Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Three milk cake ή Tres leche cake



Three milk cake ή αν θέλετε Tres leches cake ή όπως και να το πείτε σε ξελιγώνει και μόνο που το σκέφτεσαι! Επίσης υπάρχει και σε άλλη εκδοχή ...4 milk cake όπου το τέταρτο είναι η καραμέλα γάλακτος ή dulce dε leche......κόβω...φλέβα...τώρα...οκ..συγκεντρώνομαι στο προκείμενο...άλλη φορά το τετραπλό χτύπημα χαχαχαχα!!!


Ενα πολύ ωραίο και ενδιαφέρον κέηκ-τούρτα  που μου έκλεινε το μάτι πονηρά εδώ και πολύ καιρό και φυσικά δεν το έπαιρνα απόφαση....μέχρι που το πήρα και είπα να το φτιάξω.

Είναι πολύ ζουμερό (τι θα ήταν με τόσο γάλα??? εβαπορέ και ζαχαρούχο και κρέμα γάλακτος) και αρωματικό λόγω του μπράντυ που περιέχει.

Αυτό το γλυκάκι για να το τελειώσουμε....κάνουμε και καμιά άλλη δουλίτσα στα ενδιάμεσα, ε??? Είναι λίγο της υπομονής....αλλά χαλάλι του!

Μην τρομάξετε, τρεις φάσεις έχει και η μόνη ας πούμε χρονοβόρα είναι η δεύτερη που περιμένουμε να ρουφήξει, κατά τα άλλα είναι πανεύκολο γλυκάκι!

Υλικά για το παντεσπάνι

4 αβγά (χωριστά οι κρόκοι και τα ασπράδια)
1/2 φλ. (114 γρ.) ζάχαρη κρυσταλλική (μισή-μισή)
1 φλ. (125 γρ.) αλεύρι γ.ο.χ. κοσκινισμένο

Εκτέλεση

Χτυπάω χωριστά τα ασπράδια με τη μισή ζάχαρη σε μαρέγκα.

Χτυπάω τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη και σταδιακά ενσωματώνω τη μαρέγκα εναλλάξ με το αλεύρι που το έχω κοσκινίσει.

Τοποθετώ σε ταψάκι 22 εκατ. ή σε μεγαλύτερο ταψί στρώνω αντικολλητικό χαρτί και τοποθετώ αποσπώμενο τσέρκι - στα 22-24 εκατοστά πάλι το υπολογίζω και αυτό - και ρίχνω το μίγμα μου.

Ψήνω σε προθερασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς σε αντιστάσεις στη μεσαία σχάρα για 15-20 λεπτά (το ελέγχω) και αφού τσεκάρω με οδοντογλυφίδα το βγάζω να κρυώσει όπως είναι και μετά αφαιρώ το αντικολλητικό χαρτί και το μεταφέρω σε πιατέλα. Επίσης την πιατέλα για καλό και για κακό ...την τοποθετώ μέχρι να τελειώσουμε  σε ένα ταψί, μην τυχόν και ξεχειλίσει η κρέμα μας...δύσκολο αλλά ας έχουμε το νου μας.


Αφού γίνει και αυτό, το τρυπάω με ένα πηρούνι σε πολλά σημεία για να μπορέσει να τραβήξει το υγρό της κρέμας.

Οταν κρυώσει προχωράω στην κρέμα με την οποία θα βρέξω το παντεσπάνι. Δεν πήζει, το μόνο που θέλουμε είναι να ενωθούν καλά τα υλικά για να περιχύσουμε το παντεσπάνι, καλό χτύπημα δηλαδή και για να μη με βρίζετε....αφήστε το μίξερ κάτω και πιάστε αυγοδάρτη...δεν θέλετε να ξέρετε πως έκανα την κουζίνα.

Υλικά για την κρέμα

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
1 φλ. (225 ml) κρέμα γάλακτος
2/3 φλ. (80 ml) γάλα εβαπορέ
1/4 φλ. (60 ml) brandy (έβαλα κονιάκ)
1 κ. γλ. vanilla extract ή 1 κάψουλα βανίλιας

Εκτέλεση

Τίποτα το ιδιαίτερο, όλα τα υλικά μαζί να ενωθούν και λίγη προσοχή γιατί πιτσιλάει τρελά αν μπει μίξερ. Εσείς κάντε το με το σύρμα αυτό, είναι προτιμότερο...


Με αυτή την κρέμα αρχίζουμε με μία μεγάλη κουτάλα να παίρνουμε λίγη-λίγη και να βρέχουμε το παντεσπάνι μας.  

Τη ρίχνουμε σταδιακά για να τη ρουφήξει όλη, αυτό θέλει υπομονή και επειδή τρέχει, παίρνουμε με ένα κουτάλι την κρέμα και την ξαναρίχνουμε από πάνω.  Αυτή η δουλειά μπορεί να πάρει κανένα δίωρο...είπαμε δεν βιάζουμε τα πράγματα...θέλει χρόνο.



Οταν πλέον δούμε ότι έχει τραβήξει την κρέμα προχωράμε στο τελευταίο στάδιο που είναι το γλάσσο, βασικά η σαντιγύ... από πάνω.

Υλικά για τη σαντιγύ

1 φλ. (225 ml) κρέμα γάλακτος
2 κ. σ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 κ. γλ. vanilla extract ή 1 κάψουλα βανίλιας

Εκτέλεση

Χτυπάμε τα υλικά να γίνει μία σφιχτή μαρεγκούλα και αρχίζουμε να γαρνίρουμε απαλά και με προσοχή το γλυκάκι μας επάνω και στα πλαϊνά. 


Στολίζουμε με κερασάκια γλασσέ ή  με στραγγισμένο καλά γλυκό του κουταλιού ή με ότι άλλο μας αρέσει.

Αντί για brandy ή κονιάκ που έβαλα εγώ, μπορείτε να βάλετε λευκό ρούμι, Kahlua, ή δυνατό καφέ οι λάτρεις των καφεγλυκών.

Μπαίνει ψυγείο για να σφίξουν οι κρεμούλες μας και σερβίρουμε.

Καλή μας απόλαυση!

Η συνταγή είναι από το Not quite Nigella.



Καλές Απόκριες να έχουμε!!

11 σχόλια:

  1. καλησπέρααααα....μόλις είδα το ιστολόγιό σου και μου άρεσε πολύ...καλά αυτό το γλυκό είναι.............δε μπορώ να σχολιάσω!!!!!ειδικά αν είχε και την καραμέλααααα θα ήτααααααν όνειρο ζω μη με ξυπνάτε....!!!!!!!!!ελπίζω να τα λέμε!!!φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωχ μάνα μου, τι βλέπουν τα ματάκια μου; Πολύ λαχταριστό! Τώρα θέλω κάτι γλυκό οπωσδήποτε, στείλε καλέ ένα κομματάκι:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ααααχχ το λατρεύω αυτό το γλυκάκι, έχω καιρό να το φτιάξω, γιατί μου το θύμησες και ... αλλοιθώρησα??? χα χα χααα!
    Μέχρι το τρίτο έχω φτάσει κι εγώ Εφάκι μου, το τέταρτο δεν πρόκειται να μας γλιτώσει, απλά καθυστερούμε το έγκλημα:P
    Φιλάκια, καλές Απόκριες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι ωραίο που είναι χιονάτο χιονάτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πωπω Έφη τέλειο, δεν έχω λόγια!!!Αξίζει και πολύ μάλιστα ο κόπος να το φτιάξεις!Φιλιά καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είδα κέικ και ήρθα... ξέρεις Εφάκι... έρωτας είναι αυτός!!!! Όμως αντί για ένα απλό κέικ, είδα ένα κέικ-υπερπαραγωγή! Μια μεριδούλα παρακαλώ;;;; Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν και δεν τρελαινομαι για... ασπρα γλυκα, αυτο κατι μου κανε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αααχχχχ το είδα και στο facebook και από τότε δεν μπορώ να το βγάλω από το μυαλό μου!! πρέπει να το κάνω οπωσδήποτε! καλή εβδομάδα, φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. καλά βρε...κουζινομηχανή να τα χώσεις όλα μέσα δεν έχεις;;;; Και άστα να χτυπιούντε!!! Αλλιώς θα σου λεγα χτύπα π΄ρωτα την κρέμα γάλακτος να γίνει σαντιγύ και μετά ανακάτωσε τα άλλα δύο απαλά.... και αυτό στο λέει μία που δεν της έκοψε να βουτήξει το μαχαιρι σε καυτό νερό γιανα κόψει την σοκολάτα.....μουχαχαχα!!

    Το γλυκάκι σούπερ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Με πέθανες λέμε Εφουλίνι μου! Θα το φτιάξω για του αγίου Βαλεντίνου βοήθειά μας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!