Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2012

Ψωμάκια απλά αλλά τέλεια!




Για μπισκότα ...και καλά τα ξεκινησα.....και ψωμάκια μου βγήκαν....για αυτό πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να προσέχουμε με ότι κυκλοφορεί στο διαδίκτυο....χιχιχιχι! Σε καλό μας βγήκε πάντως και πολύ καλό μάλιστα!

Σε ένα από τα γνωστά ιντερνετικά σουλάτσα μου είχα πέσει σε μία συνταγή για...μπισκότα....και την είχα κρατήσει (All recipes η πηγή).  Σήμερα που τα κοίταζα, έπεσα πάνω της πάλι οπότε βουρ για την κουζίνα να τη φτιάξουμε τη συνταγούλα, στο μυαλό μου είχα αλμυρά μπισκότα περίπου.


Τα υλικά είναι γελοία και ο χρόνος παρασκευής επίσης! Σηκωθείτε λοιπόν και κάντε τα να διαπιστώσετε αυτά που σας λέω!





Υλικά (γύρω στα 18 μικρά ψωμάκια)

*Τα ξανάκανα και τριπλασίασα την ποσότητα για να φτουρίσουν, εδώ σας δίνω την μία παρτίδα.

250 γρ. (2 φλ.) αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ. σ. ζάχαρη
1 κ. σ. baking powder
1 κ. γλ. αλάτι
75 γρ. (1/3 φλ.) μαργαρίνη σε θερμ. δωματίου
240 ml (1 φλ.) γάλα



Εκτέλεση

Ανακατεύω σε ένα μπωλ το αλεύρι με τη ζάχαρη, το αλάτι και το baking powder και προσθέτω τη μαργαρίνη δουλεύοντας την να γίνει τριφτή η ζύμη μου. Μετά προσθέτω το γάλα και το ενσωματώνω στη ζύμη.

Αν χρειαστεί προσθέτω λίγο αλευράκι για να γίνει μία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μου.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια απλώνω το ζυμάρι μου και με τη βοήθεια ενός πλάστη το ανοίγω σε πάχος 2 εκατοστών.

Κόβω δίσκους με ένα νεροπότηρο και τους αραδιάζω σε ένα ταψί.  Αν θέλω πατάω λίγο στο κέντρο και κάνω μία δαχτυλιά.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά στους 220 βαθμούς σε πάνω-κάτω αντιστάσεις στη μεσαία σχάρα.






*Λογικά του πάνε μυρωδικούλια, ίσως τριμμένο τυράκι (λίγο, όχι πολύ) και εννοείται ότι τα πλάθουμε όπως θέλουμε. Νομίζω ότι είναι ωραίο ζυμαράκι και για σάντουιτς των παιδιών για το σχολείο, οπότε πλάθουμε ψωμάκια μακρόστενα.

Στην πρώτη φωτογραφία τα έφτιαξε η Βάσω και τα έκανε πιο χοντρά, στα 3 εκατοστά περίπου οπότε της βγήκαν πιο ωραία, γίνονται βέβαια λιγότερα αλλά είναι πιο όμορφα.

Ακόμα δεν τα βάλατε μπροστά?

Του πανευκόλου όμως, ε? χχααχχααχαχ!

Καλό απόγευμα!

28 σχόλια:

  1. Έφη μου πανεύκολα όντως, μου έδωσες ιδέα! Θα τα φτιάξω για να κάνω burgers! Μμμμμμ...
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και σαν burgers Τζενάκο, θα είναι τέλεια! Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Η αλήθεια είναι ότι διαβάζοντας τα υλικά, σε καμιά περίπτωση δεν θα σκεφτόμουνα μπισκότα, ειναι καθαρά υλικά για ψωμάκια!!
    Τα οποία εκτός από πανεύκολα, φαίνονται και πανέμορφα και σίγουρα πολύ νόστιμα!
    Γεια στα χέρια σου Εφάκι!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ το έχω δηλώσει, με τις ζύμες δεν το έχω και πολύ οπότε....που να το υποψιαστώ? ;-)

      Ευτυχώς που το εξήγησε η Μαρία και το κατάλαβα....χααχαχαχααχ!

      Διαγραφή
  3. Αν έχω καταλάβει καλά από τα περιοδικά που μου στέλνει η Χαρά, biscuits λένε τα ψωμάκια και τα μπισκότα όλων των ειδών τα λένε cookies. Πάντως είναι νοστιμότατα και να σου πω την αλήθεια σαν ψωμάκια νομίζω ότι θα μου αρέσουν περισσότερο:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες το χρυσόστομη! Αν δεν το έλεγες θα συνέχιζα τα πειράματα με οτι συνταγή έβρισκα, είναι να μη μου μπει στο μυαλό κάτι....Πεντανόστιμα Μαράκι μου, φτιάξτα και θα δεις. Και τέλειο συνοδευτικούλι σε τραπέζια, αν μάλιστα τα εμπλουτίσεις με λίγο τυράκι κίτρινο μμμμμμ!!!! Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Θα συμφωνησω με την Ελενα, ειναι συνταγη για ψωμακια, αυτα που οι Ιταλοι τα λενε "πανινι αλ λατε", ελαφρως γλυκιζουν και τα καταναλωνουν συνηθως για πρωινο. Παντως πολυ ωραια φαινονται, αφρατα και λαχταριστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε καλό μας βγήκε η δοκιμή γιατί είναι πολύ ωραία συνταγούλα, και κυρίως γρήγορη και απλή!

      Μόνο πρωινό? Για όλες τις ώρες είναι αυτά! :)

      Διαγραφή
  5. Καταπληκτικά Εφάκι...είναι υπέροχα και φαίνεται να μην έχουν σκληρή κόρα εεεε;;; Οι δικές μας θέλουν ψωμάκια με μαλακιά κόρα!!!!! Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαλακά είναι Κικίτσα μου! Οτι πεις για τα παιδιά!
      Καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  6. Στα φρατζολάκια δε λέμε ποτέ 'οχι, κι αφού πρέπει να είναι γλυκούτσικα θα τα αλείψω και με μερέντα! σλουρπ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν τα λες γλυκούτσικα Πέλα, είναι τόσο, "όσο" πρέπει. Τα τρως και σαν αλμυρά και όπως θες, είναι σίγουρα όμως πεντανόστιμα!

      Διαγραφή
  7. Μια χαρά τα βρίσκω τα "μπισκότα"! χαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες Κικίτσα? Και αν δεν το εξηγούσε η Μαρία θα έλεγα ότι γράφουν αρλουμπες στο νετ, αλλά μου έλυσε το μυστήριο! χιχιχιχιχι!

      Διαγραφή
  8. teleia! ενα βαλω νερο αντι γαλακτος λογω αλλεργιας λετε να μην γινουνε αφρατα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχω την εντύπωση ότι αν μπει νεράκι θα βγουν πιο "ψωμένια" με κάθε επιφύλαξη πάντα γιατί δεν το έκανα, αλλά νομίζω οτι το γάλα και το ξινόγαλα (buttermilk) αφρατεύουν τις ζύμες γενικά.

      Διαγραφή
  9. Πραγματικά πανεύκολα και φαίνονται τέλεια! Εδώ τέτοιου είδους ψωμάκια λέγονται και μπισκότα όπως και τα scones, λέγονται και μπισκότα ενώ είναι πιο πολύ σαν ψωμάκια τσουρεκάκια, δεν ξέρω αν με πιάνς.. Φιλάκια Εφούλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε πιάνω ...τώρα πια....ξέρεις την παροιμία που λέει..."Τώρα που έγινα νύφη έμαθα να χαιρετάω"? Ετσι κι εγώ...χχαχααχ!

      Διαγραφή
  10. Σωστά σε αυτό που γράφει η Μια-Μαρία και η Ερι. Εδώ ετσι τα λέμε και συνήθως τα τρώμε για πρωινό ζεστά βουτυρωμένα, συνοδεύονται με διάφορες μαρμελάδες, καφέ η τσάι. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές αυτών, άλλα ανακατεμένα με κίτρινο τυρί η προσθετό από πάνω, άλλα πασαλειμμένα με καβουρδισμένο κρεμμύδι κι ένα σωρό άλλα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έφη, σημασία έχει ότι αυτό που προέκυψε από την συνταγή ήταν πετυχημένο και σας άρεσε. Καλοφάγωτα λοιπόν!!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οχι απλά πετυχημένο, τέλειο Ειρήνη! :)

      Διαγραφή
  12. Ξαδερφούλα μου μάλλον σήμερα δεν θα πάρουμε ψωμί..θα φάμε το δικό μας ψωμάκι!!!! τέλεια φαίνονται!!!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φτιάξτα Εφούλα! Θα σου αρέσουν πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. καλησπερα! για 4-5 ψωμακια τι δοσολογια μου προτεινεις για να βγουν ωραια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασε με τη μισή δοσολογία και πλάστα λίγο πιο χοντρά σε πάχος, να είναι σαν της πρώτης φωτογραφίας.

      Διαγραφή
  15. Άργησα στα ''σουλάτσα'' μου να σε πετύχω.Δεν έχασα, όμως, καιρό και μόλις είδα την εύκολη αυτή συνταγούλα, την έκανα!! Έτριψα μέσα στη ζύμη και λίγο κεφαλοτύρι. Δε ξέρω πόσα έφαγα, αλλά σταμάτησα για να μη σκάσω, που λένε.Μπράβο!!! Έβγαλα 11 ψωμάκια, στο μέγεθος το δικό σου. Πάλι στο ίδιο μέγεθος θα τα ξανακάνω, γίνονται υπέροχα.Θα κάνω βέβαια και τις δοκιμές μου βάζοντας διάφορα μέσα...Α! έβαλα και λίγο κουρκουμά μέσα, για χρώμα! Θέλω κ άλλες τέτοιες συνταγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολύ ωραία τα ψωμάκια σου.Είδες ουδέν κακόν, αμιγές καλού.Θα τα δοκιμάσω οπωσδήποτε γιατί μου αρέσουν πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!