Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Βερύκοκο γλυκό του κουταλιού


Βερύκοκο (με υ και όχι με ι .....τα έχουμε σακατέψει τα ελληνικούλια μας...έχω κόλλημα με κάποιες λέξεις, συγχωρέστε με αλλά επιμένω να γράφω όπως τα έμαθα και όχι όπως τα περνάνε στα παιδιά μας)

τι έλεγα; ναι! Βερύκοκο γλυκό του κουταλιού να σας κεράσω μιάς που την κάνω με ελαφρά πηδηματάκια για πολύ λίγες μέρες...μη φανταστείτε...φέτος δεν μας παίρνει, καμιά βδομάδα και πάλι καλά να λέμε! Το αστείο είναι που δεν ξέρω προς τα που θα ροβολήσουμε....Κεφαλονιά που θέλω μετά μανίας ή στην Κατερίνη που του έχει κολλήσει του αντρούλη μου, οέο??? Θα δείξει! Οπου και να πάμε καλά θα περάσουμε (αλλά προτιμώ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, αν και έχω κακό σκοπό για την Αγορά της Κατερίνης, έχουν κάτι ποντιακά φαγητά εκεί πάνω...χεχεχε!!)

Η μανούλα μου το έφτιαχνε κάθε χρονιά με δικά μας βερύκοκα, ήταν από τα πρώτα γλυκάκια που δοκίμασα (μελιτζανάκι, κυδώνι, σουλτανίνα και βερύκοκο είχαμε πάντα, τα άλλα δεν τα έφτιαχνε) και ήταν και το μόνο στο οποίο έβαζε ασβέστη.

Με ασβέστη λοιπόν αυτό το γλυκάκι.  Χρησιμοποίησα τρεις κουταλιές της σούπας ασβέστη που τις διέλυσα σε 3 λίτρα νερό.

Διαλέγουμε όχι ώριμα,  μεγάλα  βερύκοκα, εγώ δυσκολεύτηκα γιατί τώρα που το έκανα τελειώνουνε...και δεν βρίσκεις σφιχτό φρούτο δυστυχώς....την άλλη φορά θα το κάνω νωρίς-νωρίς!

Υλικά

30 βερύκοκα
1 κιλό ζάχαρη
χυμός 1 λεμονιού
1 ξύλο κανέλας
1 ποτήρι νερό

αμύγδαλα ολόκληρα ασπρισμένα


Εκτέλεση

Με μία ΤΑΒΑΝΟΠΡΟΚΑ σπρώχνουμε να βγει το κουκούτσι προς το μέρος που είναι το κοτσανάκι, κρατώντας το φρούτο σφιχτά και σταθερά να μην ανοίξει πολύ.

Η μαμά μου δεν έμπαινε σε αυτή τη διαδικασία καν, άφηνε το κουκούτσι μέσα και δεν μπορώ να πω ότι με ενοχλούσε καθόλου γιατί είναι μεγάλο και όπως το τρώγαμε υποχωρούσε (ξεκολλούσε αμέσως από τα τοιχώματα του φρούτου) από μόνο του, δεν υπήρχε πρόβλημα, αν δυσκολευτείτε με την πρόκα αφήστε το.

Επίσης δεν το ξεφλουδίζω. Είναι πιο σφιχτό έτσι και πολύ ωραίο.

Ξαναμανά επίσης....μην αμελήσετε την κανέλα, θα με θυμηθείτε!!! Αφήστε τα άλλα αρώματα για άλλα φρούτα, βάλτε ΚΑΝΕΛΑ!!!!

Αφού βγάλουμε το κουκούτσι, μπήγουμε σε κάθε βερύκοκο από ένα αμύγδαλο και τα αραδιάζουμε σε μία πιατέλα. Σε κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, την κανέλα και το χυμό λεμονιού μαζί με το ανάλογο νεράκι και μόλις αυτά πάρουν βράση ρίχνουμε τα φρούτα και συνεχίζουμε το βράσιμο ΜΟΝΟ για 5 λεπτά  σε μέτρια φωτιά, προσέχοντας το γλυκό μας.... και ξαφρίζοντάς το.

Σβήνουμε και αφήνουμε να σταθεί για 24 ώρες.

Την άλλη μέρα αφαιρούμε με πολύ προσοχή τα φρούτα ένα-ένα και δένουμε το σιρόπι μας.  Ξαναβάζουμε πάλι με προσοχή τα φρούτα στην κατσαρόλα  και σβήνουμε το μάτι.

Αφήνουμε να σταθεί ξανά και αφού κρυώσει το γλυκό, αφαιρούμε το ξυλαράκι κανέλας και γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα.

Καλή σας απόλαυση!


Καλές διακοπές σε όσους φεύγουν τώρα, σε όσους ήδη έχουν φύγει και καλό υπόλοιπο καλοκαιριού όπως και να έχει σε όλους μας!!!


13 σχόλια:

  1. Τέλειο και αυτο το γλυκάκι σου Εφη! Το blog πάει να γίνει (εκτός των άλλων) η βίβλος του γλυκού του κουταλιού!!
    Τι ξέχασα, τι ξέχασα... ΤΗΝ ΚΑΝΕΛΑ ΠΑΙΔΙΑ! ΤΗΝ ΚΑΝΕΛΑ!! χαχα
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειμαι γαϊδούρα με παρέσυρε το γλυκάκι... Καλά να περάσετε Εφη οπου και να πάτε! Καλή ξεκούραση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλές διακοπές Έφη. Τέλειο το γλυκό σου. Μ' αρέσει και ο τρόπος της μαμάς σου που δεν βγάζει το κουκούτσι. Αφήνω μερικά κουκούτσια στη μαρμελάδα βερΥκοκο ( :-) ) και πιστεύω ότι δίνουν ωραιότατο άρωμα. Του χρόνου θα το εφαρμόσω και στο γλυκό γιατί φέτος δεν θα κάνω τώρα πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι το γλυκό που έχασα για φέτος γιατί στην εποχή του εγώ είχα δουλειές.Το βερύκοκο αλλά και το δαμάσκηνο πρέπει να είναι και αγουρωπά αλλά και δέντρου δηλαδή να μην έχουν μπει καθόλου σε ψυγεία.
    Καλά να περάσετε όπου κι αν πάτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τέλειες διακοπές Εφάκι μου να έχετε και ξεκουραστείτε και να διασκεδάσετε! Το βερΥκοκάκι σου απίθανο, το λιμπίστηκα αλλά ελπίζω γρήγορα να φτιάξω και το δικό μου...ελπίζω λέμε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Efoula poly wraia ta verykokakia!!M'aresei i prosthesi tis kanelas,asvesti omws den nomizw na vrw edw..Peirazei an ton paraleipsw? Efhomai na perasete kales diakopes stin KEFALONIA!Nai, psifizw to nisi,hihi,Filakia!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. γεια σου βρε μανα του λόχου ! ειμαι η Μινα απο το www.lifeanddecoration.blogspot.gr σημερα σε ανακάλυψα ! Λοιπόν , εχω 2 κιλά βύσσινα στην κατσαρόλα και οπως εψαχνα για συνταγή ειδα το βερυκοκο σου ! Αυτο το απίθανο γλυκάκι το εφτιαχνε η γιαγιά μου στο Βόλο , η οποία πραγματικά ήταν maitre στα γλυκά του κουταλιού...ειδικά με το αμυγδαλάκι ειναι όνειρο...τωρα πηγα και τσεκαρα τα βερυκοκα της μικρης μου και ειναι μαλακά! θα βγω για σαφαρι αυριο! πωπω τι μου εκανες νυχτιάτικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ ΤΟ
    ΓΛΥΚΑΚΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΦΗΣΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ ΑΦΟΥ ΚΡΥΩΣΕΙ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΩ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΝΑ ΤΟ ΔΕΣΩ ΞΑΝΑ; ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΛΛΟΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΥΟ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΑ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΑ ΒΑΖΑ. ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΤΕΛΙΚΑ; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα!
      Τα φρουτάκια δεν τα βάζουμε στο ψυγείο, απλά με προσοχή τα ααφαιρούμε από την κατσαρόλα για νά δέσουμε το σιρόπι μας. Αν δεν τα βγάλουμε θα λιώσουν.
      Μόλις το δέσουμε, τα ξαναβάζουμε με προσοχή μέσα στο σιρόπι για να "πάρουν" από το δεμένο σιροπάκι. Δεν ξέρω ποιοί λένε ότι πρέπει να είναι κρύο το γλυκό. Εγώ ακολουθώ τον κανόνα που θέλει ζεστό γλυκό ή μαρμελάδα σε αποστειρωμένο βάζο. Νομίζω ότι είναι λάθος αυτό με το κρύο γλυκό και γενικώς δεν το έχω κάνει ποτέ. Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  9. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΒΡΑΔΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγώ που θα το κάνω πρώτη φορά και δε ξέρω την τεχνική του ασβέστη, ρωτάω πότε και πόσες ώρες θα τα βάλω?Θα τα πλύνω, θα βγάλω το κουκούτσι και μετά θα τα βάλω?Και τον ασβέστη θα τον αφήσω να κατασταλάξει, θα τον στραγγίσω και μετά θα τα βάλω μέσα? Συγνώμη αλλά δε ξέρω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. http://epipantosepistitou-efik.blogspot.gr/search/label/%CE%91%CF%83%CE%B2%CE%B5%CF%83%CF%84%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%BF

      Στην συνταγή για ντοματάκι εξηγώ ακριβώς τι κάνω, είναι η ίδια τακτική. Φρόντισε να είναι σφιχτό το φρούτο σου. Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!