Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Φανουρόπιτα και ένα όμορφο βραβείο



Αύριο είναι του Αγίου Φανουρίου και όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο φτιάχνουμε φανουρόπιτα και την πάμε στην εκκλησία να την διαβάσει ο παππάς.

Ο Άγιος Φανούριος μας είναι γνωστός από την εικόνα που βρέθηκε τον 14ο αιώνα στη Ρόδο και παριστάνει τον Μάρτυρα με στρατιωτική ενδυμασία. Η ευλαβής παράδοση του λαού μας περιλαμβάνει πολλές διηγήσεις για την θαυμαστή βοήθεια που παρέχει ο Άγιος Μάρτυρας Φανούριος σε όσους τον επικαλούνται.

Γι’ αυτό και μέχρι σήμερα πολλοί χριστιανοί παρασκευάζουν την πίττα του Αγίου (φανουρόπιτα) και την προσκομίζουν στο Ναό για να ευλογηθεί, ενώ ταυτόχρονα τελείται Δέηση υπέρ υγείας, θείας βοηθείας και σωτηρίας των μελών της οικογένειας. Πρόκειται για ένα λαϊκό έθιμο, σχετικά πρόσφατο, που έχει γίνει πλέον πανελλήνιο και ξεκίνησε από μια ευλαβική χειρονομία των πιστών.


Υλικά

1 1/2 φλ. ελαιόλαδο (μόνο ελαιόλαδο)
1 1/2 φλ. ζάχαρη
1 1/2 φλ. κονιάκ
1 1/2 φλ. χυμός πορτοκαλιού 
ξύσμα 1 πορτοκαλιού

3 1/2 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ή γ.ο.χ. με 1 κ.γλ. σόδα + 1 κ. γλ. baking powder)

1 φλ. σταφίδες ξανθές και μαύρες
1/2 φλ. καρύδια χονδροτριμμένα (αν θέλω, κατά βούληση)

1 κ. γλ. κανέλα, 1/2 κ. γλ. γαρίφαλο, 1/2 κ. γλ. μοσχοκάρυδο


Εκτέλεση

Προθερμαίνω το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Χτυπάω χωρίς μίξερ όλα τα υγρά με τη ζάχαρη και τα μυρωδικά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και προσθέτω το αλεύρι και τους ξηρούς καρπούς.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, πάνω και κάτω αντιστάσεις για 1 ώρα περίπου.

Οταν κρυώσει λίγο, πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη και με κανέλα, σταυρώνω 3 φορές και χαράζω σε εννέα κομμάτια λέγοντας ταυτόχρονα το παρακάτω απολιτγια να συχωρεθεί η μητέρα του Αγίου Φανουρίου που λέγεται ότι ήταν πολύ αμαρτωλή.

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΑΓΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ  

Ουράνιον εφύμνιον εν γη τελείται λαμπρώς,
επίγειον πανήγυριν νυν εορτάζει φαιδρώς, αγγέλων πολίτευμα,
άνωθεν υμνωδίαις ευφήμουσι τους άθλους,
κάτωθεν Εκκλησία, την ουράνιον δόξα.
Ην εύρες πόνοις και άθλοις τοις σοις, Φανούριε ένδοξε.

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος και νυν και αεί και εις τους αιώνες των αιώνων.

Αμήν.

Ανεξάρτητα από την εορτή είναι ένα υπέροχο νηστήσιμο και υγειινό κέηκ που συντροφεύει όμορφα κάθε μας στιγμή.

Καλή σας απόλαυση!




Να ευχαριστήσω θα ήθελα την καλή μας τη Vita  που μου έκανε την τιμή να μου προσφέρει αυτό το πολύ όμορφο βραβειάκι και με τη σειρά μου θα το προσφέρω κι εγώ στους :


Καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε όλοι με την ευχή να σταματήσουν οι φωτιές γιατί γίνεται χαμός....εμάς στο Μεσολόγγι μας ρήμαξαν πάλι.......:((((

10 σχόλια:

  1. Έφη ελπίζω καταρχήν όντως να σταματήσουν οι φωτιές...για τη φανουρόπιτα τώρα ετοιμάζομαι κι εγώ να κάνω γιατί έχουμε εκκλησάκι Αγιο Φανούριο στη γειτονιά μας!Και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και του χρόνου Εφάκι μου. Ο Άγιος να χαρίζει υγεία σε σένα και την οικογένεια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχή να σταματήσουν οι φωτιές και ο Άγιος να φανερώνει ότι καλό χάνουμε.
    Να μου φανέρωνε τώρα το κομμάτι που μας κερνάς, καλά θα ήταν.

    Φιλιά θαλασσένια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και του χρόνου Εφάκι να είσαι καλά!
    Συγχαρητήρια για το βραβείο σου, το αξίζεις πραγματικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έφη μου όλως τυχαίως έγραψα κι εγώ το απολιτίκιο στην ανάρτησή μου και ειλικρινά εκ των υστέρων είδα τώρα το δικό σου!!δεν βαριέσαι απολιτίκιο είναι αυτό!!
    ήθελα να σε ρωτήσω το κονιάκ είναι
    1 1/2 φλυτζανάκι ή φλυτζάνι μεγάλο;
    Ευχαριστώ πολύ για το βραβείο!!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαρί μου κι εγώ δεν το ήξερα ότι λέμε απολυτίκιο, το είχα ακούσει στην τηλεόραση και το είχα γράψει (από εκεί είναι η συνταγή αλλά τότε δεν σημείωνα τίποτα (μάγειρες και τέτοια...χαχαχα)

    το φλυτζάνι είναι της μεζούρας δηλ. 240 ml, επομένως το 1 1/2 φλ. αντιστοιχεί σε 360 ml.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. και του χρόνου να είσαι καλά να τη ξαναφτιάξεις φιλενάδα...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Με την βοήθεια του Αγίου Φαναριού ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά πια με τις φωτιές.
    Και του χρόνου Εφη με υγεία να την ξαναφτιάξεις (αν και συχνά πυκνά μέσα στην χρονιά όλο και την σκαρώνουμε γιατί μας αρέσει ως γεύση).
    Ευχαριστώ για το βραβείο, καλό βράδι εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!