Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Πορτοκαλόπιτα με ψημένα φύλλα και μπλογκοσυνάντηση


Μπλογκοσυναντηση ειχαμε την Κυριακη που μας περασε η οποια εξελιχθηκε πολυ ομορφα, περασαμε ευχαριστα παρολο τον αναποδο στην αρχη καιρο, στην οποια συναντηση ειδα παλιες μου φιλες και γνωρισα και νεα υπεροχα ατομα!

Ηταν ολα πανεμορφα, φροντισμενα και συντονισμενα τοσο τελεια, που δεν νομιζω κανεις να βρηκε ψεγαδι! Κοριτσακια ...δεν το βλεπετε λιγο πιο επαγγελματικα??? Αδικειστε! χααχαχαχα!! Γεια στα χερακια σας!

Παραθετω τις φωτογραφιες που καταφερα να τραβηξω χωρις να ειναι...τοπιο στην ομιχλη...και ζητω προκαταβολικα συγγνωμη που δεν τα συμπεριελαβα ολα, καποιες μου κουνηθηκαν...μα πολυ ομως!



Για περισσοτερες λεπτομερειες μπορειτε να μπειτε στα μπλογκοσπιτα της Νικης  και της Βιβης !

Αντε και γρηγορα σε νεα συναντηση!!


Η δικη μου συνεισφορα στην συναξη μας ηταν το λαδοραβανι και η πορτοκαλοπιτα που δινω παρακατω. Λίγο-πολύ όλοι κάνουμε τα κλασσικά τέτοια μέρα...αν μας το επιτρέπουν οι καταστάσεις βέβαια...εμείς σήμερα σεμνά και ταπεινά, λίγα πραγματάκια έτσι για το καλό.

Ωραιότατο γλυκάκι όμως προτείνουμε! Εναλλακτικά κα πάλι λόγω κρεατικών (πολλά λιπαρά) ιδανική είναι και η μους λεμονιού που έχουμε βάλει παλιότερα. Απλά προσέξτε γιατί είναι αρκετά δυνατή η λεμονένια γεύση του αλλά σε εμάς αρέσει έτσι, αν θέλετε βάλτε ένα λεμονάκι λιγότερο.

Υλικα

Για τα ψημενα φυλλα (δεν μπαινουν ολα, οσα απαιτει το ταψι μας)

1 πακετο (450 γρ.) φυλλο κρουστας η Βηρυττου
1 κ. σ. βουτυρο λιωμενο
1 κ. γλ. κανελα
2 κ. σ. ζαχαρη κρυσταλλικη

Για την κρεμα

5 αβγα
1 φλ. ζαχαρη κρυσταλλικη
1 1/2 φλ. σπορελαιο
1 1/2 φλ. γιαουρτι αγελαδος
ξυσμα 2 πορτοκαλιων
2 κ. γλ. baking powder
1  βανίλια
2 κ. σ. κονιακ
1 πρέζα αλάτι
1/2 φλ. σταφίδα μαύρη

Το υπόλοιπο φύλλο

Για το σιροπι

1 1/2 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 1/2 φλ. νερό
χυμός 2 πορτοκαλιών
ξύσμα 1 πορτοκαλιού


Εκτέλεση

Φτιάχνω πρώτα τα φύλλα, μετά το σιρόπι και στο τέλος την κρέμα.

Η συνταγούλα αναφέρει ότι ψήνουμε τα 6 φύλλα, εγώ έβαλα λίγο μεγαλύτερο ταψί και μου πήρε λίγα παραπάνω.

Προθερμαινω το φούρνο στους 180 βαθμούς σε αέρα.

Καραμέλωμα φύλλου



Ανοίγω τα φύλλα ένα-ένα, τα βουτυρώνω με ένα πινέλο, απλώνω κανελοζάχαρη, πλισάρω κάθε φύλλο ξεχωριστά και τοποθετώ στο ταψί μου που το έχω ήδη βουτυρώσει.

Ψήνω τα φύλλα για 10 λεπτά στους 180 με 200 βαθμούς στον αέρα και αποσύρω από το φούρνο.


Σιρόπι

Ταυτόχρονα φτιάχνω το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά του για 7-8 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Κρέμα

Το υπόλοιπο φύλλο που έχει μείνει από το πακέτο, το κάνω σφιχτό ρολό και κόβω με το μαχαίρι λεπτές ροδέλες (όπως κόβουμε χυλοπίτες) και το αερίζω να απλωθεί καλά.



Σε μπωλ χτυπάω καλά τα αβγά με τη ζάχαρη και το αλάτι, προσθέτω τη βανίλια, το γιαούρτι, το σπορέλαιο, το ξύσμα, το baking powder και το κονιάκ και τέλος το φύλλο. Ανακατεύω να ενσωματωθεί ωραία το φύλλο μέσα χωρίς μίξερ και προσθέτω τις σταφίδες. Είχα και τη μικρή μου βοηθό σε αυτή τη φάση...χιχιιχι!!



Αυτό το μίγμα το αδειάζω πάνω από τα ψημένα φύλλα, το στρώνω λιγάκι και ψήνω για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς σε αέρα.





Οταν ψηθεί, σιροπιάζω και αφήνω το γλυκό να τραβήξει το σιρόπι.

Η συνταγή είναι της Αργυρούς.
Καλή επιτυχία και καλά τσικνίσματα να έχουμε!

19 σχόλια:

  1. Απίθανη ήταν αυτή η πορτοκαλόπιτα!! Αρκέστηκα σε ένα κομμάτι και το μετάνιωσα! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι εγώ τη δοκίμασα!!! Άντε και σε άλλες συναντήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελεια η πορτοκαλοπιτα, οπως τελεια φαινονται και ολα τα αλλα! Ποσο ζηλευω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ που δεν την δοκίμασα, δεν δικαιούμαι κατι τις παραπάνω??
    Καλή Τσικνοπέμπτη Εφάκι, να περάσετε πολύ όμορφα με τον λόχο σου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστούμε Εφούλα μας Και για το λαδοραβανί και για την πορτοκαλόπιτα την οποία δοκίμασα και ήταν πολύ καλή.
    Πήρα και για το σπίτι!
    Καλή τσικνοπέμπτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τέλεια!!!!Και όλα τα υπόλοιπα για ακόμη μια φορά!!!Χρόνια πολλά και καλά να περάσεις Έφη μου!Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έφη την έφαγα την συγκεκριμένη πορτοκαλόπιτα , από φίλη, και ήταν πραγματικά υπέροχη. Και του χρόνου, να σε χαίρεται ο ....λόχος σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ωραία και η πορτοκαλόπιτα αλλά εμένα πήρε το μάτι μου σε κάτι φωτογραφίες ένα λαδορεβανί και το περιμένω!!
    Πόσο ζηλεύω που δεν ημουν στην συνάντησή σας.. Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ ωραίο γλυκάκι!!! Γειά στα χέρια σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μάλλον είναι η ημέρα της πορτοκαλόπιτας!
    Η δική σου, Έφη, φαίνεται εξαιρετική και ζηλεύω που δεν ήμουν να τη δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Eγώ πάντως Εφούλα, ζηλεύω και τη συνάντηση και την πορτοκαλόπιτα..σνιφ Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ ωραίο γλυκό μακάρι να μπορούσα και γω να δοκιμάσω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ καλή η πορτοκαλόπιτα! Χάρηκα που σε ξαναείδα Εφάκι:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ζήλεψα που δεν ήμουν μαζί σας, αλλά ελπίζω την επόμενη φορά. Πρέπει να ήταν υπέροχα όλα στην συνάντηση, είδα και τα ποσταρίσματα των κοριτσιών. Η πορτοκαλόπιτα φαίνεται υπέροχη και σίγουρα είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ καλύτερη η τεχνική του κοψίματος σε ροδέλα, από το να τα μαδάς με το χέρι.
    Εγώ πάντως που την δοκίμασα ήταν πεντανόστιμη!!γεια στα χέρια σου.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. μανα κανε κατι
    βαλε στο σπιτακι σου το ποστ μας για να μας βοηθησεις εχουμε προσφορες να το μαθουν ολοι

    http://love-love2love.blogspot.com/2012/02/3-agrigategr.html

    και κρατα μου κομματια παο τα γλυκα σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τη διάβασα όοοοοολη και τη θέλω επίσης όλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χαίρομαι που σας άρεσε! Χάρηκα πολύ που γνώρισα νέα προσωπάκια στον καφέ μας, και ελπίζω να τα ξαναπούμε και στην πίτα εκ νέου, και με αυτούς που δεν μπόρεσαν να έρθουν στο Θησείο!

    love2love, θα ποστάρω καλή μου, το έχω βάλει και στο FB.

    Αργησα λιγάκι να σας απαντήσω αλλά είχα ψιλοπήξιμο με το πάρτυ του σχολείου και διάφορα άλλα... :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!