Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Νουά μοσχαρίσιο με μετσοβόνε και ζαμπόν

 
 
Αυτή είναι μία συνταγή που την είχα φτιάξει παλιά σε κάποιο τραπέζι και μου άρεσε πολύ!
 
Θεωρώντας ότι στέκεται σε γιορτινό τραπέζι την μοιράζομαι μαζί σας.
 
Υλικά
 
2 κιλά μοσχαρίσιο νουά σε δίχτυ
3 κ. σ. μουστάρδα με κόκκους
3 σκελίδες σκόρδο
1 κ. σ. κόλιανδρος σπασμένος
1 κ. σ. θυμάρι
 
1/2 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
2 κρεμμύδια ολόκληρα χαραγμένα
4 καρότα
1 καρδιά από σέλερυ
4 πατάτες
1 ποτήρι κρασί κόκκινο
 
10 φέτες μετσοβόνε τυρί
10 φέτες ζαμπόν
 
 
 
Εκτέλεση
 
Αλείφουμε το κρέας με τη μουστάρδα, το μισό σκόρδο ψιλοκομμένο, αλατοπίπερο, θυμάρι και κόλιανδρο.
 
Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και αφού γυαλίσουν προσθέτουμε το κρέας να σοταρισθεί και αυτό καλά. Υστερα σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά.
 
Συμπληρώνουμε νεράκι στην κατσαρόλα μας τόσο ώστε να καλύψουμε το κρέας (αν στο τέλος προσθέσουμε ρυζάκι στο ζωμό) ή μέχρι τη μέση του κρέατος (αν το συνοδευτικό μας είναι κάτι άλλο).
 
Αφήνουμε για 1 1/2 ώρα με 2 ώρες σε μέτρια θερμοκρασία να βράσει το κρέας. Οταν γίνει, βγάζουμε το κρέας σε ένα ταψί και το αφήνουμε να κρυώσει για να το κόψουμε.
 
Κόβουμε φέτες το κρέας με προσοχή να μη διαλυθεί,  όχι εντελώς μέχρι κάτω, και ανάμεσα από  κάθε μία βάζουμε από μία φέτα μετσοβόνε τυρί και ζαμπόν.
 
 
 
Τοποθετούμε για περίπου 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, συμπληρώνουμε  το ζωμό της κατσαρόλας, ρίχνουμε ρύζι για πιλάφι (εγώ έριξα και λίγο λεμονάκι)  και αφήνουμε να ψηθεί στους 160 βαθμούς σε αέρα.  Αν χρειαστεί σκεπάζουμε λίγο το κρέας για να μην μας στεγνώσει, μέχρι να μελώσει το ρύζι μας.
 
Αν δεν θέλουμε το ρυζάκι, δένουμε το ζωμό μας με corn flour και επιλέγουμε να μην καλύψουμε το κρέας εντελώς με νεράκι αλλά μέχρι τη μέση μόνο.
 
 
 
Την είχα δει σε παλιό περιοδικό μαγειρικής, αν θυμάμαι καλά στο Μενού και άλλα.
 
Καλή όρεξη!

10 σχόλια:

  1. Έφη, πολύ νόστιμο δείχνει το μοσχαράκι! Το μετσοβόνε και το ζαμπόν, του δίνουν ένα άλλο "αέρα"!! Το κάνουν γιορτινό, θα έλεγα. Ίσως σε αυτό το νόστιμο ζουμάκι, εκτός από ρύζι, να ταίριαζε κάποιο μικρό ζυμαρικό, σε όποιους αρέσει. Έχω δει ένα ζυμαρικό σαν μικρό αστεράκι, εποχιακό δηλαδή, ταιριαστό με τις γιορτές των Χριστουγέννων. Η πρότασή σου για το νουά μοσχαριού, θα αρέσει σε όλους.
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ τι ωραία ιδέα είναι αυτή! Εγώ θα την υιοθετήσω και εκτός γιορτών γιατί τρελαίνομαι για μετσοβόνε!
    Φιλάκιαααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ γιορτινό το φαγητό σου Έφη μου! Το έφτιαχνε η πεθερά μου σε κάθε γιορτή, με άλλο τυρί νομίζω. Το μετσοβόνε του ταιριάζει πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πωωωω... Βρε παιδί μου, αυτό το λιωμένο τυρί ανάμεσα στις φέτες του κρέατος με πεθαίνει! Πολύ μιαααμ λέμε!
    Ωραία συνταγή. Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εφη κάποτε το έφτιαχνα συνέχεια αυτό το φαγάκι.
    Με φέτες τυρί-ζαμπόν ανάμεσα στο κρέας, η διαφορά μας ειναι ότι όταν το έβαζα στον φούρνο, το κάλυπτα με μια κόκκινη σάλτσα με μυρωδικά.
    Υπέροχο φαγάκι και όπως λες άξιο να σταθεί σε ένα γιορτινό τραπέζι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μοσχάρι, μετσοβόνε !!! Υπέροχα υλικά !!!
    Θα είναι πεντανόστιμο φαγητό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φαινετε πεντανοστιμο και πολυ απλο στην παρασκευη του!!!!
    Καλα Χριστουγεννα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν δεν είχε "κλείσει" το μενού των Χριστουγέννων, θα την σκεφτόμουν πολύ σοβαρά αυτή τη συνταγή. Δεν πειράζει, ακολουθεί Πρωτοχρονιά, Φώτα, Απόκριες, κλπ,κλπ, κλπ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι καταπληκτικό νουά! Ωχ, νομίζω Έφη ότι τώρα θα πρέπει να αλλάξω το μενού για την Πρωτοχρονιά χαχα ;) Καλές γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!