Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2012

Κατσικάκι με αγκινάρες και μάραθο


Υλικά

1 κιλό κατσικάκι (χεράκι ή μπουτάκι)
10 αγκινάρες
2-3 πατάτες σε χονδρά κομμάτια
1 μάτσο μάραθος ψιλοκομμένος
1/2 μάτσο άνιθος ψιλοκομμένος
1/2 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο
1 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

Για το αβγολέμονο

2 αβγά (χωριστά κρόκοι και ασπράδια)
χυμός 3 λεμονιών


Εκτέλεση

Σωτάρουμε στο ελαιόλαδο το κατσικάκι και μετά ρίχνουμε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια  και το σκόρδο.

Αλατοπιπερώνουμε, συμπληρώνουμε 4 ποτήρια νερό στην κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει το φαγάκι μας για 30 λεπτά περίπου. Τότε ρίχνουμε και τις αγκινάρες, τις πατάτες, τον άνιθο και το μάραθο και συνεχίζουμε το βρασμό του φαγητού μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες μας, γύρω στα 30 λεπτά.

Οταν γίνει το φαγάκι μας, παίρνουμε λίγο ζωμό και τον αφήνουμε να ησυχάσει για κανένα 5λεπτο.

Φτιάχνουμε το αβγολεμόνο, χτυπώντας πρώτα τα ασπράδια των αβγών, μετά τους κρόκους και το χυμό λεμονιού εναλλάξ και στο τέλος προσθέτω το ζωμό λίγο-λίγο. Γυρίζω το αβγολέμονο στην κατσαρόλα ανακατεύοντας γρήγορα και πάνω σε φωτιά για 1 λεπτό και μετά αποσύρουμε από τη φωτιά. Ετοιμοι για σούπερ φαγάκι.

Είναι το μοναδικό φαγητό στο οποίο δεν λέει κανείς από το σπίτι μας  κουβέντα για το μάραθο γιατί του πάει τρελά, αν δε είναι και από κήπο δικό μας ακόμα καλύτερα, έχει απίστευτο άρωμα και γεύση, αλλά στην ανάγκη καλός είναι και ο καλλιεργήσιμος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μάραθος και αγκιναρούλες ήρθαν με κεφαλονίτικο αέρα!!! Ηταν του κήπου και ήταν το κάτι άλλο!

Αλήθεια, η αγκινάρα γράφεται με "γγ" ή με "γκ" γιατί πολύ με έχει κολλήσει αυτό....όπως θες το βλέπεις αλλά ποιό είναι το σωστό?? Ε, τι κάνετε έτσι??? Να μην το πω αφού το είχα απορία??? χχαχααχαχ!!!

Καλημερούδια και καλή σας όρεξη!

12 σχόλια:

  1. Αγκιναρα πρεπει να ομολογισω δεν εχω δοκιμασει ποτε, αλλα το πιατο σου φαινεται πολυ ενδιαφερον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα!Μου αρέσουν πολύ οι αγκινάρες, με κατσικάκι δεν τις έχω δοκιμάσει αλλά όπως φαίνεται πρέπει!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι αγκινάρες είναι πολύ αγαπημένες μας και τις μαγειρεύω με πολλούς τρόπους.
    Η Βικιπαίδεια και το λεξικό του Φυτράκη τη γράφουν με γκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σήμερα βλέπω έχεις μαγειρέψει φαγάκι υπερπαραγωγή, respect!!!
    Η αγκινάρα με γκ νομίζω γραφόταν εξ απανέκαθεν (αυτό το εξ απανέκαθεν στο γράφω για να δεις ότι είμαι μορφωμένη άρα ξέρω πως γράφεται η αγκινάρα:PPP)
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπημένο φαγάκι, καιρό έχουμε να το τιμήσουμε όμως, καλά που μου το θύμισες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αμαν Παναγιά μου τι έπαθα η καψερή! Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ Εφη αλλά θα το φτιάξω σίγουρα, αν βρω αγγινάρες μέσα σε αυτο το σκ! Τέλειο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το φαγητό σου φαίνεται πολύ λαχταριστό Έφη μου αν και δεν έχω δοκιμάσει ποτέ αγκινάρα..Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ είμαι φαν και ...υποκλίνομαι (που είναι πιο σικ λέξη για να μην πω τρέχουν τα σάλια μου)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έφηηηηηη!! λυπήσου με!!!! Πρωί πρωί πέφτω πάνω σε λατρεμένο φαγάκι!!! Ζω για τις αγκινάρες!!!!!! Μοναδικά νόστιμο το πιάτο σου κι έλεγα κι εγώ τί μοσχοβολιά έφτασε ως εδώ!!! Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα! Απο την μέρα που ανήρτησες το φαγητό αυτό προσπαθώ να στείλω σχόλιο, αλλά δεν μπορούσα να μπω.
    Τέλος πάντων!!
    Το Κατσικάκι με τις αγκινάρες, εκτός από πολύ αγαπημένο φαγητό, θα το χαρακτήριζα και πολυτελές! Μιας και οι αγκινάρες είναι από τα πλέον ακριβά και φίνα λαχανικά καθώς και το κατσίκι θεωρείται πολύ ιδιαίτερο κρέας!!
    Υπέροχο το φαγητό σου! Πολύ μου αρέσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. αυριο θα το κανω και θα σου γραψω αλλα ειμαι σιγουρος οτι θα ειναι καταπληκτικο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!