Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Λαχανοντολμάδες με σάλτσα στο φούρνο


 
Μέχρι σήμερα νόμιζα ότι οι λαχανοντολμάδες αβγολέμονο ήταν το κορυφαίο μου και το πιο αγαπημένο....τελικά έτσι όπως αποδεικνύει...η ιστορία....είμαι ντολματζού γενικά...αχααχαχαχαχα!

Αυτή τη βερσιόν δεν την είχα σκεφτεί και είπα να δω πως θα γινόταν, ο αρχικός προορισμός ήταν η κλασσική κατσαρόλα αλλά τελικά έτσι γίνονται πιο ωραίοι νομίζω.....Το αποτέλεσμα με δικαίωσε και θα επαναληφθεί σύντομα.....μόνο που ένα ταψί είναι λίγο για εμάς....αν είστε πολλά άτομα στο σπίτι κάντε διπλή ποσότητα γιατί αυτό θα νομίσετε ότι το είδατε σε όνειρο.....    

Χρησιμοποίησα μόνο τα μεγάλα, όμορφα φύλλα του λάχανου και τα υπόλοιπα κομμάτια τα έκανα λαχανοσαλάτα λαδολέμονο για να μην πάνε χαμένα.
 
 



Υλικά

500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς (με λίγο χοιρινό)
1/2 φλ. ρύζι καρολίνα
1/2 φλ. πληγούρι ψιλό
1/2 φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/2 φλ. άνιθος ψιλοκομμένος
1 πρέζα μπαχάρι
αλάτι και πιπέρι


1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 καρότα χονδροτριμμένα


1 λάχανο μεγάλο ζεματισμένο (τα φύλλα του)



Για το ψήσιμο στο ταψί περιχύνουμε με :

1 συσκευασία κονκασέ ντομάτας
3 κ. σ.  ελαιόλαδο 
αλατοπίπερο
χυμός 1 λεμονιού 
αν θέλω λίγο λιωμένο σκόρδο



Εκτέλεση


Σχίζουμε την καρδιά του λάχανου από την κάτω μεριά και αφαιρούμε το σκληρό μέρος του κοτσανιού αρκετούτσικα. Βράζουμε σε κατσαρόλα μεγάλη το λάχανο μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα του για περίπου 15 λεπτά.

Το βγάζουμε σε ένα ταψί με προσοχή μόλις κρυώσει λιγάκι και αφαιρούμε ένα-ένα τα φύλλα για να αρχίσουμε να γεμίζουμε τους ντολμάδες μας.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση σοτάροντας το κρεμμύδι και το καρότο μέσα στο ελαιόλαδο,. αλατοπιπερώνουμε λίγο και όταν γυαλίσει το κρεμμύδι καλά  αφαιρούμε από τη φωτιά, περιμένουμε λίγο να κρυώσει  και όπως είναι το αδειάζουμε στο μπωλ που περιμένει ο κιμάς με τα υπόλοιπα υλικά.
 
Ζυμώνουμε λίγο όλα τα υλικά μαζί και γεμίζουμε με το γνωστό τρόπο τους ντολμάδες μας.

 

 
Τους αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψί στη σειρά στριμωχτά όσο γίνεται, περιχύνουμε με το μείγμα της σάλτσας ντομάτας, συμπληρώνουμε νεράκι μέχρι να τους καλύψουμε και αφού σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς σε αέρα για 1 ώρα περίπου. Μόλις κλείσουμε το φούρνο, κατεβάζουμε το ταψί στον πάτο του φούρνου και το αφήνουμε 10 λεπτά έτσι για να τραβήξει τα πολλά ζουμάκια.




 
Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες μας με γιαουρτάκι πασπαλισμένο με σουμάκ ή σκέτους.
 



 

Καλή όρεξη!



5 σχόλια:

  1. Κάνω του λαχανοντολμάδες σχεδόν πάντα στο φούρνο, αλλά αυγολέμονο. Ωραία ιδέα οι ντοματένιοι! Καλή όρεξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχεις και ωραία γέμιση, εγώ του έκανα στη γάστρα με λεμόνι, τώρα τα περισσότερα φαγητά τα κάνω στη μαντεμένια γάστρα.
    Έχω μια άλλη εκδοχή με σάλτσα κόκκινη αν σε ενδιαφέρει ψάξε την .
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια μεριδούλα θα την ήθελα!!!!!! Δεν τους έχω κάνει ποτέ κόκκινους. Ποτέ δεν είναι αργά θα μου πεις!!! (λατρεύω το πλιγούρι που βάζεις μέσα!!)
    Γεια στα χέρια σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΘΑΛΕΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ12 Μαρτίου 2014 στις 6:55 μ.μ.

    ΤΟ ΠΛΙΓΟΥΡΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΒΑΖΕΙΣ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πληγούρι σε όλα τα γεμιστά ή ντολμάδες ή και σε άλλα πιάτα παίρνει τη θέση του ρυζιού άνετα και μάλιστα βγαίνουν και πιο αφράτα όλα. Μας αρέσουν έτσι, θα μπορούσαν να μην έχουν καν ρύζι και να είναι όλο με πληγούρι.

      Διαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!