Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Φυστίκι Αιγίνης γλυκό κουταλιού




 Καλημέρα σας!


Σήμερα κερνάμε γλυκάκι κουταλιού λίγο ιδιαίτερο που δεν το βρίσκουμε εύκολα παρά μόνο σε τίποτα γκουρμεδοπαντοπωλεία ή αν έχουμε πάει βολτούλα μέχρι την Αίγινα.....φυστικάκι Αιγίνης λοιπόν! Και επειδή σκηνικό με εκδρομή στην Αίγινα δεν παίζει προς το παρόν και ξαναματαεπειδή τα φυστικάκια τώρα είναι χλωρά και κούφια εσωτερικά, δηλαδή δεν έχουν μέσα καρπό ή τουλάχιστον αυτός είναι μικροσκοπικός, φρέσκος και μαλακός αν έχουν, τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να το φτιάξουμε!



Μία βόλτα μέχρι το κοντινό μας πάρκο ήταν αυτή που με έκανε να στροφάρω και να αρχίσω να μαζεύω τα φυστικάκια.....   Μάζεψα καθαρό γύρω στο μισό κιλό, σε παιδεύει λιγάκι αλλά σε ανταμοίβει το αποτέλεσμα!   Δεν ξέρω αν είναι όλα έτσι αλλά έχουν λίγη κόλλα, όποιος έχει μαζέψει καπνό γνωρίζει τι εννοώ, θέλουν καλό καθάρισμα και πλύσιμο σε αρκετά νερά και να σπάσεις ένα-ένα τα μικρά κοτσανάκια που ακουμπάνε πάνω στον καρπό. Αυτό που κάνουμε γλυκάκι είναι αυτό που πετάμε ως τσόφλι στον αλμυρό καρπό.



Υλικά

500 γρ. φυστίκι Αιγίνης χλωρό πράσινο
1 κιλό  ζάχαρη κρυσταλλική
1 φλούδα πορτοκαλιού ακέρωτου
1 βανίλια
3 φλ. νερό
χυμός 1 λεμονιού



Εκτέλεση

Ξεπλένουμε πολύ καλά και αφαιρούμε το μικρό κοτσανάκι από τα φυστίκια.  Τα τρυπάμε με μία οδοντογλυφίδα λίγο και τα ζεματάμε σε βραστό νερό για 3 λεπτά από 3 φορές. Κάθε φορά πετάμε το νερό, στραγγίζουμε και ξαναβάζουμε σε βραστό νερό. 






Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και την προτοκαλόφλουδα να βράσουν για 5 λεπτά. Κατόπιν ρίχνουμε το φυστίκι, τη βανίλια και το χυμό λεμονιού  μέσα στο σιρόπι και αφήνουμε να βράσει για άλλα 5 λεπτά όλο μαζί.  

Αφήνουμε το γλυκό να ηρεμήσει και την άλλη μέρα ξαναβράζουμε άλλα 7 λεπτά για να δέσει το σιροπάκι του.

Κλείνουμε σε αποστειρωμένα βάζα.



Καλή απόλαυση!

14 σχόλια:

  1. ονειρο !!!!!!!!!!!!! μπραβο κλέφτικο Εφάκι μου !!!!!!!! φιλια πολλά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θυμάμαι πριν χρόνια είχα αγοράσει από την Αίγινα ένα βαζάκι με αυτό το γλυκάκι, και το .... έφαγα όλο μόνη μου:P
    Μπράβο Εφάκι!
    Φιλιά, καλό μεσημέρι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραίο! Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. φιστίκια Αιγίνης είναι το καλύτερο στον κόσμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. φανταστικό γλυκό! Τέλεια συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. δηλαδη το γλυκο στην ουσια ειναι η εξωτερικη φλουδα και οχι το μεσα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, Ειρήνη! Είναι το μελλοντικό τσόφλι σε χλωρή μορφή, αν τυχόν έχει και μωρούλι ψίχα μέσα δεν μας πειράζει αλλά στην ουσία είναι το χλωρό τσόφλι.

      Διαγραφή
  7. Δεν υπάρχει μόνο η Αίγηνα υπάρχουν και τα Μέγαρα προσεχώς γλυκό κουταλιού απο φυστίκι Μεγάρων!!
    Στέλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ειναι παρα πολυ καλο!!!! Ευχαριστουμε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είναι η καλίτερη λύση για να αξιοποιήσεις τα φυστίκια χωρίς να κάνεις ραντισματα κλπ. Μάζεψα προχτές και έφτιαξα αμέσως 1,5 κιλό φυστίκια με μόνον 1,5 κιλό ζάχαρι. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Βέβαια, θέλουν πρώτα πολύ καλό πλύσιμο (3-4 φορές με παραμονή στο νερό κάθε φορά) μετά τρύπημα (τα τρύπησα με σακοράφα) ένα - ένα φυστίκι, μετά τα τρία βρασίματα, κάθε φορά σε διαφορετικό νερό για να φύγει το ρετσίνι τους που προκαλεί μια έντονη "καψάδα" εάν δεν κάνεις όλη αυτή την προετοιμασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπερα αφου τα βρασουμε 3 φορες θελει να το τριψουμε να βγει το φλουδακι και αν ναι πως?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μετα τα3 βρασιματα βγαζει ενα τσοφλακι πως βγαινει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μετα τις τρεις φορες βρασιμο .Πως να βγαλω το φλουδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Νότα Ρηγα.η συνταγή σου είναι φανταστική έτσι τα φτιάχνω κ εγώ μόνο που άργησα λίγο να κόψω ήμουν εκτός...αύριο θα το δέσω.ελπιζω να γίνει όπως πρέπει.θα επανέλθω για τα νεότερα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!