Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Σουγάνια



Ετσι λέγονται οι κρεμμυδοντολμάδες της Μυτιλήνης. Αυτή τη συνταγή την είχα δει από την αγαπημένη εκπομπή "Μπουκιά και συγχώριο" του Η. Μαμαλάκη για πρώτη φορά μόνο που εγώ την έκανα στην κατσαρόλα και με μικροδιαφορές...

Γενικώς λατρεύουμε τους ντολμάδες πάσης φύσεως και το είχα στο μυαλό μου χρόνια...αλλά και αυτό από αναβολή σε αναβολή πήγαινε...

Υλικά

10 μεγάλα στρογγυλεμένα κρεμμύδια ξερά
1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος με χοιρινό
1 κρεμμύδι ξερό ψιλ/νο (*)
1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλ/νος
200 γρ. ρύζι νυχάκι
1 μεγάλη ντομάτα ψιλ/νη
αλάτι, πιπέρι, κύμινο, ελάχιστο ελαιόλαδο

2 κ.σ. σάλτσα pummaro, χυμός 1 λεμονιού


Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα τα παραπάνω εκτός από τα 10 κρεμμύδια για να κάνουμε τη γέμιση του κιμά.

Σταυρώνουμε λίγο στο γενάκι τους τα κρεμμύδια και τα βράζουμε σε αλατισμένο νεράκι.
Τα έβαλα στην χύτρα και τα έβρασα περίπου 20 λεπτά.
Τα έβγαλα και τα άφησα να κρυώσουν σε ένα ταψάκι.

Οταν κρύωσαν αρκετά για να μην καίγομαι πιάνοντάς τα, άρχισα να σκίζω μόνο την μία πλευρά και να ελευθερώνω προσεκτικά ένα ένα τα φύλλα τους.

*Τις καρδιές από τα κρεμμύδια τις πέταξα μέσα στο μούλτι και τις ανακάτεψα με τη γέμιση του κιμά επίσης.

Κάθε ένα που έβγαζα, γέμιζα με μία κουταλιά (ανάλογα με το μέγεθος του κρεμμυδόφυλλου) κιμά και τύλιγα επίσης προσεκτικά για να μην σπάσουν τα φύλλα.

Εγώ επειδή φοβήθηκα ότι θα κολλήσουν στην κατσαρόλα έστρωσα 2-3 λαχανόφυλλα στον πάτο της, και άρχισα να αραδιάζω τους ντολμάδες όπως όλα τα ντολμαδάκια, στριμωχτά-στριμωχτά μέχρι να τελειώσουν.



Στο τέλος έριξα ελάχιστο (γιατί ήδη είχαμε στους ντολμάδες) λαδάκι, αλάτι, πιπέρι, τις 2 κ. σ. σάλτσας,  συμπλήρωσα και μία κούπα νερό, έβαλα ένα πιάτο από πάνω και άφησα να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40 λεπτά.

Οταν βγήκαν έριξα και το χυμό 1 λεμονιού από πάνω, κούνησα λίγο και τα άφησα να σταθούν.

Πεντανόστιμο έγινε....!!!!!!!!!!! Τα κρεμμύδια δίνουν μία γλυκύτητα άλλο πράγμα!!! Φτιάξτε το οπωσδήποτε!

Καλή σας όρεξη!



Καλή Πρωτομαγιά και καλό μήνα σε όλο το μπλογκοπαρεάκι!!!
Να περάσετε πανέμορφα όλοι!!!

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Χαλβάς με γάλα


Διαφορετικός αυτός ο χαλβάς που έχω στα κιτάπια μου, μακάρι να ήξερα από που....

Είπα να τον φτιάξω πριν αρχίσουν οι ζέστες και δεν τραβιέται ευχάριστα, και μια και ο καιρός ήταν ευνοϊκός τον έφτιαξα!

Βέβαια όταν τον δοκίμασα, κατάλαβα ότι ο παραδοσιακός είναι σαφώς πιο νόστιμος, πιο υγιεινός και πιο γρήγορος αλλά επειδή έχω κάτι συνταγές γραμμένες από ...το 1821...σε μπακαλόχαρτα και ότι άλλο φαντάζεσθε είπα να αρχίσω να τις δοκιμάζω και να τις καταγράψω και εδώ να υπάρχουν.

Υλικά

400 γρ. γάλα φρέσκο
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό ή ανάμεικτο
200 γρ. μαργαρίνη
100 γρ. κουκουνάρι
κανέλα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Αυτός ο χαλβάς είναι της υπομονής....
Βάζω σε κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει και ρίχνω τα κουκουνάρια. Αφού τα σωτάρω λιγουλάκι και έχοντας συνέχεια τη θερμοκρασία στο 1 ή 2 (πάρα πολύ χαμηλά δηλαδή) ρίχνω και το σιμιγδάλι και τα ξεχνάω για μία ώρα περίπου. Ρίχνω κανένα ανακάτεμα στο μεταξύ, σκοπός είναι να μείνει ανοιχτόχρωμος ο χαλβάς για αυτό και η τόσο χαμηλή θερμοκρασία.

Στην ώρα ζεσταίνω το γάλα με τη ζάχαρη και μόλις πάρουν βράση αυξάνω σε μέτρια θερμοκρασία το σιμιγδάλι και προσεκτικά ρίχνω το γάλα με τη ζάχαρη. Ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα να πήξει και μόλις γίνει αυτό κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά, σκεπάζω με πετσέτα, αφήνω να φουσκώσει και να κρυώσει.

Χτενίζω με πηρούνι όλο το χαλβά να αφρατέψει και σερβίρω έτσι σε πιατάκι.

Εγώ το χτενισματάκι δεν το έκανα γιατί είχαν πέσει από πάνω και αυτή η δοσολογία δεν βγάζει παραπάνω από μία ταρτιέρα περίπου σε μέγεθος, αλλά αυτή τη συνταγή την έχω καταγράψει έτσι.

Καλή σας απόλαυση!

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Μανιταρόσουπα Αναστάσιμη



Εδώ και πολλές μέρες τριγυρίζουν στο νετ διάφορες προτάσεις για μαγειρίτσα. Εγώ προσωπικά ούτε που την έχω δοκιμάσει την κλασσική. Εχω πάρει διαζύγιο με τα διάφορα εντόσθια κλπ. και ειδικά της κατσαρόλας...ούτε καν ξεροψημένα....οπότε δεν έχει παίξει μέχρι τώρα τέτοιο σενάριο στο σπίτι μας.

Εχω δει και κάποιες συνταγές λαχταριστές και εναλλακτικές στην μπλογκογειτονιά μας που πολύ μου κέντρισαν το ενδιαφέρον και καμία σχέση δεν έχουν με εντόσθια και τα συναφή. Χορτοφαγικές ας το πούμε και πεντανόστιμες.

Ακουγα το Μ. Σάββατο το μεσημεράκι στο ΣΚΑΙ τη Χριστίνα Βίδου να μιλάει με την Μυρσίνη Λαμπράκη για το θέμα μαγειρίτσα και η Μυρσίνη Λαμπράκη αναφέρθηκε σε μία σούπα με κοτόπουλο που φτιάχνουν στην Κρήτη με διάφορα χορταρικά, οπότε λέω εδώ είμαστε! Αυτή είναι για μένα!

Αυτοσχεδιάσαμε λοιπόν και λίγο από τον ένα, λίγο από τον άλλο σκαρώσαμε μία σούπα και όχι δεν θα την πω μαγειρίτσα, γιατί δεν μου αρέσει να αλλοιώνω παραδοσιακές συνταγές στο όνομα ...τουλάχιστον!

Δεδομένου ότι είχα φτιάξει την τάρτα κοτόπουλου για το ίδιο βράδυ και είχα κρατήσει το μισό γιατί δεν χώραγε στο ταψάκι της τάρτας την εμπλούτισα με το κοτόπουλο και τον βρασμένο ζωμό.
 


 
Υλικά

1 πακέτο μανιτάρια πλευρώτους ψιλ/να
1 πακέτο μανιτάρια αγκάρικους ψιλ/να
1 μαρούλι ψιλ/νο
1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλ/να
1/2 μάτσο άνιθος ψιλ/νος
1 ξερό κρεμμύδι ψιλ/νο
1/2 στήθος κοτόπουλου βρασμένο και ξεψαχνισμένο
όλος ο ζωμός από το βρασμένο κοτόπουλο
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
1 χούφτα ρύζι νυχάκι (προαιρετικά)

Για το αβγολέμονο
χυμός 3 λεμονιών
2 αβγά

Εκτέλεση

Στο ελαιόλαδο σωτάρουμε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, κατόπιν τα μανιτάρια και  ρίχνουμε το μαρούλι και τον άνιθο και αλατοπιπερώνουμε. Συμπληρώνουμε με το βρασμένο κοτόπουλο και το ζωμό, σιγοβράζουμε για 30 λεπτά, δέκα λεπτά πριν αποσύρουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το ρυζάκι μας  και μετά αβγοκόβουμε κατά τα γνωστά.
 


 
Καλή σας όρεξη!

Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Τάρτα κοτόπουλου



Χρόνια πολλά!!!
Χριστός Ανέστη!!!
Ελπίζω να τα περάσατε πολύ όμορφα όλοι!


Να σας κεράσω ταρτούλα?


Γρήγορη και πεντανόστιμη αυτή η ταρτούλα.

Υλικά

1 στήθος κοτόπουλου βρασμένο και ξεψαχνισμένο (το μισό χρησιμοποίησα)
Από μισή πιπεριά κόκκινη, κίτρινη, πορτοκαλί σε κυβάκια
200 γρ. τριμένο κίτρινο τυρί
1 μικρή κονσέρβα μανιτάρια σε φέτες
5 φέτες τυρί του τοστ
1 μικρή κρέμα γάλακτος

1 φύλλο κουρού


Εκτέλεση

Απλώνουμε στην ταρτιέρα το φύλλο κουρού και κόβουμε τα περισσεύματα. Αν θέλουμε τα φτιάχνουμε κριτσινάκια με ότι έχουμε ή πιτάκια και βάζουμε λίγο τυράκι.

Μέσα στο φύλλο βάζουμε το μαδημένο κοτόπουλο, τα μανιτάρια, απλώνουμε τις πιπεριές, από πάνω το τριμμένο τυράκι και καλύπτω με τις φέτες του τοστ.

Περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε λίγο να τραβήξει την κρέμα.


Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.

Καλή μας όρεξη!

Η φωτό είναι από την πρώτη φορά που την έκανα αλλά την ξαναέκανα για το βράδυ της Ανάστασης. Επειδή μου φάνηκε υπερβολικό το κοτόπουλο για το ταψάκι αυτό, κράτησα το μισό και το χρησιμοποίησα σε μία πεντανόστιμη σουπίτσα που έφτιαξα για το συγκεκριμένο βράδυ επίσης, τύπου "μαγειρίτσα" που θα σας τη δώσω προσεχώς αν και πρέπει να την ξέρετε όλοι.

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Ροξάκια


Αχ, αυτό το γλυκάκι! Λατρεμένο γλυκάκι του αντρούλη μου και όχι μόνο εκείνου, εγώ το πρωτοδοκίμασα στην Κατερίνη πριν από πολλά χρόνια, είχαμε ρημάξει τα ζαχαροπλαστεία τότε....
Πριν από μήνες έπεσε στα χέρια μου η συνταγή αυτή από  το Real Food και είπα να τα δοκιμάσουμε, από αναβολή σε αναβολή το πήγαινα....ήρθε η ώρα του! Θα δοκιμάσω την άλλη φορά και με ζύμη κανονική αλλά τώρα σας το δίνω με έτοιμη σφολιάτα. Εγινε πάρα πολύ καλό κι έτσι!

Υλικά

1 φύλλο σφολιάτας
1 κρόκος για το άλειμμα

Για τη γέμιση

1 φλ. φρυγανιά τριμμένη
1 1/3 φλ. καρύδια σε πούδρα
2 κ. σ. ζάχαρη
2 κ. σ. κακάο
1 κ. γλ. κανέλα
1/4 κ. γλ. γαρίφαλο
3 ασπράδια

Για το σιρόπι

3 φλ. ζάχαρη
1/2 φλ. γλυκόζη
2 φλ. νερό
1 κ. σ. χυμός λεμονιού
1 κ. σ. κονιάκ

Εκτέλεση

Ανακατεύω όλα τα υλικά της γέμισης, εκτός από τα ασπράδια. Ρίχνω όσο ασπράδι χρειαστεί για να έχω ένα μάλλον σφιχτό αποτελέσμα στην γέμιση. 

Πλάθω με το μείγμα 2 κορδόνια, με μήκος όσο το μήκος της μακριάς πλευράς της σφολιάτας. Σε αλευρωμένη επιφάνεια, απλώνω το φύλλο της σφολιάτας και χωρίζω το φύλλο κατά μήκος στη μέση.
Βάζω στο καθένα ένα κορδόνι γέμισης, τυλίγω, βρέχω τις άκρες λίγο και τις πατάω να κολλήσουν.

Κόβω το ρολό σε κομμάτια με πάχος 2 εκατοστά και τα αραδιάζω σε βουτυρωμένο ταψάκι, με τις κομμένες όψεις επάνω-κάτω. Αφήνω αρκετή απόσταση μεταξύ τους. Τα πατάω ελαφρά, να πλατύνουν και τα ψήνω σε φούρνο στους 200 βαθμούς με αέρα, ώσπου να ροδίσουν καλά.
Βράζω τα υλικά για το σιρόπι 5 λεπτά και περιχύνω τα ροξάκια, μόλις βγουν από το φούρνο. Αφήνω να πιουν όλο το σιρόπι και τα αραδιάζω σε πιατέλα.

Καλή σας απόλαυση!

Θα ήθελα να σας ευχηθώ να περάσετε όμορφα αυτές τις Αγιες μέρες, να ηρεμήσετε, να διώξετε κάθε μαύρη σκέψη,  να διασκέδασετε με ωραία παρέα, να φάτε με ρέγουλα, να τσουγκρίσετε τα αβγουλάκια σας και να το ευχαριστηθείτε όσο περισσότερο μπορείτε με τις οικόγενειές σας!

Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα να έχετε!


Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Μους λεμόνι





Ενα αγαπημένο μας λεμονογλυκάκι  που είναι ανάλαφρο και ότι πρέπει για να κλείσουμε το λιπαρότατο πασχαλιάτικο τραπέζι μας. Πολλοί από εσάς μπορεί ήδη να το ξέρετε μιας και παίζει πολύ γενικά σε περιοδικά, τιβί κλπ.

Η μους αυτή βγάζει περίπου 4 μερίδες (ανάλογα το μπωλάκι βέβαια) και είναι αρκετά λεμονένια. 

Μπορούμε  να περιορίσουμε  λίγο (βάλτε από 2 λεμόνια) το χυμό λεμονιού αν δεν αντέχουμε τα πολύ ξινά, εγώ τα λατρεύω! Γίνεται αντίστοιχα και με πορτοκάλι! 

Επίσης θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε τη μισή κρέμα γάλακτος με γιαούρτι πλήρες για πιο δροσερό αποτέλεσμα.


Υλικά

200 ml κρέμα γάλακτος
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
χυμός 4 λεμονιών
ξύσμα 2 λεμονιών


Εκτέλεση


Χτυπάω στο μίξερ την κρέμα γάλακτος να γίνει σαντιγύ.

Ξεχωριστά από τη σαντιγύ, χτυπάω το ζαχαρούχο με το χυμό των λεμονιών και ενώνω με τη σαντιγύ.

Πασπαλίζω με το ξύσμα 2 λεμονιών (εγώ το ρίχνω και μέσα στην μους γιατί μου αρέσει η αίσθηση του) και αφήνω στο ψυγείο να παγώσει.

Αυτό ήταν!


Καλή σας απόλαυση!

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Κουλουράκια σμυρνέικα


Σιγά μην την γλίτωνα μόνο με την παραγγελιά των πιτσιρικιών...ήρθε το στεφάνι μου ...του έσπασε η μύτη και με ρώτησε τι έψηνα...Σμυρνέικα μου λέει δεν θα κάνεις??? Τι να κάνω, μια φορά το χρόνο παραγγέλνει κάτι, γενικά είναι καλόβολος, να μην του κάνω το χατήρι και εγώ??? Οχι ότι θα χαλάσει και τους υπόλοιπους να έχουν και άλλα να μασαμπουκιάζουν...οπότε Κόσοβο ήταν που ήταν η κουζίνα χθες και συνεχίζει και σήμερα δηλαδή....βουρ για σμυρνέικα!

Υλικά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ. γλ. baking powder
1 πρέζα αλάτι
κοσκινισμένα όλα μαζί τα παραπάνω

1 1/2 φλ. τσ. ζάχαρη
1 1/2 φλ. τσ. βούτυρο φρέσκο
1 1/2 φλ. τσ. χυμός πορτοκαλιού
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
2 φακελάκια βανίλια με άρωμα πορτοκάλι ή σκέτη αν δεν βρείτε
3 αβγά

Για το άλειμμα
1 κρόκος ή 1 αβγό με 1 κ.σ. γάλα και λίγη ζάχαρη (εγώ έβαλα αβγό ολόκληρο, αυτό το κάνω σε όλα τα κουλουράκια σχεδόν)

Εκτέλεση

Κατά τα γνωστά χτυπάω το βούτυρο και τη ζάχαρη μαζί. Προσθέτω τα αβγά, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού και συνεχίζω το χτύπημα. Με γρήγορες κινήσεις ενώνω το αλεύρι όσο μπορώ περισσότερο και αφού σταματήσω το μίξερ βάζω χεράκι και συνεχίζω το ανακάτεμα χωρίς πολλά-πολλά για να μην σφίξει η ζύμη μου μέχρι να μην κολλάει στα χέρια μου.

Το κλασσικό σχήμα σε αυτά τα κουλουράκια γίνεται ως εξής :

Πλάθω κορδόνια με τη ζύμη, τοποθετώ τρία μαζί, τα ενώνω με τα δάκτυλα στις δύο άκρες και τα βάζω στο ταψί που έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί.

Βέβαια προς το τέλος φέραμε και εδώ την ανατροπή και αρχίσαμε τα τσαλίμια με τα σχεδιάκια! Στη φωτό σας έχω σαλιγκαράκια.

Τα αλείφω με το μείγμα του αβγού και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς, πάνω-κάτω αντιστάσεις.


Καλή επιτυχία σε όσους τα φτιάξουν!

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Κουλουράκια πασχαλινά



Κάθε χρόνο με τα κουλούρια, τα τσουρέκια και τα συναφή ψάχνομαι....

Στα τσουρέκια μέχρι στιγμής δεν μπορώ να πω ότι έχω βρει την τέλεια συνταγή, έχω για φέτος υπόψη τη συνταγή που μας έδωσε η Βικυ αλλά ακόμα δεν αξιώθηκα να τα φτιάξω. Οταν τα κάνω θα σας πω τη γνώμη μου.

Στα πασχαλινά κουλούρια ψάχνομαι άνευ λόγου, θέλω απλά να δοκιμάζω διάφορες συνταγές.

Αυτή εδώ είναι από ένα παλιό ΜΕΝΟΥ περιοδικό.... και μου κόλλησε διότι έχει λίγα αβγουλάκια.

Υλικά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (8 φλ. τσ. μετρημένα)
6 κ. γλ. baking powder
1 πρέζα αλάτι
όλα μαζί τα παραπάνω κοσκινισμένα

1/2 φλ. τσ. φρέσκο βούτυρο
2 1/2 φλ. τσ. ζάχαρη
2 αβγά και 2 κρόκοι χτυπημένα
150 ml  γάλα φρέσκο
ξύσμα λεμονιού

Για το άλειμμα
1 αβγό ελαφρά χτυπημένο με ελάχιστο γάλα και 1 κ.γλ. ζάχαρη

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν , προσθέτουμε τα αβγά και συνεχίζουμε το χτύπημα.  Προσθέτουμε το γάλα και λίγο-λίγο ενώνουμε και το αλεύρι.

Στο σημείο αυτό όσοι από εμάς έχουμε "αποκριάτικο" μίξερ σαν του λόγου μου....σταματάμε τη  διαδικασία και βάζουμε χεράκι για να μην γίνει η κουζίνα μας ..πυριταδαποθήκη του Καψάλη, είναι και επίκαιρο...στα μέρη μου αυτές τις μέρες είχαμε τις γιορτές για την έξοδο του Μεσολογγίου!

Με το χεράκι λοιπόν συνεχίζουμε να ενώνουμε το αλευράκι με γρήγορες κινήσεις, δεν κουράζουμε τη ζύμη μας ποτέ πολύ.

Πλάθουμε σε σχήματα της αρεσκείας μας, τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτάκι στις λαμαρίνες μας, αραδιάζουμε τα κουλούρια μας επάνω και τα αλείφουμε με το μείγμα αβγού που έχουμε ετοιμάσει.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20-25 λεπτά περίπου, σε αντιστάσεις πάνω - κάτω.

Καλή επιτυχία!

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Κουλουράκια πορτοκαλιού νηστήσιμα (Υπενθύμιση)


 Λόγω των ημερών να τα ξαναθυμηθούμε γιατί είναι πολύ νόστιμα πραγματικά.

Αυτά τα κουλουράκια όταν τα κάνω .... βογκάνε οι τοίχοι στην κουζίνα από τις μυρωδιές και τα παιδιά καθαρίζουν λαμαρίνες για πλάκα....(και οι μεγάλοι ό,τι προλάβουν βεβαίως-βεβαίως!!!).

Είναι φανταστικά και μην σας τρομάζει το πολύ λάδι, αποτελούν δε το τέλειο συνοδευτικό για το καφεδάκι μας και όχι μόνο!

Υλικά

1 ποτήρι ελαιόλαδο
1/2 ποτήρι σπορέλαιο
1 ποτήρι ζάχαρη
2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού ή μανταρινιού
1/3 φλ. καφέ χυμός λεμονιού
1 σφηνάκι κονιάκ
1/2 κ. γλ. κανέλα
1/2 κ. γλ. γαρύφαλλο
2/3 ποτηριού χυμός πορτοκαλιού +
1 κ. γλ. σόδα
ελάχιστο αλάτι

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο μαζί με
1 κ.γ. baking powder

Σουσάμι προαιρετικά


Εκτέλεση (με το χέρι-όχι μίξερ)

Ανακατεύουμε όλα τα υγρά στοιχεία μαζί και στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο με το baking powder.

Αν θέλω πασπαλίζω ή τυλίγω σε σουσάμι.

Η ζύμη δεν είναι πολύ σφιχτή και καλό είναι να τα κόψουμε με κουπ-πατ και να μην τα πλάσουμε.

Αφήνουμε λίγη απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά αναλόγως το φούρνο μας στους 150 βαθμούς.

Καλή επιτυχία!!

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Μπακαλιάρος με σέλινο αβγολέμονο





Αυτή τη συνταγή μου την έδωσε η φίλη μου η Μαρία από την Πάτρα και ομολογώ ότι δεν την ήξερα. Πάντα τον μπακαλιάρο τον τρώγαμε μόνο τηγανητό στο πατρικό μου και το ίδιο ακολουθούσα κι εγώ. Οταν όμως μια μέρα πριν την 25η Μαρτίου είχαμε πιάσει μια κουβέντα περί...τι άλλου...συνταγών, μου είπε πως τον φτιάχνουν με αυτό τον τρόπο στην Πάτρα και κάτι μου έκανε κλικ. Λέω θα τον δοκιμάσω αλλιώς θα σκάσω...το έχω αυτό το κακό, αν μου κολλήσει κάτι στο μυαλό δεν μου το βγάζεις με τίποτα! Πειραματικά λοιπόν όπως και κάθε τι που δεν το ξέρω, έγινε σε μικρή ποσότητα.

Υλικά

1 φιλέτο μπακαλιάρου σε μερίδες
2 κιλά σέλινο (όχι σέλερυ, ούτε το ψιλούλι, το μέτριο είναι το καλύτερο)
1 ξερό κρεμμύδι ψιλ/νο
1 ντομάτα ψιλ/νη
μπόλικο ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

Αβγολέμονο
2 αβγά
χυμός 3 λεμονιών

ελάχιστο αλεύρι

Εκτέλεση

Πλένω, καθαρίζω και ζεματίζω το σέλινο μέχρι να είναι σχεδόν βρασμένο και το στραγγίζω.

Σε κατσαρόλα ρίχνω το ελαιόλαδο και σωτάρω το κρεμμύδι και την ντομάτα.


Μόλις γλασσάρουν, ρίχνω το ζεματισμένο σέλινο και το γυρίζω και αυτό λίγο μέσα στο ελαιόλαδο.
Ρίχνω και τον μπακαλιάρο, αλατοπιπερώνω  και συμπληρώνω ελάχιστο νεράκι και τα αφήνω όλα μαζί σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά.



Βγάζω λίγο ζωμό και τον δένω με λίγο αλεύρι και μετά το ρίχνω στην κατσαρόλα και μετά αβγοκόβω κατά τον γνωστό τρόπο.

Απλό το φαγάκι αλλά η νοστιμιά του το κάτι άλλο!

Μία κυρία μου είπε ότι μπορώ να βάλω και πράσα μέσα και έβαλα και 2 πράσα σε ροδέλες επειδή τα είχα και φαντάστηκα ότι θα είναι εξίσου ωραία.

Καλή σας όρεξη!

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Φράουλα γλυκό και άλλα!



Τι νομίζατε??? Οτι εγώ έχω τελείως παρτσακλά χέρια??? Οχι δα....κάτι μπορώ να κάνω κι εγώ...αν και μεταξύ μας ζηλεύω πολύ αυτά που βλέπω στην μπλογκογειτονιά...Δεν έχω υπομονή όμως...για πολλά, πολλά. Οπότε δείτε τι έφτιαξα για τις δασκάλες μας που είναι τρεις,  ζωή να έχουνε!

Αυτά τα χαζομπιμπελό τα πασχαλιάτικα δεν τα θέλω καθόλου και αν σκεφτείς πόσα θα τους πάνεοι άλλες μαμάδες ...το σκέφτεσαι και λες γιατί να το κάνω αυτό και άραγε θα το χρησιμοποιήσει?? Εγώ είμαι της λογικής να χρησιμοποιείται αυτό που δωρίζεις, τότε μόνο παίρνω χαρά. Και αφού ασχολούμαι με τσουκάλια και τα συναφή τι καλύτερο από ένα λικεράκι λιμοντσέλο με τη συνταγή της Κικής μας το οποίο έχω να δηλώσω ότι είναι του ΑΠΑΙΧΤΟΥ!!!, φραουλίτσα γλυκό με συνταγή που σας την δίνω παρακάτω και κουλουράκια που πρέπει να στρωθώ να σας τα αναρτήσω αυτές τις μέρες επιτέλους!

Υλικά απλά για το στόλισμα, τούλια, λουλουδάκια, πασχαλίτσες, κορδέλες τα προμηθεύομαι από την κουνιάδα μου που έχει κατάστημα στο κέντρο οπότε έριξα ένα τηλέφωνο και ήρθαν τα σχετικά χθες το απόγευμα. Είναι πάμφθηνα βεβαίως και εσείς πρέπει να το ξέρετε όσοι ασχολείστε.



Αυτά!
Πάμε για τη συνταγούλα που την έφτιαξα και πέρσυ, είναι της Αργυρούς και μου αρέσει πάρα πολύ!

Υλικά


1 kg φράουλες
600-800 γρ. ζάχαρη
χυμός 2 πορτοκαλιών
60 γρ. φιλέ αμυγδάλου
3 κ.σ. κονιάκ
1 βανίλια
2 κ.σ. χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μπωλ τις φράουλες καθαρισμένες μαζί με τη ζάχαρη και αφήνουμε ένά βράδυ να βγάλουν τους χυμούς τους.


Την άλλη μέρα βράζω μαζί με τα υπόλοιπα υλικά για 6 λεπτά και το αφήνω.

Την επόμενη μέρα θέλει άλλα δέκα λεπτά βράσιμο μόνο το σιρόπι για να δέσει και είναι έτοιμο. Στο τελείωμά του και έχοντας μόλις σβήσει το μάτι, ξαναρίχνω μέσα τις φραουλίτσες μου και το αφήνω να σταθεί πριν το βάλω σε βάζα αποστειρωμένα.
  

Ηταν η πρώτη συνταγή που δοκίμασα για γλυκό φράουλα και με ικανοποίησε απόλυτα.

Τώρα που έχει γεμίσει η αγορά φράουλες και βρίσκεις και ωραίες μικρούλες και όχι κάτι γαϊδούρια που κυκλοφορούσαν στην αρχή είναι ο  ιδανικός καιρός για να κάνεις το γλυκάκι αυτό το οποίο είναι ένα όνειρο από μόνο του αλλά και πάνω από γλυκά κρεμώδη, παγωτό, πανακότα...και Παναγία μου..δεν λέω άλλα, ξελιγώνομαι και μόνο που τα γράφω...

Εβαλα να γίνεται και το λικέρ φράουλας με συνταγή βεβαίως-βεβαίως της Κικής μας πάλι! Με κλειστά μάτια παιδιά τα λικεράκια της, είναι αλφάδι και υπάρχει για όλες τις πιθανές μας γκάφες (δικές μας έτσι, η Κική μας μια χαρά τα διευκρινίζει όλα!) κατά την παρασκευή τους και ένας τρόπος για να το διορθώσεις. Σαν να λέμε δικλείδα ασφαλείας...που είναι πολύ βασικό νομίζω! 


Αυτά προς το παρόν.

Καλή επιτυχία σε όποιον αποφασίσει να κάνει το γλυκάκι και καλό απόγευμα σε όλους!

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Πατάτες με πράσα


Πατατούλες κοκκινιστές! Ποιός λέει όχι σε τέτοιο φαγάκι??? Στο δικό μας σπίτι πάντως κανείς! Είναι από τα πιο απλά και αγαπημένα μας φαγάκια και το φτιάχνουμε συχνά, άσε που είναι και του μισαώρου οπότε αν βιαζόμαστε και μας τρέχει ο χρόνος γίνεται αμέσως σχεδόν!  Αυτή τη φορά παίξαμε με τα πράσα που είχαμε στο ψυγείο και έγινε ένα πεντανόστιμο φαγάκι που το γλείψανε τα πιτσιρίκια το πιάτο όλο!

Υλικά

Πατάτες κυδωνάτες κομμένες, ποσότητα κατά βούληση
5 πράσα σε ροδέλες (μόνο το λευκό μέρος)
1/2 πακέτο μανιτάρια πλευρώτους κομμένα στα τέσσερα
1 κρεμμύδι ψιλ/νο
2 δαφνόφυλλα
1 κουτί κονκασέ ντομάτας
3-4 κόκκοι μπαχάρι
αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδο
1 φλ. λευκό κρασί

Εκτέλεση

Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Στο ελαιόλαδο σωτάρω το κρεμμύδι, ακολούθως το μανιτάρι και το πράσο και στο τέλος τις πατάτες. Αλατοπιπερώνω, ρίχνω δαφνόφυλλα και μπαχάρι και σβήνω με το κρασί. Προσθέτω το κονκασέ και όταν πάρει βράση, συμπληρώνω με λίγο νεράκι και αφήνω να γίνει σε χαμηλή φωτιά.

Αυτό ήταν!  Σερβίρουμε με μπόλικη φετούλα από δίπλα.

Καλή μας όρεξη και καλή εβδομάδα να έχουμε!

Αν τύχει να έχουμε σύγλινο ή απάκι στο ψυγείο και κόψουμε λιγουλάκι σε μικρά κυβάκια αυτομάτως το ανεβάζουμε επίπεδα αυτό το ταπεινό φαγάκι. (Πιθανότατα βέβαια και τη χοληστερίνη μας αλλά απευθύνομαι σε όσους δεν έχουν τέτοιο θέμα και το διευκρινίζω γιατί στην ομελέτα είχα κάποιο "παράπονο"....).

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Αγκινάρες σαλάτα



Προχθές στη λαϊκή βρήκα αγκινάρες τρυφερές και πήρα λίγες. Είχα στο νου μου κάτι άλλο κλασικό αλλά πεντανόστιμο, αλλά καθαρίζοντάς τες κατάλαβα ότι την πάτησα γιατί μου προέκυψαν πολύ μικρούλες. Οπότε είπα να τις κάνω σαλατούλα μπας και να τουμπάρω και τα μικρά μου να δοκιμάσουν.

Υλικά

12 αγκινάρες (καθαρισμένες)
τα κοτσανάκια τους καθαρισμένα αν είναι τρυφερά
2 καρότα ολόκληρα
2-3 πατάτες
τρυφερά φυλλαράκια μάραθου
λίγος άνιθος
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλ/νο
μία χούφτα αρακάς

1 φλ. ελαιόλαδο (έβαλα από το αγουρέλαιο που μας δώρισαν στην ΕΛΑΙΣ)
χυμός 1 λεμονιού ή ξύδι (εγώ έβαλα λεμόνι)
αλάτι και πιπέρι (έβαλα σκόνη τσίλι με ντομάτα αποξηραμένη που είχα στο ντουλάπι)
1 κ.σ. μουστάρδα (ξέμεινα και δεν έβαλα, αλλιώς του πάει τρελά)

Εκτέλεση

Βράζω σε αλατισμένο νερό τις αγκινάρες, αρακά, καρότα και πατάτες μέχρι να μαλακώσουν.

Στραγγίζω και αφήνω λίγο να κρυώσουν.

Γυρίζω σε μπωλ, και αφού δοκιμάσω λίγο το αλάτι, φτιάχνω το ντρέσιγκ μου και αναλόγως αλατίζω.

Εγώ επέλεξα σήμερα με ελαιόλαδο και λεμόνι απλά, αλλά αν είχα μουστάρδα θα διάλεγα να της βάλω μουστάρδα και ξυδάκι.

Να και το μπουκαλάκι με το λάδι που μας δώρισαν!


Περιχύνω με το ντρέσιγκ και σερβίρω.

Καλή σας όρεξη!

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Ομελέτα τρικολόρε


Σήμερα ήμασταν όλη μέρα στις ρούγες...κάτι με τον παιδίατρο...άρρωστα και τα τρία τα μικρά ...μπουκωμένα..πυρετός και δεν συμαζεύεται...να μην μας πάει καλά ο μήνας(?)|, χωρίς γιατρό να την βγάλουμε ...δεν κάνει!
Γύρισα σαν την τρελή, μετά κάτι υλικά για το σχολείο λόγω Πάσχα, καπάκι η λαϊκή, πάρε και ένα σούπερ που είχα ελλείψεις....σαν την τρελή είπα?....βάλτε και αλλοπαρμένη...

Ευτυχώς για τα μικρά είχα κοτοσουπίτσα από χθες και ξεμπέρδεψα...Οσο για εμάς, μια ομελέτα πεντανόστιμη που γίνεται στο τσακ  μπαμ γιατί δεν είμασταν για πολλά-πολλά!

Από μισή πιπεριά (κόκκινη, πορτοκαλί και κίτρινη), μισό δισκάκι μανιτάρια πλευρώτους, ελάχιστο σκορδάκι μέσα, λαδάκι του Θεού και 4 αβγά, αλατάκι, πιπεράκι και ελάχιστο μοσχοκάρυδο.


Ταρατατάμ! Αυτό για τους μεγάλους του σπιτιού σήμερα και αν δεν τους αρέσει σιγά μη μου γυρίσουν και το προξενιό!!! χχαχαχααχ!!!

Καλό απόγευμα να έχουμε !

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Αγιορείτικος μπακαλιάρος by Stella Spanou


Αχ, αυτή η Στέλλα μας!!! Ολες οι συνταγές της "διαμάντια".

Ακόμα και αυτά που μου φαίνονται λίγο κουλά είναι τελικά διαμάντια, γι' αυτό και το παρακάτω πρέπει οπωσδήποτε να το δοκιμάσετε!!!

Αυτό είναι ένα φαγάκι που το τσακίσαμε-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΣ- και που όταν τους είπα τι ήταν με κοίταζαν με γουρλωμένα μάτια.

Αυτή την τόσο απλή σε υλικά αλλά τόσο νόστιμη συνταγή μπορείτε να την δείτε εδώ : http://www.stellaspanou.gr/?p=472

Να σας πω μόνο ότι τον μπακαλιάρο τον αγόρασα για ξαλμυρισμένο και τελικά δεν μου προέκυψε οπότε αναγκάστηκα να σώσω την κατάσταση με μία μαγική λέξη ...πατάτα!

Εκοψα λοιπόν 3 πατατούλες σε μικρά κομμάτια αφού αφαίρεσα τα κομμάτια του μπακαλιάρου, τις άφησα να μαλακώσουν, τράβηξαν το αλάτι όλο και το φαγάκι ήρθε στα ίσα του. Αλάτι, ποιό αλάτι καλέ????

Πρόσθεσα και λίγο φρέσκο δενδρολίβανο μέσα γιατί μου φάνηκε ότι θα του ταιριάζει και όντως το έκανε πιο αρωματικό, η Στελλίτσα μας βάζει μου είπε μετά λίγη δάφνη!

Δοκιμάστε τον και δεν θα χάσετε, είναι μία άλλη άποψη πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και γενικά ξεφεύγουμε και λίγο από το τηγάνισμα και τα συναφή...Μην σας φοβήσει το δαμάσκηνο, στην τελική βάλτε πιο λίγα από τα προβλεπόμενα.

Τιπάκι : Τα κρεμμύδια αν είναι μεγάλα μην τα πετάξετε, γίνονται ωραιότατα γεμισμένα με κιμά στο ταψί......αχαχαχ!!!

Στέλλα σε ευχαριστώ πολύ!!!

Καλή σας όρεξη και καλή εβδομάδα να έχουμε!

H φωτό που έχω βγάλει είναι με τον μπακαλιάρο "λύσσα", όταν τον ίσιωσα ήμουν τόσο ενθουσιασμένη που ξέχασα να βγάλω άλλη με τις πατατούλες οπότε πάπαλα....Τι να κάμω??? Ενα μυαλό χειμώνα-καλοκαίρι τι να σου κάνει????