχόλια:

  1. Καλημέρα!
    Τα λαχανάκια Βρυξελλών τα βρίσκουμε και φρέσκα; Πού; Γιατί εγώ μέχρι στιγμής, μόνο κατεψυγμένα νομίζω τα έχω δει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα! Λαχανάκια φρέσκα έχουν τα μεγάλα ΣΜ στο τμήμα της μαναβικής και καμιά φορά η λαϊκή. Αν δεν βρεις μπορείς να ζεματίσεις ελάχιστα τα κατεψυγμένα και αφού τα σουρώσεις καλά να ακολουθήσεις την υπόλοιπη διαδικασία τους. Ψήσιμο κλπ.

      Διαγραφή
  2. Μπραβο ! Πολύ ωραία συνταγή. Πιστεύω στην εκτέλεση να τα καταφέρω, αφου και οι οδηγίες είναι απλές και ξεκάθαρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!