Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Gingerbread cookies με μελάσα

 
 
Ποιός θέλει cookies?
 
Ομορφα και νοστιμούλικα cookies που μπορούμε αν θέλουμε να τους δώσουμε παιχνιδιάρικη και χριστουγεννιάτικη νότα και ειδικά αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι, να τα στολίσουμε όπως θέλουμε πανεύκολα!
 
Τα δικά μου παιδιά με δεδομένο ότι δεν έχουν συνηθίσει τη γεύση της μελάσας μπερδεύτηκαν και τα πέρασαν για μουστοκούλουρα. Είχαν μία πάρα πολύ ωραία γεύση και θα ξαναγίνουν οπωσδήποτε γιατί τα εξαφάνισαν πριν περάσει μισή μέρα.
 
Κοιτώντας στο νετ κατέληξα σε ένα συνδυασμό από 2 συνταγές, η βασική όμως είναι από το Food.com.
 
 
Υλικά
 
1 φλ. βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένη
1 φλ. ζάχαρη
1/2 φλ. μελάσα (στην αρχική έλεγε corn syrup)
 
2 κ. γλ. κανέλα
1/2 κ. γλ. μοσχοκάρυδο
1 κ. γλ. γαρύφαλλο
2 κ. γλ. τζίντζερ
2 κ. γλ. ξύσμα πορτοκαλιού ακέρωτου
 
2 κ. γλ. σόδα
1/4 φλ. νερό χλιαρό
 
1 αβγό χτυπημένο λίγο
 
5 φλ. αλεύρι γ.ο.χ. + 1 κ. γλ. baking powder
(μυστηριωδώς η συνταγή που είχα έλεγε 3 1/2 φλ. αλεύρι αλλά ούτε για αστείο δεν έφτανε,έτσι βρέθηκα στα 5, θα δείτε στο χέρι σας έτσι κι αλλιώς)
 
 
Για το frosting
 
1 φλ. άχνη
2 κ. σ. γάλα
 
1 κ. γλ. κανέλα
1/2 κ. γλ. γαρύφαλλο
1/2 κ. γλ. τζίντζερ
χρώματα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας μας
 
*Αν θέλουμε να είναι εντελώς λευκό το χρώμα μη βάλετε τα μυρωδικά στο frosting, εμένα ήταν υπόλευκο αλλά σαφέστατα πιο γευστικούλι.
 
 
Εκτέλεση
 
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη καλά. Προσθέτουμε τη μελάσα, το ξύσμα και συνεχίζουμε το χτύπημα.
 
Ενώνουμε το αλεύρι με το baking powder και τα υπόλοιπα μυρωδικά όλα.
 
Διαλύουμε στο χλιαρό νερό τη σόδα και ανακατεύουμε μέσα και το αβγό.
 
Στο μείγμα της μελάσας ρίχνουμε το μείγμα αυτό και προσθέτουμε λίγο από το αλεύρι.
 
Ζυμώνουμε σε λίγο αλευρωμένη επιφάνεια και ενώνουμε όλο το αλεύρι μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Μου πήρε 5 φλ. αλεύρι.
 
Κάνουμε το ζυμάρι μας μπάλα, το βάζουμε σε ένα μπωλ και το αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο για 6 ώρες περίπου.
 
Το βγάζουμε, το ανοίγουμε σε αλευρωμένη ελαφρά επιφάνεια με πλάστη και κόβουμε με κουπ πατ μπισκοτάκια πάχους σχεδόν 1 εκατοστού.
 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 6-8 λεπτά στη μεσαία σχάρα σε αντιστάσεις πάνω και κάτω.
 
 
 
 
Για το frosting
 
Ανακατεύουμε στην άχνη το γάλα, προσοχή να είναι τόσο μόνο, μέχρι να έχουμε μία πηχτή πάστα.
Χωρίζουμε σε σφηνοπότηρα όσο θέλουμε για να το χρωματίσουμε. Βάζουμε με προσοχή το χρώμα, ειδικά αν είναι σε υγρή μορφή για να μη χαλάσουμε τη σύσταση του frosting και ανακατεύουμε με μία οδοντογλυφίδα.  Αν πάλι δεν θέλουμε τα αφήνουμε σκέτα με το λευκό χρωματάκι τους.
 
 
  
Καλές γιορτές με υγεία να έχουμε!

28 σχόλια:

  1. εμάς που τα πιτσιρίκα μας έχουν μεγαλώσει,θα μας στείλετε τα δικά σας να πάιξουμε...???
    και με τα τζιντζερ σας μαζί...???

    ( αγάπη μουυυ...τώρα είδα οτι έβαλες και το μπάννερ του σταθμού...ευχαριστώ...ευχαριστώ πολύ...-:)))
    παραγγελιές καλέ στείλε για απόψεεεεεε...έχουμε γενέθλια 1 μήνα στον αέρα...φτιάχνω τούρτα μικρόφωνο...λολ )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ όμορφα τα μπισκοτάκια σου Εφούλα!!
    Και του χρόνου με υγεία σε εσένα και το σπιτικό σου!
    Φιλιά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Μαρία μου! Και σε σένα εύχομαι καλές γιορτές με υγεία! :)

      Διαγραφή
  3. Γλυκύτατα, γιορταστικά, παιχνιδιάρικα, πανέμορφα τα μπισκοτάκια σου Εφη!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πλάκα είχαν! Την ώρα που τα στολίζαμε να δεις πως έκαναν! χαχαααα! Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. Έχω δει πολύ καλύτερα...αχαχααχ....τα δικά μου ήταν λίγο σαν κατακαημένα.... lol.... Φιλάκια Αντιγόνη μου!

      Διαγραφή
  5. Φαίνονται υπέροχα Έφη μου... ποτέ δεν έχω χρησιμοποιήσει μελάσα στα μπισκότα... πρέπει να το δοκιμάσω!!! Πανέμορφα στολισμένα!!! Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οποιοι τα δοκίμασαν πριν τους πω τι είναι νόμιζαν προφανώς λόγω μελάσας ότι είναι μουστοκούλουρα, ξεγελάει πολύ. Νόστιμα σίγουρα είναι! Σε ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  6. ό, τι πιο χριστουγεννιατικο και αρωματικό!υπέροχα φαίνονται!φιλιά πολλά από lilastaste!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά τα μπισκοτάκια θες-δεν θες σου φτιάχνουν τη διάθεση και μπαίνεις στο χριστουγεννιάτικο πνεύμα! Καλό ξημέρωμα! :)))

      Διαγραφή
  7. Μύρισαν Χριστούγεννα!! Η χαρά των παιδιών αυτά τα μπισκοτάκια, ήταν δυνατόν, να μην εξαφανιστούν από την ίδια ημέρα κιόλας; Μάλλον θα τα ξαναφτιάξεις πολύ σύντομα!!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μύρισαν Χριστούγεννα πράγματι! Αν και φέτος εμένα με έπιασε ίσως σε πείσμα των καιρών....πολύ νωρίτερα από το σύνηθες....Ηδη τα ζητάνε και κάνω το κορόιδο για λίγο γιατί το πρόγραμμά μας λέει άλλα! Καλό ξημέρωμα Ειρήνη μου!

      Διαγραφή
  8. Και του χρόνου Εφάκι!!!!!! Ίδια είναι η συνταγή μας, μόνο λίγο στην αναλογία του βούτυρου και της ζάχαρης αλλάζει. Πεντανόστιμα γίνονται τα άτιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ρενάκο μου! Την είδα μετά, πράγματι έτσι είναι, αν και η βασική ήταν με corn syrup είδα μία άλλη με μελάσα και είπα να το κάνω το ατόπημα. Υστερα είδα ότι δεν είχα ανακαλύψει την Αμερική...ααχαχαχαχαχαχ!! Εξαφανίστηκαν σε ένα απόγευμα μέσα....περνάγανε και βουτάγανε 2-3 σε κάθε βόλτα...αχαχαχαχ
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Κι εγώ θέλω cookies!!! Ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι παρακαλώ (για να μην χαλάσει το σετ...)!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείται για να μη χαλάσει το σετ...χαχαχαχαχ!!! Φιλιά!

      Διαγραφή
  10. Και μόλις ολοκληρώσεις το ντεκόρ (αν προλάβεις δηλαδή...) αρχίζεις και τα χάνεις από το οπτικό σου πεδίο!
    Και του χρόνου με υγεία και χαρά, Μάνα του Λόχου σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελόπη μου δεν θα μπορούσες να το περιγράψεις καλύτερα...τα χεράκια πήραν φωτιά λέμε...χααχαχα!!! Να είσαι καλά! Σε ευχαριστώ! Και σε σένα εύχομαι καλές γιορτές με υγεία!

      Διαγραφή
  11. Όντως μοιάζουν με μουστοκούλουρα είτε με μελάσσα είτε με κορν σιρουπ! Και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Κικίτσα μου! Να είσαι καλά κι εσύ! Ούτε ένας δεν το βρήκε, όλοι μουστοκούλουρα μου τα είπαν, τώρα αυτό δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό, πάντως τα τσακίσανε...χαχχαχαχ!!!

      Διαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!