Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014

Ρολό κιμά με πατάτες γκρατινέ



 
Καλημερίζω με ένα πεντανόστιμο ρολό κιμά, όχι γεμιστό κατά τα κλασσικά αλλά πιο νόστιμο και ζουμερό. 

Το τσάκισε όλος ο λόχος και μου επεσήμαναν να τους το ξαναφτιάξω, οπότε καλά τα πήγαμε....!!!

Πάμε να το δούμε!


Υλικά

1 κιλό κιμάς ανάμεικτος
2 αβγά
1 φλ. φρυγανιά
1/2 φλ. νιφάδες βρώμης
1/2 φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

1/3 φλ. ελαιόλαδο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 κλωνάρι σέλερυ (το στέλεχος)
2 καρότα 
2 πιπεριές (κόκκινη και πορτοκαλί)
1 πράσο (μόνο το λευκό μέρος) ή μερικά κρεμμυδάκια φρέσκα
2 σκελίδες σκόρδο

2 κ. γλ. αλάτι
1/2 κ. γλ. πιπέρι
2 κ. γλ. γούστερ σως
1/2  φλ. κονκασέ ντομάτας


Για την επικάλυψη

1/2  φλ. κονκασέ ντομάτας
1 κ. γλ. καστανή ζάχαρη
1 κ. γλ. pumpkin spice (μοσχοκάρυδο,τζίντζερ, κανέλα, γαρίφαλο,μπαχάρι)
1 κ. γλ. ξερή μουστάρδα



Εκτέλεση


Βάζω ένα-ένα στο μούλτι και χτυπάω μία φορά μόνο για να μη λιώσουν όλα τα λαχανικά και τα αφήνω στην άκρη. Τα σοτάρω στο ελαιόλαδο με τη σειρά, αρχίζοντας με το σκόρδο και το κρεμμύδι και συνεχίζοντας διαδοχικά με τα άλλα. Αλατοπιπερώνω, ρίχνω τη γούστερ σως και το μισό φλυτζάνι κονκασέ ντομάτας και τα αφήνω να σοταριστούν όμορφα και να μην μείνουν υγρά στο τέλος.  Αφήνω το τηγάνι στην άκρη να κρυώσει το μείγμα μας.

 

 


Σε ένα μπωλ βάζω τον κιμά, τα αβγά, τον μαϊντανό, το μείγμα των λαχανικών και στο τέλος τη βρώμη και τη φρυγανιά. Ζυμώνω πολύ καλά και τοποθετώ το μείγμα σε πολύ ελαφρά λαδωμένη μακρόστενη φόρμα διαστάσεων 30x11x7 εκατοστών.




Από πάνω αλείφω με το το μείγμα της επικάλυψης και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς σε αέρα για μία περίπου ώρα. Μετά το πρώτο  μισάωρο σκεπάζω με αλουμινόχαρτο τη φόρμα μου και λίγο πριν σβήσω το φούρνο ξαναξεσκεπάζω για 5 λεπτά.

Αφήνω να ηρεμήσει πολύ καλά (να κρυώσει) για να κόψω φέτες.

Ταιριάζει με λαχανικά ψητά ή ατμού, λαχανοσαλάτες  και γενικά πατάτες,  πουρεδάκι ή ογκρατέν. 

Εκανα ένα πολύ πρόχειρο ογκρατέν για να συνοδέψουμε το ρολό. Εβρασα πατάτες, τις χοντροέκοψα,  τις έστρωσα σε λαδωμένο πυρέξ, χτύπησα 250ml γάλα με 2 αβγά, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και 1 μικρή κρέμα γάλακτος, το έριξα όλο αυτό πάνω από τις πατάτες και τις έψησα  στους 175 βαθμούς σε αέρα για μισή ώρα. Χωρίς τυριά μέσα γιατί δεν είχα. Βγήκε ελαφρύ και πήγαινε τέλεια με το ρολό, το ισορροπούσε. 




Καλή όρεξη και καλή εβδομάδα! 



6 σχόλια:

  1. τελειο!!! κλασσικο κυριακατικο μαμαδιστικο φαγητο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νοστιμότατο φαγάκι Έφη μου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι από τα πιό αγαπημένα μου φαγητά!
    Γεια στα χέρια σου Έφη μου το έκανες υπέροχο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!