Τρίτη, 20 Μαΐου 2014

Ντομάτες με κρουτόν γκρατινέ




Καλημέρα!
Σήμερα έχουμε εύκολο φαγάκι που το μόνο που ζητάει είναι ελάχιστα αλλά  άριστης ποιότητας υλικά, γρήγορο και πεντανόστιμο!
Υλικά για το μεγάλο πυρέξ

3 φλ. μεγάλα  κρουτόν ψωμιού αλειμένα με σκορδόλαδο

1 φλ. ελαιόλαδο
γύρω στις 15 ντομάτες (1 1/2 κιλό) κομμένες σε μεγάλα κυβάκια
3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κ. σ. ζάχαρη
αλάτι και πιπέρι
1/2 και παραπάνω φλυτζάνι φυλλαράκια βασιλικού ψιλοκομμένα

1 φλ. τυρί κίτρινο (παρμεζάνα και μοτσαρέλα)
και λίγο παραπάνω τυράκι καλό θα είναι



Εκτέλεση

Πρώτα φτιάχνουμε το κρουτόν μας. Κόβουμε σε ζάρια το μπαγιάτικο ψωμί μας με ή χωρίς την κόρα (όπως μας αρέσει), το ρίχνουμε σε ένα μπωλάκι που έχει λίγο ελαιόλαδο με σκόρδο λιωμένο (αν θέλω αλλιώς σκέτο λάδι), φροντίζουμε να αρωματιστούν όλα τα κομμάτια του ψωμιού και ψήνουμε μέχρι να χρυσίσει στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.  Δεν αργεί για αυτό το προσέχουμε να μην μας αρπάξει.




Παράλληλα σε ένα μπωλ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα εκτός του τυριού για να προλάβουν να ενωθούν τα αρώματα και όταν βγει το κρουτόν το στρώνουμε μέσα στο πυρέξ.




Από πάνω ρίχνουμε το μείγμα της ντομάτας, ανακατεύουμε λίγο να τραβήξει το κρουτόν χυμό από όλο το μείγμα, πασπαλίζουμε με το μισό τυρί και δέκα λεπτά πριν το βγάλουμε από το φούρνο ρίχνουμε και το υπόλοιπο τυρί.


Ψήνουμε για 35-40 λεπτά στους 180 βαθμούς.




Γίνεται και με ντομάτες κονσέρβας, μπορούμε να τσιμπήσουμε το σκόρδο και το βασιλικό, να προσθέσουμε μαϊντανό, ξερό κρεμμύδι, ίσως και λίγη πιπεριά.   Και σκέτες οι ντοματούλες είναι μια χαρά από μόνες τους όμως!



Καλή όρεξη!

5 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό...Θα συμπληρώσω τις σημερινές φακές μας...!!!
    Μερσί τα μάλα...♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Oh, that looks so delicious!! Blessings, Catherine

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η όρεξη δε μας λείπει έτσι κι αλλιώς κι εδώ δεν χρειαζόμαστε ιδιαίτερη προσπάθεια να τη βρούμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Α, πολύ ωραίος συνδυασμός υλικών!
    Και φυσικά η δοκιμή του θα μας πείσει και για την γεύση του, νομίζω Έφη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!