Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Κινόα με μήλο, λόλα, ρόδι και βινεγκρέτ



 
Καλημέρα! Καλή εβδομάδα!

Τον τελευταίο καιρό έχω αρχίσει και φτιάχνω σαλατίτσες λίγο περίεργες για τα δικά μας δεδομένα και προσπαθώ να τους μάθω να τρώνε εκτός από τις κλασσικές λαχανοσαλάτες  και άλλα υλικά.

Είχα προμηθευτεί λοιπόν από κατάστημα με βιολογικά ένα σακουλάκι κινόα μαζί με άλλα παρόμοια είδη και ξεκίνησα τους πειραματισμούς. Λέγεται ότι ήταν το "χρυσάφι" των Ινκας, θεωρείται super food και πάνω σε αυτή στηριζόταν η διατροφή των προκολομβιανών Ανδεων, συμπεριλαμβανομένης της πατάτας και του καλαμποκιού.

Οι Ισπανοί κατακτητές κατέστρεψαν και έκαψαν τις καλλιέργειες των Ινκας σε μία προσπάθειά τους  να τους ελέγξουν γιατί ήταν η μητέρα τροφή του λαού αυτού αλλά η κινόα κατάφερε να επιβιώσει ως άγριος θάμνος σε απότομα βράχια και περιοχές.

Η Ακαδημία Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών τη χαρακτήρισε το καλύτερο τρόφιμο φυτικής προέλευσης για την ανθρώπινη διατροφή και  επιλέχθηκε από τη NASA για να πλαισιώσει τη διατροφή των αστροναυτών σε μεγάλες διαστημικές αποστολές λόγω της εξαιρετικής θρεπτικής αξίας της.

Θεωρείται ψευτοδημητριακό, δεν είναι όμως,, είναι σπόρος και κυκλοφορεί σε άσπρο, κόκκινο, μπλε και μαύρο χρώμα αλλά υπάρχει σε περίπου 120 είδη!!!! - έχει να κάνει με το φυτό-εδώ στην Ελλάδα από όσο γνωρίζω υπάρχει μόνο σε άσπρο και κόκκινο (βασιλική κινόα). Μαγειρικά η άσπρη χυλώνει καλύτερα και είναι πιο καλή σε φαγάκι ενώ η κόκκινη κρατάει καλύτερα το σχήμα της και προσφέρεται για σαλάτες.   Εγώ δεν βρήκα κόκκινη αλλά μια χαρά σαλάτα βγήκε.

Είναι πλούσια σε αμινοξέα (περιέχει και τα 9 αμινοξέα)  και αποτελεί μία πλήρη πρωτεινη για τον οργανισμό. Είναι ιδανική για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη-έχουν δυσανεξία στη γλουτένη γιατί απλά δεν περιέχει γλουτένη. Εχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι πολύ καλή πηγή φυλλικού οξέος και πλούσια σε μαγνήσιο.




Οταν αγοράζουμε κινόα προσέχουμε να την καθαρίσουμε από τυχόν φύρα που μπορεί να υπάρχει και την περνάμε σε κρύο νεράκι και τη σουρώνουμε καλά για να φύγουν τυχόν υπολείμματα υλικών που προστατεύουν το σπόρο. Περιέχει σαπωνίνη και πρέπει να φύγει γιατί αλλιώς θα αφήνει μία άσχημη πικράδα στη γεύση.

Η δοσολογία της είναι περίπου όπως του ρυζιού και του κουσκούς, δηλ. για 1 φλ. κινόα υπολογίζουμε 2 φλ. νερό και την βράζουμε με λίγο αλάτι μέχρι να φουσκώσει, να πιει όλο το νεράκι και να γίνει ο σπόρος διάφανος για 15 λεπτά περίπου.  Κατόπιν την αφήνουμε με κλειστό καπάκι για άλλα 5-10 λεπτά σε κλειστό μάτι και τη σουρώνουμε καλά. Είναι έτοιμη για χρήση.  Ενα φλυτζάνι ξηρής κινόας αντιστοιχεί περίπου σε 3 φλ. μαγειρεμένη κινόα.

Γενικά μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε οποιοδήποτε πιάτο με ρύζι ή δημητριακό και της ταιριάζει πολύ το μαύρο πιπέρι, το σκόρδο, το δενδρολίβανο ενώ γίνεται πιο νόστιμη αν μαγειρευτεί με ζωμό λαχανικών.

Σας έπρηξα, ε;   Πιστεύω ότι αυτά πρέπει να τα γνωρίζουμε και να προσπαθήσουμε να εντάξουμε τέτοια προϊόντα στο καθημερινό μας διαιτολόγιο όσο γίνεται. 

Να δούμε τη σαλατούλα;

Υλικά

2 φλ. κινόα μαγειρεμένη (όπως λέμε πιο πάνω)
1 μήλο κόκκινο ακέρωτο βιολογικό σε κύβους με τη φλούδα
1 λόλα σαλάτα κομμένη
3 κ. σ. κουκουνάρι καβουρδισμένο 
3 κ. σ. αμύγδαλο φιλέ καβουρδισμένο
σπόρια ενός ροδιού


Για τη βινεγκρέτ

1/2 φλ. ελαιόλαδο
λίγο αλάτι (γιατί έχουμε βράσει σε αλάτι την κινόα)
1 κ. γλ. ξύδι μπαλσάμικο
1 κ. σ. μουστάρδα ντιζόν
1/2 κ. γλ. μέλι
πιπέρι

Χτυπάμε τα υλικά μας να κρεμώσει η σως  και αν χρειαστεί τη διορθώνουμε όπως θέλουμε. 



Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σαλάτας και περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ που έχουμε ετοιμάσει.

Απολαμβάνουμε!




Καλή εβδομάδα να έχουμε όλοι!

7 σχόλια:

  1. Δε μας έπρηξες καθόλου, κινόα δοκίμασα κι εγώ πρώτη φορά πριν από λίγες μέρες. Είναι κάπως ουδέτερη στη γεύση (ή έτσι μου φάνηκε) αλλά αυτό ακριβώς είναι που την κάνει ιδανική να "παντρευτεί" με διάφορα υλικά.
    Η επόμενη συνταγή που θα φτιάξω θα είναι σαλάτα. Το τραγανό ρόδι και οι ξηροί καρποί θα της ταιριάζουν πολύ!

    Καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Έφη και καλή εβδομάδα.
    Μου αρέσει που προσπαθείς να τους πείσεις σε νέες ιδέες και τροφές, είναι σημαντικό να δοκιμάζουμε και το αλλιώτικο!!
    Την κινόα κι εγώ πριν λίγο καιρό άρχισα να τη χρησιμοποιώ και μας αρέσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραία η σαλάτα σου! Αγαπώ πολύ την quinoa και μάλιστα πρόσφατα ανέβασα συνταγή για πρωινό με το σούπερ αυτό σποράκι. Τα υλικά που έχεις βάλει στη σαλάτα είναι λαχταριστά και πολύ υγιεινά, και διαβάζοντας τη συνταγή πραγματικά μου άνοιξες την όρεξη για κάτι φρέσκο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αχ αυτή η κινόα!! Όλο τη βλέπω σε σαλάτες κι όλο λέω θα τη δοκιμάσω αλλά όλο ξεχνάω να την αγοράσω όταν κατεβαίνω στο κέντρο!! Σούπερ η σαλάτα σου Έφη μου και πολύ υγιεινή!!!
    Καλή χρονιά να έχουμε με υγεία,αγάπη και χαρά!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλημέρα!!πολύ ωραία σαλάτα και θρεπτικότατη!γεια στα χέρια σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. τετεοια κανεις και αντε να κρατησω διαιτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η κινόα είναι όντως υπερτροφή! Την διαχειρίστηκες τέλεια σε αυτή τη σαλατίτσα!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!