Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Μπριάμ σαν ζωγραφιά



Πάντα το μπριάμ σηματοδοτεί τον ερχομό του καλοκαιριού για μένα στο μυαλό μου. Μπορεί να μαγειρεύω τα πάντα στο σπίτι μου αλλά το μπριάμ το καλοκαιράκι, η μηλόπιτα το φθινόπωρο, η πρώτη κρεατόσουπα του χειμώνα και τα φραουλογλυκάκια την άνοιξη είναι που με κάνουν να νιώθω ότι αλλάζει κάθε φορά ο καιρός! Με αυτό το φαγάκι λοιπόν κηρύσσω επίσημα στο μπλογκ την καλοκαιρινή περίοδο......


Το σύνηθες αγαπημένο σε όλους μας μπριαμάκι με ότι μυρωδικούλια αρέσουν στον καθένα μας και όπως το μαγειρεύουμε από μπαχαρικά στο σπίτι μας. Τον τρόπο στησίματος τον έχω βάλει στο μάτι εδώ και ενάμιση χρόνο από τον κύριο γκούγκλη.....είναι το λεγόμενο "Tian de légumes". Το διαφορετικό που το κάνει να "κλέβει" την παράσταση είναι η εμφάνισή του, παρατεταγμένα όλα τα λαχανικούλια μας στη σειρά εναλλάξ σαν στρατιωτάκια! Τι σόι  "μάνα του λόχου" είμαι άλλωστε; χαχαχαχαχαχαχαχ!



Μπορεί να νομίζετε ότι είναι μπελάς αλλά δεν είναι καθόλου. Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά μπροστά μας και το σκαρώνουμε γρήγορα.

Επειδή πήρα φόρα και έκοβα λαχανικά χωρίς να έχω αποφασίσει σε τι ταψί θα τα βάλω, βγήκαν αρκετά για 1 ορθογώνιο και ένα μεσαίο στρογγυλό ταψί για αυτό και εσείς θα υπολογίσετε τα λαχανικά σας ανάλογα.  Διαλέγουμε συμμετρικά σε μέγεθος λαχανικά για να μην ξεφεύγουν οι φέτες μας στο στήσιμο και να είναι ομοιόμορφα και τα κόβουμε λεπτά για να ψηθούν όμορφα.


Υλικά

5 μελιτζάνες μεγάλες σε ροδέλες
5 κολοκυθάκια μεγάλα σε ροδέλες
5 πατάτες μεγάλες σε ροδέλες
7-8 ντομάτες σε ροδέλες (αν βγουν μεγάλες, κόβουμε στη μέση)

3 μεγάλα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 φλ. ελαιόλαδο

λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
αν θέλω βασιλικός ψιλοκομμένος
αν σας αρέσει και λίγος χυμός λεμονιού

θυμαράκι ή ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και ελαιόλαδο για να πασπαλίσουμε όλα τα λαχανικά μας

αν θέλω ελάχιστη φρυγανιά και λίγο τριμμένο τυρί της αρεσκείας μου προς το τέλος του ψησίματος



 Εκτέλεση


Πλένουμε και κόβουμε σε διαφορετικά μπωλ το κάθε λαχανικό μας. Καρυκεύουμε και λαδώνουμε καλά. Αν δεν βάζατε μέχρι τώρα μοσχοκάρυδο στα λαχανικά σας, σας συμβουλεύω να αρχίσετε να βάζετε, απογειώνονται!

Σε ένα τηγάνι βαθύ ή κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι να γυαλίσει και αν θέλουμε να τσιγαριστεί ελαφρά με προσοχή χωρίς να πάρει πολύ χρώμα και στο τέλος αλατίζουμε λίγο και προσθέτουμε και το σκόρδο μας.
 
Αυτό το μείγμα  με ότι λαδάκια έχει, το γυρίζουμε στο ταψί μας σαν βάση για τα λαχανικά.


Παίρνουμε εναλλάξ τα λαχανικά (μελιτζάνα-πατάτα-κολοκυθάκι-ντομάτα) και τα αραδιάζουμε στριμωχτά στο ταψί ή σε σειρές ή σε σπειροειδές σχήμα, ότι μας αρέσει.  Τα στριμώχνουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Οτι ζουμάκια βγάλουν τα λαχανικά στα μπωλ τους μαζί με το λαδάκι τους,  τα γυρίζουμε και αυτά μέσα στο ταψί και δεν βάζουμε τίποτα άλλο. Αν τα βρίσκουμε υπερβολικά, δεν τα ρίχνουμε όλα μέσα στο φαγητό, θα το δείτε με το μάτι.


Πασπαλίζουμε από πάνω το μαϊντανό ή ότι μας αρέσει από τα μυρωδικά, αν θέλουμε το χυμό λεμονιού  και λίγη ριγανούλα ξερή και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο που του έχουμε ανοίξει με ένα μαχαίρι τρυπούλες εδώ και εκεί για να φεύγει ο ατμός (κατεβάζουν πολλά υγρά τα λαχανικά μας).



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα και 30 λεπτά. Την πρώτη ώρα το έχουμε απαραιτήτως σκεπασμένο και μετά ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε άλλη μισή ώρα περίπου. Το κοιτάμε να έχει πιει τα ζουμάκια του. Πέντε λεπτά πριν σβήσουμε το φούρνο, πασπαλίζουμε πολύ ελάχιστη φρυγανιά τριμμμένη από πάνω βροχηδόν και αν θέλουμε σκορπίζουμε λίγο τυράκι της αρεσκείας μας, τοποθετούμε πάλι στο φούρνο και αφήνουμε ελάχιστα ακόμα.



 Στην ουσία μαγειρεύουμε το φαγητό όπως το φτιάχνουμε μέχρι τώρα, χωρίς όμως σάλτσες και με ότι μυρωδικό προτιμούμε.  Επειδή είναι όρθια τα λαχανικά μας, ψήνονται πιο ωραία, δεν γίνονται νιανια όπως λέω εγώ και είναι και πιο εμφανίσιμα.


Καλή όρεξη και καλή Πρωτομαγιά!


12 σχόλια:

  1. Και γω σήμερα μπριάμ έκανα. Ωραία παρουσίαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από χθες το χαζεύω το μπριάμ σου Εφη. Τέλειο και θα το δοκιμάσω πολύ άμεσα έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Aυτό μπήκε στο μενού για το Γάλλο φιλοξενούμενο.........θα πασπαλίσω με φέτα από πάνω να λιώσει στο τελείωμα..........σλουρπ!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελληνικότατο, νόστιμο και φιγουρατζίδικο, να μη μας την λένε τα Γαλλάκια...χαχαχαχχαχαχ!

      Διαγραφή
  4. Τέλειο! Καταπληκτικό φαγητό επόμενης μέρας ή τραπεζιού. Τρώγεται τόσο ευχάριστα σε θερμοκρασία δωματίου. Εχεις δίκιο για το στρώσιμο, δεν είναι δύσκολο, αν το πάρεις απόφαση. Εξαιρετικό μαγείρεμα Εφη μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πίνακα ζωγράφισες,καλέ! Απλά ΥΠΕΡΟΧΟ!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπεροχο φαγακι, το θαυμασα και πριν γινει αναρτηση! Θελει λιγο υπομονη για να στοιχιστουν τα λαχανικα αλλα σε αντεμειβει και οπτικα και γευστικα!
    Καλη Πρωτομαγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραίο! Υπέροχη παρουσίαση!
    Καλό μήνα Εφάκι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!