Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012

Λεμόνια τουρσί


Για να σας δω τους λεμονολάτρεις!!!

Αυτά τα λεμονάκια καιρό ήθελα να τα φτιάξω χρόνια (είχα δει μία εκπομπή μαγειρικής γαλλικής παραγωγής με θέμα τη μαροκινή κουζίνα και είχε γυαλίσει το μάτι μου με δαύτα....) και μία μου έλειπε το ένα, μία μου έλειπε το άλλο ....και όλο έμεναν! Ηρθε όμως η ώρα τους! Διάλεξα ωραία λεμόνια με μπόλικο χυμό μέσα, συγκέντρωσα τα υλικά μου και ξεκίνησα! Ανυπομονώ να τα δοκιμάσω όταν θα είναι έτοιμα!


Χρησιμοποίησα μία γυάλα με φλάντζα χωρητικότητας 2 λίτρων και μου χώρεσε 11 μεσαία λεμόνια τα οποία βεβαίως τα στριμώχνουμε όσο πιο πολύ μπορούμε.


 
Πάμε να τα δούμε?

Υλικά

1 καυτερή πιπερίτσα
1 κ. σ. κόκκοι μουστάρδας
1 ξύλο κανέλας
1 κ. γλ. σπόροι κόλιανδρου
1 κ. γλ. μαραθόσπορος
5 καρφάκια γαρίφαλο
2 κ. σ. πιπέρια διάφορα
3 φύλλα δάφνης

Ισως και λίγοι σπόροι κύμινου....την άλλη φορά ...το ξέχασα αυτή τη φορά!
11 λεμόνια
χονδρό θαλασσινό αλάτι-μη βάλετε άλλο

Εκτέλεση

Διαλέγουμε ακέρωτα βιολογικά λεμόνια χωρίς σημάδια και όχι χοντρόφλουδα.

Τα πλένουμε καλά και τα στεγνώνουμε.

Αποστειρώνουμε τη γυάλα που θα χρησιμοποιήσουμε (δείτε εδώ).

Γαντάκια μιας χρήσης βάλαμε??? Να βάλουμε αμέσως!!! Το ίδιο και όταν πάμε να βγάλουμε τα έτοιμα λεμονάκια μας....

Παίρνουμε ένα-ένα τα λεμόνια και κόβουμε κάθετα  από το σημείο του κοτσανιού που το έχουμε προσεκτικά αφαιρέσει, μέχρι σχεδόν κάτω στη βάση του. Προσέχουμε να παραμείνει ενωμένο το λεμόνι μας. Το γυρνάμε ανάποδα και κόβουμε κάθετα στο προηγούμενο κόψιμο χωρίς να φτάσουμε κάτω-κάτω και το αποκολλήσουμε. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε ανοίξει το λεμόνι στα τέσσερα και παραμένει ενωμένο.



Σε κάθε κόψιμο τοποθετούμε από 1 κ. γλ. αλάτι χονδρό  και τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί μέχρι να τελειώσουμε με όλα.


Γεμίζουμε τη γυάλα μας με τα λεμόνια τα οποία στριμώχνουμε για να ψηθούν ωραία με το αλάτι και σκορπίζουμε τα μπαχαρικούλια μας μαζί με τη μουστάρδα. Οτι αλάτι και χυμός έχει μείνει στο ταψάκι που είχαμε τα λεμόνια μέχρι να τελειώσουμε, τα ρίχνουμε και αυτά μέσα και 1 κουταλιά της σούπας αλάτι επιπλέον από πάνω και αυτό.

Για τις επόμενες 3 μέρες ανοίγουμε τη γυάλα μία φορά κάθε μέρα και με γαντάκια πάντα, πιέζουμε τα λεμόνια προς τα κάτω να ελευθερώσουν κι άλλο το χυμό τους και ψιλοαναδεύω το βάζο κυρίως για να σκορπίζει το αλάτι. Αυτό τις πρώτες μέρες. Μετά δεν είναι απαραίτητο.

Αν για κάποιο λόγο τα λεμόνια μας, δεν δίνουν ικανοποιητικό χυμό, στύβουμε μέσα στη γυάλα κανά-δυό λεμόνια εμείς, αλλά μόνο σε αυτή την περίπτωση.



Κλείνουμε τη γυάλα μας, την ανακινούμε λίγο πιο πολύ για να σκορπίσει η μουστάρδα κυρίως και να αρχίσει να διαλύεται το αλάτι μαζί με το χυμό λεμονιού στον πάτο και τοποθετούμε σε ντουλάπι για 1 μήνα.


Αν δεν έχουμε σκοπό να τα καταναλώσουμε σύντομα, καλό είναι να μπουν (μετά το άνοιγμα του βάζου) στο ψυγείο. Κάποιοι βάζουν και λίγο ελαιόλαδο από πάνω για περισσότερη σιγουριά, εγώ δεν το έκανα.

Επειδή η φλούδα του λεμονιού είναι λίγο πικρή, μπορούμε όταν γίνουν να τα αφαιρέσουμε προσεκτικά ή μόνο αυτό που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και να ξύσουμε ελαφρά από πάνω τη φλούδα του με ένα μαχαίρι. Ετσι φεύγει η πικρίλα.

Εννοείται ότι ξεπλένουμε τα λεμονάκια μας πριν τα χρησιμοποιήσουμε οπουδήποτε και προσέχουμε το αλάτι που θα βάλουμε στο φαγητό μας γιατί το λεμόνι κρατάει αλάτι από μόνο του. Αν παρόλο το ξέπλυμα τα έχουμε λυσσάξει, μπορούμε λίγο να τα περάσουμε για ένα δεκάλεπτο σε βραστό νερό και τότε σίγουρα θα "ισιώσουν", αλλά με ένα καλό ξέπλυμα μια χαρά γίνονται.

Που μπορώ να τα χρησιμοποιήσω??

Σε dressing, σαλάτες, αγιολί και ταπενάντ και ντιπάκια
Σε γλυκές τάρτες που θέλουν λεμόνι, σε σορμπέ, παγωτό, γρανίτα
Σε ταζίν και μαροκινά πιάτα, σωταρισμένα λαχανικά, κουσκούς
Σε κάρρυ, ρύζι, σούπα, μαγειρευτό, όσπρια
Σε ψητό ψάρι ή στον ατμό και σε καπνιστό σολομό,
Σε σάντουιτς με τόνο, σε ψητό κοτόπουλο
Σε γκρεμολάτα
Ω, ναι!!!Ακόμα και στο Bloody Mary!!!! Και σε όλα τα ποτάκια που σηκώνουν αλάτι και λεμόνι...έρχεται και καλοκαιράκι σε λίγο....χιχιχιχι!!

Στα πάντα δηλαδή που χωράει λεμονένια γεύση!

Καλή επιτυχία!

13 σχόλια:

  1. Έφη μου στο μυαλό μου είσαι!
    Λατρεύω τις μαροκινές συνταγές και συχνά φτιάχνω κοτόπουλο με λεμόνια τουρσί στο τανζίν! Συνήθως τα λεμόνια τα αγοράζω από το σούπερ μάρκετ. Σκεφτόμουν να μάθω να τα ετοιμάζω μόνη μου! Και να η συνταγή!
    Δεν μένει παρά να σε ευχαριστήσω!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή!
    Την "κλέβω" και μόλις είναι έτοιμη η σοδειά της λεμονιάς μου θα την φτιάξω και θα σου πω...
    Φιλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωωωωωωωω!!!
    Αντιγράφω, αντιγράφω!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τέλεια!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Καλό απόγευμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καταπληκτική ιδέα και πρόταση! Κρίμα που εδώ δεν υπάρχουν λεμόνια αψέκαστα. Πάντως κρατάω τη συνταγή!
    Ευχαριστώ πολύ!
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ελενα Γιαδικιάρογλου...
    κανε καλέ λίγο πιό κει να δω κι εγώ από τη κόλα σου...
    μόνο εσύ θα αντιγράφεις...???

    Εφουλίνι,είσαι άπαιχτη...
    πάω να τσακίσω τη λεμονιά έξω...
    η καλύτερη αξιοποίηση των λεμονιών μου...
    σμουτς στα μούτρα σου και ευχαριστίες...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πωπωωωω! Πρέπει να γίνουν πολύ ωραία Έφη μου!! Διάβασα και το μήνυμα της Αγγελικής για κοτόπουλο με λεμόνια τουρσί και ...αύριο θα αγοράσω λεμόνια να το φτιάξω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έφη έχεις διάθεση για παιχνίδι? Σε προσκαλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ ωραία συνταγή Έφη μου! Την αντιγράφω να την κάνω με τα κατάλληλα λεμόνια:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εδώ στην Ολλανδία έχει πολλούς Μαροκινούς και μάλιστα έχω μια γειτόνισσα που φτιάχνει συχνά αυτά τα λεμόνια και πότε πότε μου δίνει και μένα μερικά. Δεν έχω δοκιμάσει να τα φτιάξω ποτέ.
    Ευχαριστώ για τη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λοιπόν, εγλω τα έιχα κάνει με χοντρόφλουδα και κομμένα. Βέβαια ήταν τίγκα στο αλάτι έτσι; Τα ξέπλενα φυσικά. Έκανα ακόμα και τα άσπρα μέρη του λεμονιού. Ήταν θεονόστιμα! Την επόμενη φορά, θα τα κάνω ολόκληρα όπως προτείνεις (και όπως είχα διαβάσει), αλλά δεν το είχα κάνει. Εγώ τα έβαζα και σε ψητά φούρνο. Πάνω σε μπριζόλες κλπ.
    (όση ώρα βλέπω τα λεμόνια, οι σιελογόνοι δουλεύουν...)

    Αν έχεις όρεξη για παιχνιδάκι, ένα στο μπλογκ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!