Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Σαγανάκι τυρί


Το σαγανάκι είναι μεζές της ελληνικής κουζίνας. Ουσιαστικά πρόκειται για τηγανητό τυρί, συνηθέστερα γραβιέρα ή κεφαλοτύρι,  όμως γίνεται και με φορμαέλα ή  φέτα καθώς και με το κυπριακό χαλούμι.  Το όνομά του προέρχεται από το ομώνυμο σκεύος μέσα στο οποίο συνήθως προετοιμάζεται.

Παραλλαγές του μπορούν να γίνουν με την προσθήκη επιπλέον υλικών, όπως οι  γαρίδες, τα μύδια κ.α. ενώ μπορεί να γίνει και φλαμπέ. Μετά το τηγάνισμα συνήθως προστίθεται λεμόνι.  Ο μεζές συνοδεύει το ούζο και γενικά τα οινοπνευματώδη.

Παίρνουμε τυρί για σαγανάκι, αν δεν ξέρουμε τι να ζητήσουμε μας προτείνει η πωλήτρια του ΣΜ, και αν μας βγει λύσσα όπως εμένα το τυρί που λέγεται σαγανάκι (συγκεκριμένα) δεν το ξαναπλησιάζουμε.

Εχουμε λοιπόν φάει την πρώτη σφαλιάρα (λύσσα ήταν....)  και μετά ξαναπροσπαθούμε με σκληρό κασέρι (έτσι κι έτσι) και καταλήγουμε μετά στην αθάνατη, ηρωική, ελληνικότατη ΦΕΤΑ.

Την κόβουμε σε χοντρά κομμάτια (πάχους όσο το δάχτυλο) για να μην τη χάσουμε στο τηγάνι μας, τη βρέχουμε με νερό  και την περνάμε σε αλευράκι. Τινάζουμε το περισευούμενο αλεύρι και βουρ στο τηγάνι μας, όπου έχει ήδη κάψει το λάδι και το χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά για να μην μας αρπάξει.

Δεν θέλει πολύ, δύο λεπτάκια από τη μία και άλλα δύο από την άλλη μεριά και έτοιμη για το πιάτο.

Περιχύνουμε με χυμό λεμόνι, φωνάζει για λεμονάκι η φετούλα και απολαμβάνουμε στην καλύτερη περίπτωση με ουζάκι ή με παγωμένη μπυρίτσα.
Καλή σας απόλαυση!

18 σχόλια:

  1. Αχ τι μου θύμισες τώρα με την φέτα, στο σπιτι φτιάχναμε σαγανάκι με κεφαλοτύρι καθοτι ΒορειοΕλλαδίτισσα αλλά είχα μια γειτόνισσα που πηγαινα συχνά στο σπιτι της και εκείνη το έφτιαχνε με φέτα.. τέλειο ήταν αν και εμένα μου αρέσουν όλα τα σαγανάκια σαν γνησια γουρουνίτσα που ειμαι..

    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πεθαίνω για σαγανάκια και τυροκαταστάσεις γενικώς!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στο "ερχόμαστε" της Βιβής είμαστε κι εμείς μέσα, για να ξέρεις!!
    Συμφωνώ, η φέτα δίνει από τα ωραιότερα σαγανάκια.
    Ο δε μεγάλος μου ο γιος, θέλει το σαγανάκι φέτα περιχυμένο με μέλι, πιθανόν τέτοια να τον τάιζα μικρό και δεν το θυμάμαι :P
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δύσκολη νύχτα θα περάσουμε Εφάκι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο!!θα φτιάξω για μπυροκατάσταση!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλέ τι μου κάνεις βραδυάτικα! Δε με λυπάσαι καθόλου! Θέλωωωωω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Το όνομά του προέρχεται από το ομώνυμο σκεύος μέσα στο οποίο....".

    Τότε γιατί δεν το λες σαΧανάκι;

    ΣαΧαν είναι το τηγανάκι με τα δύο χερούλια, στα τουρκικα.

    Όπως και να το πεις όμως η νοστιμιά και η ευκολία, δεν λεγονται με λόγια!!!!

    Καλό Βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το αγαπημένο της κόρης μου, με ό,τι τυρί κι αν είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πριν πολλά ήρθε κάποιος τουρίστας μέσα στην κουζίνα να ρωτήσει ποιος ήταν αυτός έφτιαχνε αυτό το πιάτο.Φυσικά και του εξήγησα ότι στην Ελλάδα είναι ο πιο συνηθισμένος μεζές και ο πιο αγαπημένος.Μπράβο Μάνα που μας το θύμησες.Φιλιά στον Λόχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αααααχ υπέροχο το σαγανάκι σου. Προσωπικά μου αρέσουν όλα τα τυριά οπότε με φέτα ή με κίτρινο τυρί είναι σίγουρα από τους ωραιότερους μεζέδες!! Καλημέρα Έφη μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η λέξη σαγανάκι είναι υποκοριστικό του sagani, ένα τηγάνι με δύο λαβές, η οποία προέρχεται από την τουρκική «πιάτο χαλκού» λέξη sahan. [5] Η τουρκική ίδια η λέξη είναι δανεισμένη από την αραβική صحن (ṣaḥn). Αυτό από τον κύριο γκούγκλη....τώρα τι να πω??? Οπως και να χει εμείς το λατρεύουμε! χαχαχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό το μεζεδάκι είναι πάντα καλοδεχούμενο και πάντα λαχταριστό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μόλις έφτιαξα φρέσκο ψωμάκι...βάζεις το σαγανάκι Έφη μου;

    Ο καλύτερος μεζές των πεινασμένων σαν και μένα, καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα, καλή εβδομάδα,χαίρομαι που σε βρήκα. Καταπληκτική η τυροκατάστασή σου, που λέει και η Λίλα. Το καλοκαίρι χτιάξαμε σαγανάκι με ένα καταπληκτικότυρί από τη Λήμνο. Αξέχαστο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Την εχω πατήσει και εγώ με τυρί πολύ αλμυρό και είχα και τραπέζι!! Η παρουσίασή σου λαχταριστή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!