Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Μπιφτέκια σε σάλτσα κρεμμυδιών

Καλημέρα σας!

Γυρίσαμε και εμείς από τις συντομότατες διακοπούλες μας που σκάσανε από το πουθενά εδώ που τα λέμε, δεν ήταν στο πρόγραμμα, αλλά καλές ήταν και τις χρειαζόμασταν. Εγώ λοιπόν θα πω καλή συνέχεια σε όλους γιατί μου φαίνεται λίγο βάρβαρο να μιλάω για φθινόπωρα και χειμώνες από τώρα!

Γυρίσαμε που λέτε και φέραμε και καλούδια διάφορα από τα βόρεια!

Πήρα περέκ (ψημμένα ποντιακά φύλλα για πίτα), ευριστόν (ποντιακή χυλοπίτα χωρίς αβγά) πεντανόστιμο, ένα σωρό λαχανικούλια, λεηλάτισα κανονικά όλες τις βατομουριές του χωριού οπότε έχω προμήθειες για πολύ καιρό, αγόρασα κράνμπερις και μπλάκμπερις αποξηραμένα και ξετρύπωσα θρεψίνη σε ένα παντοπωλείο (σταφυλόκρεμα που την άλλειφαν πολύ παλιά αντί της μερέντας, τίγκα στη θερμίδα).

περέκ

Κάναμε την βόλτα μας και στον Ολυμπο, πήγαμε στα Πριόνια όπου τιμήσαμε μία καταπληκτικά χυλωμένη κόκκινη φασολάδα και στον Αγ. Διονύσιο όπου μας έπιασε μια ψιλή βροχούλα που σταμάτησε μετά από μισή ώρα αλλά ήταν μαγευτικά (άλλο πράγμα το βουνό και το λέω εγώ που είμαι της θάλασσας...).



Νέα Μονή Αγ. Διονυσίου



Παλαιά Μονή Αγίου Διονυσίου

 



μονοπάτι που οδηγεί στο Λιτόχωρο από τα Πριόνια του Ολυμπου

Κατά τα άλλα, θαλασσίτσα, επισκέψεις να χορτάσουμε συγγενείς που μας είχαν λείψει γιατί όλο στην Κεφαλονιά είμαστε τα τελευταία χρόνια και νυχτερινές  περατζάδες στην Παραλία Κατερίνης όπου είναι κάτι σαν Μοναστηράκι, όλο καταστήματα με ρούχα και διάφορα, με ένα μεγάλο λούνα πάρκ που είναι τουλάχιστον 20 χρόνια στο ίδιο σημείο και έπρεπε να το τιμήσει ο λόχος που δεν το ήξερε...

για διαφήμιση παγωτού καλοί, ε???



Α!!!! Οι δύο μου οι μεγάλοι πήγαν και στην Τούμπα (ναό....) και είδαν την ομάδα, το περίμεναν σαν τρελοί, ο Δ. εντυπωσίαστηκε από όσα (λίγα) πρόλαβε να δει από Σαλόνικα (λατρεμένη πραγματικά!), ακόμα συνθήματα λέει ο νεανίας μας...χώρια ότι σηκώσανε ότι κυκλοφορούσε με το δικέφαλο....μόνο τραπεζομάντηλο δεν μου έφεραν πίσω...


Η σχετική στάση στα Τέμπη κατά την επιστροφή κρίθηκε απαραίτητη για την αγορά γάστρας που όλο έλεγα να πάρω και όλο αναβολή έπαιρνε....Πήρα και μάλιστα μπαίνει λέει και στην ηλεκτρική κουζίνα (υαλοκεραμική και κεραμική!)


καινούριο κοσκινάκι μου και που να σε κρεμάσω...οι νεοαποκτηθείσες στολές μας...τους χάζευε ο κόσμος μέχρι την Αθήνα, ένας στο Περιστέρι μας χτύπησε και το τζάμι στο αυτοκίνητο και μας έπιασε κουβέντα...χαχαχαχ!!!



Ομορφα ήταν αλλά πάπαλα! χαχαχαχα!!! Καλά να είμαστε να ξαναπάμε!

Φαγάκι γρήγορο έχουμε να προτείνουμε σήμερα και πεντανόστιμο.

Μη φοβηθείτε την ποσότητα των κρεμμυδιών γιατί γλυκαίνουν στο μαγείρεμα και είναι τέλεια!



 Υλικά  για τον κιμά

1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος και χοιρινός (ανάμεικτος)
2 κρεμμύδια ψιλ/να
2 αβγά
2 σκελίδες σκόρδο ψιλ/νες
ψίχα από 1 φρατζόλα μπαγιάτικο ψωμί (μουλιασμένη και καλά στυμένη)
1 σφηνάκι γάλα
1 κ. σ. ξύδι
λίγος μαιντανός ψιλ/νος
1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, λίγο κύμινο, ρίγανη


Υλικά για τη σάλτσα

1 φλ. ελαιόλαδο
1 κιλό κρεμμύδια σε ημισέλινα
1 συσκευασία κονκασέ τομάτας
ελάχιστο αλάτι, πιπέρι, 1 φύλλο δάφνης, 2-3 κόκκοι μπαχάρι


Εκτέλεση

Ζυμώνουμε το μείγμα του κιμά και το βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει λίγο. Μετά πλάθουμε μπιφτεκάκια και ετοιμάζουμε τη σάλτσα μας.

Σωτάρουμε στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια να γλασσαριστούν καλά, προσθέτουμε την τομάτα, τη δάφνη, καρυκεύουμε και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Γυρνάμε τη σάλτσα σε ένα ταψί και από πάνω αραδιάζουμε τα μπιφτέκια ωμά και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου προσέχοντας τα μπιφτέκια μην καούν. Αν χρειαστεί τα γυρίζουμε με προσοχή, εγώ στο τσακ τα πρόλαβα στη φωτό.

Απλό και νόστιμο φαγάκι, που αν θέλουμε το συνοδεύουμε με τηγανητές πατατούλες ή με ρυζάκι, ζυμαρικό, ότι τραβάει η όρεξή μας.

Καλή σας όρεξη και καλή συνέχεια!

Αντε και να μαζευόμαστε σιγά-σιγά!

16 σχόλια:

  1. Καλώστην, αυτά τα περέκ μου νοστιμεύουν, θα τα ψάξω στο ιντερνέτ να δω ακριβώς τι είναι. Μη σου πώ ότι θα πάρω τηλέφωνο και το φιλαράκι μου το Σάββα να του ζητήσω τη συνταγή απ'τη μανούλα του (δεν μπορεί η κυρα-Πολυξένη θα την έχει τη συνταγή). Στο επόμενο που κόλλησα ήταν τα μπιφτέκια σου... Copy-paste η συνταγούλα σου και μετά print και με μαγνητάκι στην πόρτα του ψυγείου. Αυτή είναι η διαδικασία για τις επείγουσες συνταγούλες.

    Θαύμασα και τον λόχο σου. Τώρα γιά την φασολαδα έχω βρει τη λύση και μου βγαίνει όσο χυλωμένη τη θέλω. Συνταγούλα εδώ >>> http://www.sintagespareas.gr/sintages/gia-mia-xoufta-fasolia.html

    Την άλλη βδομάδα μπιφτεκάκια κρεμμυδοστόλιστα.... Καλώς ήλθες και πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραία πράγματα όλα Έφη μου.
    Κι' εμείς φέραμε παρόμοια καλούδια από πιο βόρεια και έχουμε μπει σε φάσεις δοκιμών!
    Και σ' άλλα όμορφα σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεροί να είστε να ξαναφύγετε συντόμως για διακοπούλες και να μας ξανάλθεις γεμάτη νοστιμιές και καλούδια!
    Τα μπιφτεκάκια τέλεια, θα δοκιμαστούν συντόμως με τη σαλτσούλα τους, και θα τα προτιμήσω με ρυζάκι για εμένα-οι πατάτες ας μείνουν μπουναμάς στους άλλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλωςήρθατε!!!
    Χαιρομαι που περάσατε καλά, ζηλεψα και με τα καλούδια! Το φαγάκι όλα τα λεφτά χορταστικό χορταστικο!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να τα χαίρεσαι τα παιδάκια σου-και μπράβο τους που τρώνε φασολάδα! Κουκλάκια είναι! :)))))))))))))))
    όμορφος ο περίπατος σας, τον ευχαριστήθηκα από μακρυά.
    Τα περέκ μου θυμίζουν τα φύλλα της σάτζης της Κύπρου (με παρόμοιο όνομα στην Κρήτη) και τις τουρκικές γιούφκες,όντως πολύ νόστιμα και για πίτες αλλά και ως γραπ ή σαν γρήγορα τοστς του τηγανιού.Τέλεια είναι!

    Θρεψίνη ή σταφυλόκρεμα μήπως είναι το πετιμέζι (έψημα στην Κύπρο); Χίλιες φορές πιο θρεπτικό από τη μερέντα,μη συγκρίνεις τις θερμίδες!

    Καλή επιστροφή στη βάση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ginger τα παόκια είναι δικά μου, η μικρή μας ήταν στην Κεφαλονιά και ο μεγάλος δεν μας καταδέχεται στις φωτο πια....χχααχαχ!! Τα άλλα δύο που παίζουν στις φωτό είναι ανίψια.

    Να το φτιάξεις το φαγάκι, είναι ωραίο!

    Πηνελόπη, ωραία η πορεία σου φέτος! Ζηλεύω, αλλά και πάλι καλά ήταν!

    Ρενάκο, Eri, ευχαριστώ!!!

    Thalassamov, βασικά για τηγανοκαταστάσεις τα ήθελα τα φύλλα αλλά μπαίνουν και στο φούρνο κανονικότατα.

    Θρεψίνη δεν είναι το πετιμέζι, μισό να διαβάσω συστατικά.

    Γνήσιος χυμός σταφυλιού, μη υδρογονοποιημένο φυτικό λίπος, αμυλοσίροπο, γάλα σκόνη, λεκιθίνη. Αυτά! Και μάλιστα είναι εισαγωγής από την Κύπρο ΠΑΡΠΗΣ είναι το όνομα, και εδώ μπορεί να εχει, στα παντοπωλεία με προιόντα από όλη την Ελλάδα όπως το Μεσογειακής Διατροφής αλλά αφού το βρήκα μπροστά μου το πήρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλώς ήρθες Έφη μου και του χρόνου να είστε καλά. Απ΄ότι είδα στα μέρη μας η εκδρομή εεεεε; Ελπίζω να περάσατε καλά! Ωραίες οι φωτό σου και τα καλούδια που πήρες υπέροχα! Όσο για το φαγάκι σου, λατρεμένο και στα μέρη της μαμάς μου θεωρείται παραδοσιακό!! Άντε και σ' άλλη εκδρομή τώρα! Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νάστε καλά και του Χρόνου με το καλό!!!Οι φωτογραφίες υπέροχες,το ταξίδι σας απολαυστικό!!!
    Αλλα και φαγάκι πεντανόστιμο!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλώς σε βρήκαμε και εσένα και τον.... λόχο σου, φορτωμένους με καλούδια - και εγώ έχω στο μάτι μια γάστρα από τα Τέμπη, να δω πότε....- Τα μπιφτέκια λαχταριστά. Σαν να λέμε μπιφτέκια στιφάδο. Ωραίες και οι φωτογραφίες. Και του χρόνου να είσαστε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βρε Μάναααα..με τον λόχο σου...αχ κεφτεδάκια αλα στιφάδο...μούρλια είναι και η σάλτσα δεμένη.Φιλιάααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. αχ τί μου κάνεις μάνα μου με τις νοστιμιές σου...
    τέλεια φαίνεται η συνταγή σου...
    και στα γούστα του σκασμένου μου...
    και του χρόνου κοριτσάκι να ξεκλέψετε περισσότερες μέρες...
    ( τί κάνει το pet μου...???
    δεν φαντάζομαι να το άφησες νηστικό με τις κοπάνες σου και να ντακόρδιασε...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ευχαριστώ Βιβίκα! Το πετ σου ζει και βασιλεύει, το είχα στο ψυγείο και κοιμόταν!!Μη σε νοιάζει! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. οκ...γιατί μιά ανησυχία την είχα...
    πάνω που το μαθες να μη τρώει,μη ψόφησε το έρμο...ppp

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Loipon apo ta kaloudia pou eferes tipota den ksero! Prepei na einai super! Pantos tin fasolada tin exo faei sto idio simeio kai tin thimamai akoma meta apo pollaaaaaaa xronia!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Υπέροχες φωτογραφίες, πήγα κι εγώ σ' αυτό το μέρος μα εσύ το περιέγρταψες όπως εγώ δεν το είδα..Κάτι έχει ο bloger. είδα οτι χάθηκα απο το εικονείδιο μου στη παρακολούθηση πήγα να μπω ξανά μα δεν με δέχεται..δεν ανοίγει, το ίδιο μου κάνει και σε άλλα μπλογκ..το φαγητάκι..τρέλλα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εχει δίκιο η Αχτίδα. Πράγματι εχω πάει και εγώ στο μοναστήρι αυτό αλλά τόσες ομορφιές τώρα βλέπω. Νασαι καλά εσύ και η οικογένειά σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!