Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Κορφάδες γιαχνί


Κάνοντας την περατζάδα μου στη λαϊκή την προηγούμενη εβδομάδα τσάκωσα σε ένα πάκο κάτι που δεν έτυχε ποτέ να μαγειρέψουμε σπίτι μας και δεν είχα ξαναδεί κιόλας. Κολοκυθοκορφάδες δηλαδή βλαστάρια με μωρά κολοκυθάκια επάνω και τα φυλλαράκια του φυτού.


Ρώτησα και μου είπαν ότι γίνονται γιαχνιστές  με πατατούλες, κολοκυθάκια, αν θέλουμε λίγα βλήτα, φασολάκια και ντοματούλα φρέσκια.

Βουρ λοιπόν να τα φτιάξουμε. Το κολπο και διορθωστε με όσες ξέρετε καλύτερα από ότι κατάλαβα, είναι να είναι τρυφερά τα βλασταράκια για να μην έχουν ίνες. Θέλουν καλό καθάρισμα όπως τα βλήτα γιατί έχουν κλωστούλες αλλά είναι πολύ νόστιμες.

Υλικά

2-3 κολοκυθοκορφάδες (διαλέγουμε τρυφερές)
2-3 πατάτες σε χοντρές φέτες
4 κολοκυθάκια σε χοντρές ροδέλες
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2-3 ντοματούλες φρέσκες σε κομμάτια ή σε χοντρούς κύβους
χυμός 1 λεμονιού
ελαιόλαδο

Οπως πολύ σωστά επεσήμανε αναγνώστης του μπλογκ και τον ευχαριστώ πολύ, προσθέτουμε και φετούλες λεπτές από σκορδάκι, ταιριάζει πολύ σε αυτό το φαγάκι! 


Εκτέλεση

Σωτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμυδάκι και ρίχνουμε τις κορφάδες. Αφού σωταριστούν καλά και σιγοβράσουν για κανά 10λεπτο, προσθέτουμε τις πατάτες, τα κολοκυθάκια, αν έχουμε βλήτα ή φασολάκια (είπαμε...προαιρετικά από 1 χεριά ..απλά γίνεται πιο πλούσιο έτσι) και από πάνω τη φρέσκια ντοματούλα σε κομματάκια για να μην την χάσουμε.

Συμπληρώνουμε ελάχιστο νεράκι και χυμό 1 λεμονιού και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά (πολύ χαμηλή φωτιά) μέχρι να σωθεί το νεράκι του και να μείνει με το λάδι του το φαγάκι μας.

Είναι πολύ νόστιμο και ελαφρύ πιάτο, σχεδόν σαν σαλάτα.

Καλή σας όρεξη!

16 σχόλια:

  1. Που ήσουνα βρε Εφάκι μου να βάλεις την ανάρτηση πιο νωρίς !!! Για να καταλάβεις την Κυριακή ο Φώτης έβγαλε όλες τις κολοκυθιές γιατί οι περισσότερες είχαν σταματήσει να βγάζουν και τις ξήλωσε όλες !!! Είχαμε πολλές κολοκυθοκορφάδες όπως τις περιγράφεις, μαζί με μικρουλια κολοκυθάκια.!!! Θα την κρατήσω στα υπ'οψιν και θα τα φτιάξω σε πρώτη ευκαιρία.

    γεια στα χεράκια σου !!!!

    φιλια πολλά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όπως τα λες Έφη πρέπει να είναι μικρά και τρυφερά. Η μητέρα μου τα έκανε συχνά γιατί είχε στον κήπο πολλές κολοκυθιές. Ένας άλλος τρόπος είναι σαν σαλάτα με λεμόνι ή βραστές και μετά μέσα γάλα και τυρί φέτα!!
    Πολλά χρόνια έχω να τις φάω.
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ευτυχώς που το ανέβασες...
    έτσι και δεν μου προκόψουν τα καλοκύθια που έβαλα,να ξέρω πώς να κάνω τις κορφάδες...
    φιλιά στο λόχο...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να είσαι καλά, Έφη, που μου θύμισες ένα φαγητό-σαλάτα τις κάναμε εμείς- που έχω να το φάω πάρα πολλά χρόνια! Εσύ μας κάνεις μια άλλη πρότασημ πολύ ενδιαφέρουσα. Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το φαγητό της γιαγιάκας μου!!! Τι μου θύμισες τώρα βρε Εφάκι...
    Υπέροχο φαγητό, απ' τα καλύτερα που υπάρχουν!!!Το λατρεύω.

    Πολλά φιλιά, καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν τόχω δοκιμάσει ποτέ, μα φαινεται πεντανόστιμο, και μια αδυναμία σε ολα τα "γιαχνί" την εχουμε στην οικογένεια!!!
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μα όλοι το ξέρουν αυτό το φαγάκι εκτός από μένα???
    Αύριο είναι ημέρα λαϊκής, για να δω αν θα είμαι τυχερή να βρω, αλλιώς θα τρέχω στης Βιβής, αν δεν τις προκόψουν τα κολοκύθια!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σαν σαλάτα μας το παρουσίαζε μια θεία μου, κάποιες Κυριακές και γελούσα με τη λέξη.
    Μια ποικιλία στα γιαχνιστά που κάνουμε, είναι απαραίτητη.
    Καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όχι μόνο δεν το έχω φάει αλλά ούτε τα έχω δει αυτά! Πάντως φαίνεται ωραίο το φαγάκι σου, άρεσε στην οικογένεια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δυστυχώς αυτά είναι άπιαστο όνιερο για μένα εδώ! Μόνο αν φυτέψω κάποια στο μπαλκόνι μου.... οπότε τα χαζέυω από εδώ....και σκουπίζω τα σάλια μου από το πληκτρολόγιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Mπαα Έλενα δεν είσαι η μόνη και εγώ πρώτη φορά τους είδα. Νόστιμοι φαίνονται πάντως :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μαμίσιο φαγάκι από την Μάνα!!!Φιλιά στον λόχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πήρα βλήτα ιταλικά κ αυτά τα περίεργα από περιέργεια που δεν τάχα ξαναματαδεί ..ψάχνοντας να δω τι θα τα κάνω έπεσα στη συνταγή σου, θεωρώ ότι θα γίνουν σούπερ ..με μπόλικη φέτα κ ψωμάκι πλήρες καλοκαιρινό γεύμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν ειδα καθολου σκορδακι στη συνταγη και απογοητευθηκα γιατι στη Λευκαδα που πρωτοεφαγα απο μια γιαγια γειτονισα ηταν το κατι αλλο με την απαλη μυρωδια λιγου σκορδου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλή η επισήμανση και έχετε δίκιο!Για αυτό το λόγο χαίρομαι όταν έχω τέτοια σχόλια! Σίγουρα με το σκορδάκι θα είναι πολύ πιο νόστιμες και την επόμενη φορά θα της φτιάξω έτσι! Οι παλιές ξέρουν καλύτερα! Τρέχω να το συμπληρώσω άμεσα για τους επόμενους που θα ανατρέξουν στην συνταγή! Σας ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!