Ετσι λέγονται οι κρεμμυδοντολμάδες της Μυτιλήνης. Αυτή τη συνταγή την είχα δει από την αγαπημένη εκπομπή "Μπουκιά και συγχώριο" του Η. Μαμαλάκη για πρώτη φορά μόνο που εγώ την έκανα στην κατσαρόλα και με μικροδιαφορές...
Γενικώς λατρεύουμε τους ντολμάδες πάσης φύσεως και το είχα στο μυαλό μου χρόνια...αλλά και αυτό από αναβολή σε αναβολή πήγαινε...
Υλικά
10 μεγάλα στρογγυλεμένα κρεμμύδια ξερά
1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος με χοιρινό
1 κρεμμύδι ξερό ψιλ/νο (*)
1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλ/νος
200 γρ. ρύζι νυχάκι
1 μεγάλη ντομάτα ψιλ/νη
αλάτι, πιπέρι, κύμινο, ελάχιστο ελαιόλαδο
2 κ.σ. σάλτσα pummaro, χυμός 1 λεμονιού
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα παραπάνω εκτός από τα 10 κρεμμύδια για να κάνουμε τη γέμιση του κιμά.
Σταυρώνουμε λίγο στο γενάκι τους τα κρεμμύδια και τα βράζουμε σε αλατισμένο νεράκι.
Τα έβαλα στην χύτρα και τα έβρασα περίπου 20 λεπτά.
Τα έβγαλα και τα άφησα να κρυώσουν σε ένα ταψάκι.
Οταν κρύωσαν αρκετά για να μην καίγομαι πιάνοντάς τα, άρχισα να σκίζω μόνο την μία πλευρά και να ελευθερώνω προσεκτικά ένα ένα τα φύλλα τους.
*Τις καρδιές από τα κρεμμύδια τις πέταξα μέσα στο μούλτι και τις ανακάτεψα με τη γέμιση του κιμά επίσης.
Κάθε ένα που έβγαζα, γέμιζα με μία κουταλιά (ανάλογα με το μέγεθος του κρεμμυδόφυλλου) κιμά και τύλιγα επίσης προσεκτικά για να μην σπάσουν τα φύλλα.
Εγώ επειδή φοβήθηκα ότι θα κολλήσουν στην κατσαρόλα έστρωσα 2-3 λαχανόφυλλα στον πάτο της, και άρχισα να αραδιάζω τους ντολμάδες όπως όλα τα ντολμαδάκια, στριμωχτά-στριμωχτά μέχρι να τελειώσουν.
Στο τέλος έριξα ελάχιστο (γιατί ήδη είχαμε στους ντολμάδες) λαδάκι, αλάτι, πιπέρι, τις 2 κ. σ. σάλτσας, συμπλήρωσα και μία κούπα νερό, έβαλα ένα πιάτο από πάνω και άφησα να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40 λεπτά.
Οταν βγήκαν έριξα και το χυμό 1 λεμονιού από πάνω, κούνησα λίγο και τα άφησα να σταθούν.
Πεντανόστιμο έγινε....!!!!!!!!!!! Τα κρεμμύδια δίνουν μία γλυκύτητα άλλο πράγμα!!! Φτιάξτε το οπωσδήποτε!
Καλή σας όρεξη!
Καλή Πρωτομαγιά και καλό μήνα σε όλο το μπλογκοπαρεάκι!!!
Να περάσετε πανέμορφα όλοι!!!