Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Τούρτα με κρέπες λεμονιού και μους από lemon curd

 
 
Μανούλες χρόνια πολλά!
 
 
 
 
 Σήμερα λόγω της ημέρας κερνάμε σούπερ γλυκάκι!
 
Μία συνταγή που μόλις την είδα καταενθουσιάστηκα για δύο λόγους.
 
Ο πρώτος είναι ότι έχει να κάνει με λεμόνι, οπότε με κέρδισε έτσι κι αλλιώς!
 
Ο δεύτερος είναι ότι δεν είναι μία συνηθισμένη τούρτα-κέηκ αλλά αποτελείτα από κρέπες, υπέροχες, αρωματικές λεμονένιες κρεπούλες με ένα ντελικάτο στρώμα μους από lemon curd να τις αγκαλιάζει που κάνει το αποτέλεσμα τέλειο!!
 
Μία συνταγή ιδανική για τη γιορτή της μητέρας, άργησα βέβαια να τη βάλω, αυτό θα μου το συγχωρέσετε, αλλά μπορείτε να την φτιάξετε κάποια άλλη στιγμή και να είστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει!
 
Το μόνο που ζητάει αυτή η τούρτα είναι χρόνος για να μείνει στο ψυγείο και η μους και η υγρή ζύμη για τις κρεπούλες μας. Θα την ξεκινήσετε 2 μέρες πριν, ιδανικά.
 
Επειδή με την μητρική συνταγή μου βγήκε αρκετά χαμηλό το γλυκάκι μας και αυτό το διαπίστωσα όταν έφτιαξα τις κρέπες και δεν είχα χρόνο να διπλασιάσω, σας προτείνω να διπλασιάσετε την ποσότητα σε όλα για να βγει ψηλό το γλυκό μας. Εμένα με τη δοσολογία που σας δίνω μου βγήκε με ύψος 5 εκατοστά, το σκεφτόμουν όμως πιο ψηλό.
 
Φτιάχνουμε τις κρέπες σε τηγάνι 20 εκατοστών, όχι μεγαλύτερο για να τις κουμαντάρουμε εύκολα.
 
 


Υλικά για τις κρέπες
 
3/4 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
1/2 φλ. ζάχαρη
1/2 κ. γλ. αλάτι
3 αβγά
1 1/4 φλ. γάλα
1/2 κ. σ. άρωμα βανίλιας
6 κ. σ. βούτυρο λιωμένο
 
 
 
Υλικά για τη μους lemon curd
 
4 αβγά + 6 κρόκοι (μη σκάτε για τα ασπράδια, μας περιμένουν ωραιότατες μαρεγκούλες, κλείστε τα σε ένα τάπερ και επανερχόμαστε...χιχιχιιχ)
1 φλ. ζάχαρη
ξύσμα 1 μεγάλου λεμονιού
3/4 φλ. χυμός λεμονιού

1 κ. γλ. ζελατίνη
1 κ. σ. κρύο νερό
6 κ. σ. βούτυρο παγωμένο σε κυβάκια
1 ermol ή γκαρνί φυτική σαντιγύ ή 1 φλ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγύ
 
* Σαντιγύ για το στόλισμα στην επιφάνεια του γλυκού μας, ξύσμα λεμονιού και ιδανικά γλυκό κουταλιού λεμόνι ή μαρμελάδα λεμόνι
 
 
 
Εκτέλεση
 
Για τις κρέπες
 
Ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί και αφού περάσω το μείγμα από σουρωτήρι ψιλό για να μην μείνουν σβόλοι από το αλεύρι το αφήνω στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, ιδανικά 24 ώρες.  Επειδή με το σούρωμα πιάστηκε και όλο το ξύσμα του λεμονιού, έτριψα μετά άλλο ένα λεμόνι (τι να κάνουμε, πάθη είναι αυτά...χιχιχιιχιχ!).
 
Οταν είναι η ώρα της παρασκευής των κρεπών, ανακατεύουμε λίγο το μείγμα που έχει παγώσει στο ψυγείο και μετά ξεκινάμε.
 
Σε τηγάνι 20 εκατοστών, καίμε λίγο-ελάχιστο βούτυρο να καλυφθεί όλη η επιφάνεια και ρίχνουμε με μία μεγάλη κουτάλα, μείγμα τόσο που να κάνει ένα όμορφο φιλμ όχι παχύ. Μόλις αρχίσει η κρέπα μας να κάνει φουσκάλες, τη γυρίζουμε με σπάτουλα ή με ένα πιάτο-καπάκι, όπως μας βολεύει και από την άλλη μεριά και τη βγάζουμε σε πιάτο. Στρώνουμε από πάνω της αντικολλητικό χαρτί και προχωράμε στην επόμενη.
 
Γενικώς η πρώτη πάει πάντα υπέρ πίστεως, παραδόξως δεν μου συνέβη αυτή τη φορά.
 
Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει το μείγμα μας και κάθε τόσο βουτυρώνουμε το τηγάνι με ένα ελάχιστο κομματάκι βούτυρο. Τις αφήνουμε να κρυώσουν.
 
 
Για τη μους
 
 
 
 
Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα το χυμό λεμονιού, τα αβγά και τους κρόκους, τη ζάχαρη και το ξύσμα.
 
Τα ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά και παράλληλα σε ένα φλυτζανάκι μουσκεύω τη ζελατίνη με το κρύο νερό.
 
Δυναμώνουμε  τη φωτιά, είμαστε από πάνω, ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει το μείγμα μας και μόλις πήξει αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη ζελατίνη όπως είναι, και το βούτυρο και ανακατεύουμε να ενωθούν με το υπόλοιπο μείγμα.  Ολο αυτό δεν μας παίρνει πάνω από 8 λεπτά, θα το δείτε και μόνοι σας.
 
 
 
 
Αφήνουμε να κρυώσει, προσθέτουμε τη σαντιγύ που έχουμε χτυπήσει και  ανακατεύουμε να ενσωματωθεί. Αφού γίνει αυτό βάζουμε τη μους στο ψυγείο για να κρυώσει και να σφίξει όμορφα.
 
Οταν είναι να την βγάλουμε, απλά την ανακατεύουμε λίγο για να μπορούμε να την απλώσουμε.
 
 
 
 

Μοντάρισμα
 
Σε πιατέλα στρώνουμε μία κρέπα και καλύπτουμε την επιφάνεια με λίγη μους, το βλέπουμε μόνοι μας πόση χρειάζεται.  Συνεχίζουμε διαδοχικά με κρέπα και μους μέχρι να τελειώσουμε. Στο τέλος στολίζουμε με σαντιγύ και με γλυκό λεμόνι ή μαρμελάδα λεμόνι.
 
 
 

 
 
** Η συνταγή είναι της Martha Stewart, μιλούσε για τηγάνι 15 εκατοστών που μου φάνηκε λίγο, και φυσικά για περισσότερες κρέπες.  Εγώ το έφτιαξα σε 20 εκατοστά, βγήκαν λιγότερες αλλά θεωρώ ότι αν ακολουθήσετε τη διπλή δόση  θα έχετε μία πιο επιβλητική (είναι έτσι κι αλλιώς από γεύση!) τούρτα σε ύψος.
 
Μη σας φοβίζουν τα αβγά, χρειάζονται όλα, για τα ασπράδια είπαμε μη σκάτε, έρχονται μαρέγκες λατρεμένες!!!



 
 
 
 
 
Καλή απόλαυση! Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες!!! Να χαιρόμαστε τα παιδάκια μας και τις οικογένειές μας! Χρόνια πολλά σε όλες τις άξιες γιαγιάδες και κυρίως σε όσες γυναίκες πασχίζουν για να γίνουν μητέρες!

Να περάσετε όλοι μία όμορφη Κυριακή και να έχουμε μία υπέροχη εβδομάδα!

18 σχόλια:

  1. Να μας ζήσουν οι μαμάδες!
    Καταπληκτικο γλυκό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια Πολλά Έφη μου! Και του χρόνου να σε χαίρονται!!!
    Υπέροχη η κρεπότουρτα!!!
    Φιλιά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια Πολλά Έφη! Να χαίρεσαι το λόχο σου και να σε χαίρονται! Η τούρτα καταγράφεται ως υπέροχη και θα δοκιμαστεί στην επόμενη διακοπή της δίαιτας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι ωραίο λεμονάτο γλυκό!
    φανταστική η τούρτα με τις κρέπες.

    Χρόνια πολλά να σε χαίρονται τα παιδάκια σου.

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ω πω..πω... !!! τι μου κανεις Εφη μου..!!!!τι λατρεμενη συνταγή ειναι αυτή; λεμονακι μυρωδατο... κρεπες θεικες... και εχω κανει λεμονι γλυκό απο λεμονιά μας... και το τρωω μονη μου χι.χι..θα γραψω την συνταγή και με την πρωτη ευκαιρία θα την φτιαξω...τρελαίνομαι για γλυκα που εχουν την μυρωδια του..λεμονιού...και με βλεπω να το τρωω και αυτό μονη μου..χι.χιχ. ολοι μου εχουν μπει σε διατροφη...αστα τι επαθα..χι.χιχ.. φιλακια πολλα Εφη .μου...και χρονια πολλα να χαιρεσαι τον λόχο σου και σε όλες τις μανουλες του κόσμου...!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ωραίο το γλυκάκι! Την αντιγράψω τη συνταγή και θα το φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία!
    Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. υπέροχο γλυκό έφτιαξες.....μπράβο σου και να σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάρα πολύ ωραία,και μεις έχουμε αδυναμία στο λεμονάκι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν έχω κάνει καμιά φορά τούρτα με κρέπες και η συγκεκριμένη με τη lemon curd μους φαίνεται ιδιαίτερα νόστιμη
    Να σε χαίρονται, και του χρόνου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χρόνια Πολλά Μάνα του Λόχου!!!! Να σε χαιρόνται και να τους χαίρεσαι!!!!! Πολύ ωραία η τουρτίτσα.. λεμονάκι γαρ.... Θα ήθελα ένα έτοιμο κομμάτι.... λέω την αλήθεια χα χα χα!!!!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ασε προτιμώ να το δοκιμάσω από τα χεράκια σου γιατί μου κάνει δύσκολο!
    Να σε χαίρεται ο λόχος σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα!
    Χτες βρήκα το blog σου και έψαξα τις συνταγές που έχεις γράψει (η τούρτα σοκολάτας με κρέμα καραμέλας ... πωπω! Αυτήν θα ήθελα να φτιάξω, αλλά τι να κάνω, δεν είναι όλοι παλαβοί με τη σοκολάτα όπως εγώ - τη φυλάω όμως για τα πρώτα κρύα!). Σε λίγες μέρες είναι τα γενέθλια του καλού μου και του έδειξα διάφορες συνταγές (και εικόνες των γλυκών) να ψαρέψω αντιδράσεις. Με τη συγκεκριμένη του έτρεξαν τα σάλια, είναι πολύ των ελαφριών γλυκών και ειδικά του λεμονιού. Σκέφτομαι λοιπόν να την φτιάξω για τα γενέθλιά του, αλλά έχω πρόβλημα με τις κρέπες, τις φοβάμαι γιατί δε μου έχουν πετύχει ποτέ και δε θέλω να το ρισκάρω τώρα. Οπότε, θέλω να σε ρωτήσω το εξής. Μπορείς να μου δώσεις κάποια ιδέα για το τι παντεσπάνι θα ταίριαζε σε μια τέτοια τούρτα; Θα κρατήσω τα υπόλοιπα ίδια, αλλά θέλω να αντικαταστήσω τις κρέπες, για να είναι πιο εξασφαλισμένο το αποτέλεσμα. Σε ευχαριστώ προκαταβολικά (ελπίζω να δεις εγκαίρως το μήνυμά μου, αλλιώς θα πρέπει να αυτοσχεδιάσω)! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα! Μόλις το είδα, συγγνώμη για την αργοπορία...
      Μπορείς να κάνεις αυτή τη βάση (είναι σαν κέηκ) και γενικώς αυτή η τούρτα είναι του ονείρου (την είχα κάνει στα γενέθλια της κόρης μου και πάθαμε πλάκα και την έφαγα από την ίδια τη δημιουργό). http://www.sugarflowerscreations.com/2013/01/blog-post.html
      Αλλιώς θα διαλέξεις ένα ελαφρύ παντεσπάνι, θα το αρωματίσεις με λιγο λιμοντσέλο και ξύσμα λεμόνι και θα συνεχίσεις με τα υπόλοιπα. Λογικά θα σου βγάλει 2-3 στρώσεις.

      Ελπίζω να βοήθησα! Καλώς ήρθες! :)

      Διαγραφή
    2. Πολύ χαίρομαι που μου απάντησες και μάλιστα τόσο γρήγορα (μα, ποιά αργοπορία;)! Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ! Καλώς σε βρήκα και εγώ! Πάω να κοιτάξω τώρα τον σύνδεσμο που μου γράφεις! Αχ, να είσαι καλά! :-)

      Διαγραφή
    3. Να' μαι και πάλι! Διάβασα και τη συνταγή που μου επεσήμανες και τη βρίσκω και αυτή πολύ ωραία. Νομίζω θα κάνω λοιπόν μια τούρτα με δύο μους, μία με γιαούρτι-ζαχαρούχο γάλα από το sugarflowerscreations και τη δική σου μους lemon curd (ελπίζω να μη μου βγει σε κακό ο ... πλουραλισμός, χαχα!). Και για τη μους lemon curd θέλω να σε ρωτήσω, αν δε μπορώ να βρω ζελατίνη σε σκόνη, αλλά μόνο φακελάκια με φύλλα ζελατίνης (που έχουν συνολικό βάρος 10 γρ., νομίζω), πόσα γρ. ή φύλλα ζελατίνης να χρησιμοποιήσω; Ευχαριστώ και πάλι και συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις! :-)

      Διαγραφή
    4. Καλησπέρα!
      Η ζελατίνη είναι λίγο "περίεργη" στην αναλογία της. Επειδή δεν πρόκειται για υγρό μείγμα, αλλά απλά θέλουμε να βοηθήσουμε να σταθεροποιηθεί κάπως η κρέμα μας μπορείς να βάλεις μισό ή 1 φύλλο καλά στυμμένο. Το 1 μπορεί να είναι και πολύ νομίζω.
      Γιατί δεν βάζεις σκόνη ζελέ λεμονιού; Εχουν τα ΣΜ συνήθως. Δεν μας χαλάει στη γεύση, ίσα-ίσα την τονίζει γιατί είναι λεμονένιο το μείγμα.

      Διαγραφή
    5. Α,πολύ ωραία ιδέα!!! Σωστά! Αυτό θα κάνω. Σε λίγο θα ξεκινήσω να φτιάχνω την τούρτα μου! Πάω να πάρω ζελέ λεμόνι. :-)
      Σε ευχαριστώ πολύ για τη βοήθειά σου!

      Διαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!