Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Σεσκουλοντολμάδες αβγολέμονο



Καλημέρα! Καλή εβδομάδα!!!!

Πριν 2 εβδομάδες βρέθηκα με μία σακούλα τίγκα στο σεσκουλόφυλλο. Η μόνη σκέψη που έκανα ήταν να τα πλύνω, να τα ζεματίσω, να τα ψιλοκόψω και να τα βάλω στον καταψύκτη για προσεχείς χορτοσπανακόπιτες ή σπανακόρυζο (γιατί εγώ στο σπανακόρυζο βάζω διάφορα τέτοια). Μου ήρθε όμως αναλαμπή και είπα ότι θα κάνω μερικά από αυτά σεσκουλοντολμάδες με τη λογική που κάνω και τους λαχανοντολμάδες μου.
 
Η συνταγή αυτή  μας άρεσε πάρα πολύ και μπαίνει στο τακτικό πρόγραμμα της οικογένειας!
 
Υλικά
 
2 μάτσα σέσκουλα (διαλέγω μεγάλα φύλλα καλύτερα)
 
1/2 κιλό κιμάς (ανάμεικτος μοσχάρι-χοιρινό)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 αβγό
1 φλ. ρύζι μακρύκοκο-νυχάκι
1/2 μάτσο μαιντανός και άνιθος μαζί ψιλοκομμένα
1/4 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
 
(αυτό είναι το μείγμα που βάζω σε όλους τους ντολμάδες γενικά)
 
επιπλέον στην κατσαρόλα μου, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο και 1 μικρή ντομάτα σε κυβάκια
 
 
Για το αβγολέμονο
 
χυμός 2 μεγάλων λεμονιών
2 αβγά
 
 
 
Εκτέλεση
 
Πλένω καλά τα σέσκουλα, κόβω τα κοτσάνια από τα φύλλα τους, καθαρίζω τις σκληρές ίνες και τα ζεματίζω σε νερό για 5 λεπτά. Τα αφαιρώ και τα στρώνω στην κατσαρόλα που θα βάλω τους ντολμάδες.
 
Ζεματίζω λίγα-λίγα τα φύλλα του σέσκουλου και τα απλώνω με προσοχή σε ένα σκεύος.
 
Ετοιμάζω τη γέμιση ανακατεύοντας όλα τα υλικά και τυλίγω ντολμάδες με τη γυαλιστερή πλευρά του φύλλου προς τα έξω. Αν είναι μεγάλα, τα κόβω στη μέση οριζόντια (όχι κάθετα πάνω στο νεύρο). Αν θεωρώ ότι κάπου με δυσκολεύουν στο τύλιγμα τα μεγάλα νεύρα του φύλλου, τα αφαιρώ με προσοχή και τα προσθέτω στην κατσαρόλα.
 
 
 
 
 
Τα τοποθετώ αρκετά στριμωγμένα στην κατσαρόλα πάνω από τα κοτσάνια και περιχύνω με λίγο ελαιόλαδο από πάνω ακόμα. Ρίχνω νεράκι με το μάτι ίσα να τα καλύπτει, σκορπίζω το κρεμμύδι και την ντομάτα, αλατοπιπερώνω λίγο ακόμα,  σκεπάζω με πιάτο και αφήνω να σιγοβράσουν για 45 λεπτά περίπου.
 

 
 
Λίγο πριν τα αποσύρω, αφαιρώ λίγο ζουμάκι από την κατσαρόλα και το αφήνω να κρυώσει ελαφρώς.
 
Αφαιρώ το πιάτο, χτυπάω αβγολέμονο, ενώνω με το ζουμάκι του φαγητού και περιχύνω το φαγητό να πάει παντού. Κουνάω την κατσαρόλα απαλά για να πάει παντού το αβγολέμονο, αφήνω να πάρει μία τελευταία βράση και αποσύρω από τη φωτιά.
 
* Μην κάνετε το λάθος να πετάξετε τα κοτσάνια γιατί να πω την αλήθεια το σκεφτόμουν και όταν τα δοκίμασα αναθεώρησα εντελώς τη σκέψη μου. Εγιναν υπέροχα!!!
 
 
 
 
Καλή όρεξη και καλή εβδομάδα!

12 σχόλια:

  1. Μμμμμ! Καλημέρα Έφη και καλή εβδομάδα! Υπέροχα τα ντολμαδάκια σου και άκρως λαχταριστά!!!! Μοσχομύρισαν μέχρι εδώ.
    Φιλιά -:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα! Αν ο λόχος συμφωνεί την επόμενη φορά βάλε ανάμεικτα θαλασσινά αντί για κιμά, είναι φανταστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετικό φαγητό. Και θα συμφωνήσω με την Ξανθή ότι και με θαλασσινά είναι εξίσου συναρπαστικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τους λαχανοντολμάδες τους τσακίζω! Το ίδιο και τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο! Όμως με σέσκουλα δεν έχω δοκιμάσει ποτέ και πολύ θα το ήθελα! Φαίνονται υπέροχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά, δεν μπορώ να σου περιγράψω πόσο χάρηκα με αυτή τη συνταγή!! Τρώμε σέσκουλα βρασμένα σε σαλάτα με λαδόξυδο, αλλά λατρεύουμε τους ντολμάδες, οπότε είναι τέλεια εναλλακτική πρόταση! Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ετοιμάζω ανάρτηση με τους δικούς μου... Δεν σε πειράζει έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη με ξαναρωτήσεις τέτοια πράγματα καν! Με ξέρεις εμένα να έχω τέτοια θέματα? Τους περιμένω για να τους φτιάξω!!! Φιλιά πολλά! Καλή εβδομάδα! :))))

      Διαγραφή
    2. Δεν θα τους βάλω τελικά σήμερα. Ξέρω ότι εσύ δεν έχεις πρόβλημα (ξέρεις οι άνθρωποι φαίνονται και από μακριά) αλλά θα νοιώθω εγώ άσχημα καλή μου... Έχω κάτι εξίσου νόστιμο :-). Θα καθίσω να το γράψω και μετά από λίγες μέρες θα σερβίρω και τους δικούς μου! Φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Πω Πω τι καταπληκτικό φαγητό είναι αυτό!
    τα σέβη μου!καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα σέσκουλα έχουν μια δική τους "γλυκύτητα" τα χρησιμοποιώ πολύ σε πίτες αλλά και σε φαγάκια με κρεατικά και χορταρικά!
    Πολύ ωραία η ιδέα να τυλίξεις ντολμάδες με σεσκουλόφυλλα!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ήρθα να κάνω τσεκ...
    ( τί το θελα...μου πέσανε τα σαγόνια πάλι )...
    οκ...τσεκ...
    ξαναπιάσε 4-5-6- σεσκουλοντολμάδες....)
    φιλιά και ευχαριστίες...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θα μπορούσα να φάω ολόκληρη την κατσαρόλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!