Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Red velvet cake....στο πνεύμα του Αγίου Βαλεντίνου

Ενα εντυπωσιακό κέηκ που ήθελα πολύ να το φτιάξω από όταν το πρωτοείδα και έμενε...και έμενε...και έμενε....

Οι παρακάτω φωτό είναι από τη δεύτερη δοκιμή, όπου άλλαξα τη δοσολογία στο κακάο και χρησιμοποίησα 1 κ. γλ. κοφτό μόνο και όχι 2 κ.σ. όπως έλεγε η αρχική συνταγή. Αυτό μου έφταιγε και δεν έβγαλα την πρώτη φορά το χρώμα, ενώ εδώ δείτε !




Γενικά δεν πιστεύω σε τέτοιες εορτές από παλιά...είναι για εμπορικούς σκοπούς κατά τη γνώμη μου. Αν θες να δείξει την αγάπη σου και την φροντίδα σου στον άνθρωπό σου μπορείς να του την δείξεις ακόμα και με μια μικρή, ίσως ασήμαντη για τους άλλους, κίνηση και σίγουρα όχι κάθε 14 Φλεβάρη!

Μιας όμως που γύρω μου έχουμε πήξει στο αγγελάκι, στις καρδούλες  και τα συμπαρομαρτούντα ας συμμορφωθώ και εγώ με το πνεύμα της ημέρας...αν και μεταξύ μας τελευταία στιγμή μου τη σβούριξε...η πορτοκαλόπιτα του μπλογκοκαφέ ήταν προορισμένη για ανάρτηση!

Το σκεπτικό αυτού του κέηκ είναι το κόκκινο χρώμα στο παντεσπάνι του. Μη το ψάχνετε ...δεν θα το δείτε...μπουχαχααχχα!! Σας την έσκασα!  Για την ακρίβεια φοβήθηκα την ποσότητα του χρώματος και μάλλον το χέρι μου ...αντιστάθηκε από μόνο του...η συνταγούλα έλεγε 2 κουταλιές της σούπας και προφανώς ήθελε παραπάνω γιατί ενώ σαν ζύμη ήταν πανέμορφο, στο ψήσιμο...το χάσαμε το κορμί πατριώτη.... Την άλλη φορά (γιατί θα υπάρξει, αυτό είναι απειλή...) θα το προσέξω καλύτερα.

Λάθος, δεν μου φταίει το χρώμα, είμαι σίγουρη τώρα πια, το κακάο ήταν πολύ, σας γράφω πιο κάτω...


Πάμε να το δούμε;

Υλικά

250 γρ. φαρινάπ
1/2 κ. γλ. αλάτι
1 κ. γλ. κοφτή κακάο
240 ml ξινόγαλα (buttermilk)
2 κ. σ. κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής

113 γρ. βούτυρο σε θερμ. δωματίου
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ. γλ. vanilla extract
2 αβγά

1 κ. γλ. σόδα + 1 κ. γλ. ξύδι λευκό

Cream cheese frosting

227 γρ. cream cheese σε θερμ. δωματίου
227 γρ. τυρί μασκαρπόνε σε θερμ. δωματίου
1 κ. γλ. vanilla extract
115 γρ. άχνη κοσκινισμένη
360 ml κρέμα γάλακτος κρύα


Εκτέλεση

Κοσκινίζω το αλεύρι και το κακάο και ανακατεύω μέσα το αλάτι.

Μέσα στο ξινόγαλα ρίχνω το χρώμα ζαχαροπλαστικής και ανακατεύω καλά.

Βουτυρώνω 2 ταψάκια 23 εκατοστών.

Στο μίξερ χτυπάω το βούτυρο καλά και προσθέτω τη ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα για 2 λεπτά.

Προσθέτω τη βανίλια, ένα - ένα τα αβγά και αφού ενσωματωθούν προσθέτω το αλεύρι και το ξινόγαλα εναλλάξ στο μείγμα.

Τελευταία στιγμή ρίχνω μέσα στη σόδα το ξύδι και επειδή αφρίζει πολύ, το ανακατεύω πάνω από το μπωλ με τη ζύμη και τα ενσωματώνω.

Μοιράζω το μείγμα στα δύο ταψάκια, μισό-μισό, ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς σε αέρα για 25 με 30 λεπτά. Τσεκάρω με οδοντογλυφίδα και βγάζω από το φούρνο.

Αφού κρυώσουν τα ταψάκια, βγάζω τα κέηκ και τα κόβω με κοφτερό μαχαίρι, κάνω κάθε κέηκ δύο δίσκους, τοποθετώ κάθε δίσκο σε αντικολλητικό χαρτί και φυλάω αεροστεγώς στο ψυγείο να κρυώσουν καλά για να κάθεται ωραία το frosting. Μπορούμε να τα αφήσουμε στο ψυγείο και 2 μέρες αν θέλουμε.



Για το cream cheese frosting

Χτυπάω στο μίξερ το cream cheese  με το μασκαρπόνε να γίνουν κρέμα. Προσθέτω το εκχύλισμα βανίλιας και την άχνη που την έχω κοσκινίσει και όταν ενσωματωθεί και η άχνη, προσθέτω την κρέμα γάλακτος που ήδη είναι κρύα.

Αν δεν θέλω να βάλω μασκαρπόνε, συμπληρώνω την ποσότητα με cream cheese, διπλασιάζω την ποσότητά του δηλαδή. Εγώ δεν βρήκα και έβαλα μόνο Philadelfia τυρί κρέμα.

Τοποθετώ σε τουρτιέρα ή σε πιατέλα τον πρώτο δίσκο από το κέηκ και τον περνάω από πάνω με μικρή ποσότητα από το frosting.

Συνεχίζω με τον επόμενο δίσκο και κάνω πάλι το ίδιο. Γενικά υπολογίζω λίγη ποσότητα μέσα γιατί χρειάζομαι το περισσότερο εξωτερικά επάνω και στα πλαϊνά του. Το βλέπω με το μάτι..

Βάζω και τον τρίτο δίσκο, περνάω με frosting και τελειώνω με τον τελευταίο δίσκο. Από πάνω λοιπόν και στα πλαϊνά καλύπτω το κέηκ μου, λειαίνω την επιφάνεια όπου χρειάζεται και διακοσμώ όπως θέλω.


Μπορούμε να χρωματίσουμε κόκκινη την κρυσταλλική ζάχαρη ή λίγο ινδοκάρυδο και να το κολλήσουμε στα κάτω τοιχώματα του κέηκ ή να το πασπαλίσουμε από πάνω. Μπορούμε να στολίσουμε με φρούτα του δάσους, rasberries, ή καμιά φραουλίτσα που ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους (προσωπικά βέβαια δεν τις πλησιάζω ακόμα.....)

Η συνταγούλα είναι από το Joyofbaking.



Καλή επιτυχία και χρόνια πολλά σε όλα τα ερωτευμενάκια!!


Θα ήθελα να ευχαριστήσω την καλή μου Vita που μου έκανε την τιμή να μου χαρίσει 3 υπέροχα βραβειάκια!



Για αυτά τα δύο ήδη έχω απαντήσει σε προηγούμενη ανάρτηση.

Και το τελευταίο που είναι επίσης πανέμορφο και με ιδιαίτερο συμβολισμό για την οικογένεια, την παρέα και απεικονίζει το δένδρο της ζωής! Τι όμορφο!


Vitoula μου σε ευχαριστώ πολύ που με σκέφτηκες! Χαρισμένα σε όποιον δεν τα έχει ήδη πάρει από εμένα με όλη μου την αγάπη!

Καλά να περάσετε σήμερα!

23 σχόλια:

  1. Καλημέρα Εφάκι μου και συγχαρητήρια για τα βραβεία!! Σου αξίζουν!!! Το κέικ σου είναι υπέροχο κι ας μην είναι κόκκινο και η αλήθεια είναι ότι κι εγώ όταν το είχα προσπαθήσει ...δεν μου βγήκε κόκκινο γι αυτό το έκανα με παντζάρι και κακάο. Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι περισσότεροι από εμας δεν πιστεύουν σε αυτή τη γιορτή αλλά με αφορμή όσα συμβαίνουν γύρω μας ένα όμορφο σπιτικό γλυκό μπορεί να κάνει τη διαφορά. Πολύ όμορφο το γλυκό σου. Καλή σου μέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χαχαχαχαχα!!! ωραία τα είπες και ωραία τα έγραψες Εφάκι μου !
    η αληθεια είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να σου βγεί το κόκκινο χρώμα εαν δεν βάλεις τις ποσότητες και τις ποιότητες που αναφέρουν οι συνταγές. γεια στα χεράκια σου.

    χρονια πολλά σε όλους τους ερωτευμένους !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τουλάχιστον αυτή η γιορτή μας δίνει αφορμή (όχι ότι κάνουμε τις δύσκολες τις άλλες μέρες χα χα χαα) για λαχταριστά γλυκάκια σαν το δικό σου!
    Happy Valentine's day Εφάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα Βασιλική μου! Σε ευχαριστώ καλή μου!

    Sia, για να στέκεται τουλάχιστον αξιοπρεπώς δίπλα στα υπόλοιπα μπλογκ μας!! Οχι ότι δεν πέταγα τη σκούφια μου να το φτιάξω βέβαια! χαχααχαχ!!!Εχεις δίκιο σε αυτό που λες!

    Μαράκι μου έτσι είναι!!! Τα ακολούθησα όλα κανονικά, στο κακάο την έκανα τη ζημιά, κόβω το κεφάλι μου τώρα!!! Θα τους τρελάνω στο red velvet λέμε! Ευτυχώς έχω και δίκτυο "διανομής" για να μη μου το φέρουν στο κεφάλι...χαχαχαχα!!! Αν δεν το πετύχω θα σκάσω τώρα....

    Ελενάκο μου, ναι...δεν είναι του χαρακτήρα μας τα γλυκά ..ξέρεις τώρα...χαχαχαα!! Αν έχει μείνει κανένας ξάδερφος ξέμπαρκος κοίτα να τον παντρέψετε σβέλτα για να τελειώνουμε με τους γάμους...άκου εκεί πρωινιάτικα, χάθηκε μια καθημερινή, και πρωί και Κυριακή???χαχαχα!! Να σας ζήσουν τα παιδιά, πέρα από την πλάκα! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λοιπόν κι εμένα η ποσότητα του χρώματος με κάνει να μένω μακριά από αυτό το κέικ! Χαίρομαι που δεν την έβαλες όλη! χαχα! Ούτε εγώ πιστεύω πολύ σε αυτά, αλλά περιμένω να σερβιριστώ, διοτί είμαι γλυκατζού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν πειράζει Έφη μου μην σκας, το γλυκό είναι ήδη πανέμορφο και έτσι.
    Χρόνια πολλά με αγάπη.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έφη συγχαρητήρια για βραβεία!Μη σκας για το χρώμα το γλυκάκι είναι υπέροχο!!!Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εφη μου ξέρεις αν το γλυκό δεν έχει το χρώμα του εγώ δεν το τρώω χαχαχα!!!Θα σου έλεγα να στείλεις κανένα κομμάτι αλλά χλωμό να έχει μείνει εεεεεεεεεεεεε!!!!!Φιλιά καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Απαπα...όντως...εντυπωσιακό Έφη μου..γεια στα χέρια σου!Πολύ όμορφο το γλυκό σου!Πολλά φιλιά και χρόνια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έφη μου... η μπλογκοπορτοκαλόπιτα ήταν απίθανη! πολύ ζουμερή, πολύ αρωματική, υπέροχη πραγματικά! μετάνιωσα που πήρα μόνο ένα κομμάτι! Παρόλο που δεν πολυσυμπαθώ τις σταφίδες, την τσάκισα κανονικά!
    Ευχαριστώ πάρα πολύ και για το δώρο, τα ραμεκέν! Το πιστεύεις ότι είχα σκοπό να πάω και να αγοράσω γιατί τώρα τελευταία είχα σπάσει 2 από αυτά που είχα; Ήρθε και έδεσε λοιπόν!
    Το κέικ σου πραγματικά πολύ εντυπωσιακό! Προσφέρομαι να ταράξεις και μένα μέχρι να το πετύχεις!!! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εφη .. γερά ... μην σου πάρει τον αέρα το κοκκινοκέικ !!!

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. για τη μπλογκοπορτακαλόπιτα σου δεν έχω λόγια,είχαν λόγια και δόντια όλοι όσοι τη δοκίμασαν...
    Οσο για το κέικ σου,δώστου να καταλάβει μέχρι να πετύχεις το χρώμα....
    εν τω μεταξύ,μέχρι να το πετύχεις,θυσιάζομαι να παραλαμβάνω εγώ τα αποτυχημένα...
    τη διεύθυνση τη ξέρεις...
    σε φιλώ και αναμένω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γειά σου Εφη..και Happy Valentines day...με κόκκινο ή όχι κεικ..
    Μια χαρά είναι ετσι. Δες το σαν μια νέα παραλλαγή του red velvet..χιχι.

    Φιλιά πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το θέμα είναι να ευχαριστηθεί η οικογένειά μας αυτό που εμείς με τόση αγάπη προσφέρουμε. Από εκεί και πέρα το ονοματίζουμε όπως θέλουμε. Είτε το λέμε red velvet cake είτε choco velvet cake. Το επιχείρησα κι εγώ το εν ονόματι γλυκό με πιο σκούρο όμως αποτελέσμα. Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΕΦΗ μου αν ειναι ετσι τα αποτυχημενα ....τα επιτυχημενα..πως ειναι;;; εμενα μου φάνηκε καταπληκτικό ..και επειδή ειμαι γλυκατσού δεν θα με χαλαγε καθόλου.να το έτρωγα...χι..χι.. φιλακια.και του χρόνου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μπράβο Εφούλα,δείχνει πολύ ωραίο με την επικάλυψη και τα πολλά στρώματα!!΄Οσο για το κόκκινο χρώμα,η φίλη που μου έδωσε τη συνταγή είπε να χρησιμοποιώ τη συμπυκνωμένη μορφή γιατί το απλό υγρό δεν πιάνει..Η γεύση είναι απίθανη με η χωρίς χρώμα!Δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να κάνεις για να το τελειοποιήσεις,εμένα μου φαίνεται τέλειο όπως είναι!!Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εφάκι, έλα να παραλάβεις βραβειάκι και παιχνιδάκι μπας και φτιάξουμε διάθεση!!!!-:))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Υπέροχη συνταγή !!! Και του χρόνου ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Κικίτσα μου, Mari, ΕΛΕΝΗ, Ροδάνθη, eleni, κοπιάστε!! Κερνάμε!

    Ερμιόνη μου, θα τη βάλω και την πορτοκαλόπιτα (της Αργυρούς είναι)!
    Χαίρομαι που τα κέρδισες και διπλή η χαρά μου που σου φάνηκαν χρήσιμα πάνω στην ώρα! Χαίρομαι που σε γνώρισα!

    Conna, μη με φοβάσαι, δεν μασάω...χαχααχαχ!!! Χάρηκα που σε γνώρισα!

    Marion, εμείς κάναμε το ...choco velvet, ε????χααχαααχ!!!

    Στέλλα, η οικογένεια το τίμησε δεόντως θα έλεγα...χαχααχχαα!! Εχεις δίκιο πάντως σε αυτό! Απόλυτο δίκιο!

    Ρούλα, mia xara, σας ευχαριστώ πολύ!

    Βασιλική μου, τρέχω!!!! Φιλιά!

    Lampros, σε ευχαριστώ πολύ!

    Το ξαναέφτιαξα απόψε και έκανα αυτό που σας είπα, 1 κοφτή κουταλιά κακάο και κανονικά το χρώμα...YES!!!!!YES!!!!YES!!!!
    To πέτυχα, είναι ψυγείο τώρα, θα το μοντάρω αύριο και μέχρι το απόγευμα θα σας έχω και φωτό....Ατιμο κακάο, σε ξέκανα...χαχχχαχα!!!

    Φιλιά και καλό ξημέρωμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ζωγράφισε η μανούλα πάλι!!! Να σου πω.. το σκεφτόμουν πολύ να το φτιάξω, το ζαχάρωνα στο Joy, αλλά πάντα το άφηνα για μετά. Τώρα όμως με μπρίζωσες για τα καλά! Γεια στα χέρια σου Εφού μου. Πάντα γλύκα στη ζωή και την οικογένεια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πολύ ωραία συνταγή την έχω φτιάξει ξανά!Θέλω να την φτιάξω αύριο για τα γενέθλια της κόρης μου,αν χρησιμοποιήσω 29εκ ταψάκι θα είναι εντάξει αν κάνω δύο κείκ και στην μέση κρέμα και έξω επικάλυψη ή θα πρέπει να κάνω & τρίτο για να βγει λίγο ψιλο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!