Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Krapfen ....κοινώς ντόνατς!



Οπως έχω ξαναπεί κατά καιρούς, αυτό το μπλογκ δεν έγινε μόνο για να προτείνει συνταγές, λειτουργεί και ως καταγραφή διαφόρων αγαπημένων  συνταγών από φίλους που δεν θέλω να ξεχαστούν ή να χαθούν και να μην τις βρίσκω αργότερα!

Η συγκεκριμένη είναι τέτοια συνταγή και προέρχεται από το ζαχαροπαστένιο μπλογκ της Νίκης και πραγματικά μας ενθουσίασε όλους!  Πείτε τα krapfen, berliner, donuts, γεμιστούς λουκουμάδες, όπως θέλετε πείτε τα, το γευστικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο και είναι τέλειο.

Γενικώς με τα ζυμάρια δεν το έχω και πολύ ..αυτή η συνταγούλα όμως μου φάνηκε απλή και της έδωσα μία ευκαιρία.


 
Υλικά

500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 πρέζα αλάτι
60 γρ. ζάχαρη
25 γρ. νωπή μαγιά
3 κρόκοι αβγών
230 ml γάλα χλιαρό
100 γρ. βούτυρο λιωμένο χλιαρό

σπορέλαιο για το τηγάνισμα


 
Εκτέλεση


 
Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι με μία πρέζα αλάτι και το ανακατεύουμε. Κάνουμε λακούβα και ρίχνουμε 1 κ. σ. από τη ζάχαρη και τρίβουμε τη μαγιά.  Ρίχνουμε μέσα στη λακούβα το γάλα σιγά-σιγά και δουλεύουμε τη ζάχαρη με τη μαγιά μέχρι να λιώσουν.

Αφήνουμε σκεπασμένο το μπωλ για 15 λεπτά στην άκρη να αφρίσει το υλικό και μετά ρίχνουμε το μείγμα βούτυρο+ζάχαρη + κρόκοι και ζυμώνουμε καλά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή γάλα αναλόγως της σύστασης του μείγματος μας.

Αφήνουμε για μισή ώρα σκεπασμένο το μπωλ να διπλασιαστεί η ζύμη και μετά ανοίγουμε φύλλο πάχους 2 εκατοστών και κόβουμε δίσκους διαμέτρου 6 εκατοστών (άνοιγμα περίπου 1 μεγάλου νεροπότηρου).




Αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη στους δίσκους σκεπασμένη (ανεβαίνουν σε 15 λεπτά περίπου)  και μετά τηγανίζουμε σε σπορέλαιο σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία. Μόλις χρυσίσουν, τους βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να μην μείνει λαδίλα.





Οταν κρυώσουν λίγο, γεμίζουμε με μαρμελάδα της αρεσκείας μας ή με πραλίνα φουντουκιού ή με ότι μας κατεβάσει ο εγκέφαλος! Κόβουμε με προσοχή στη μέση λίγο και με ένα μικρό κουταλάκι τοποθετούμε τη γέμιση. Επίσης τρυπιούνται με τη μύτη του κορνέ άνετα. Οπως βολεύεται ο καθένας τα γεμίζει.



Επίσης επειδή δεν θεωρείται γλυκιά πολύ η ζύμη, άνετα γεμίζονται με λουκανικάκι και δεν ξέρω τι άλλο και έχουμε αμέσως-αμέσως πιροσκάκια. Ετσι νομίζω από το αποτέλεσμα τουλάχιστον. Θα τα κάνω και έτσι κάποια στιγμή.





Δοκιμάστε τα, είναι καταπληκτικά!



Καλή απόλαυση!


12 σχόλια:

  1. Έφη μου τα έφτιαξα κι εγώ και είναι ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ!! Καλοφάγωτα!Γειας τα χέρια σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μη σου πω ότι θα τα φτιάξω αύριο κιόλας. Μπράβο ρε Εφάκι τέλεια έγιναν! Αλλά και λίγη σοκολατίτσα σε μερικά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εφούλα μου... φαίνονται φανταστικά!!!! Θα τα φτιάξω αύριο κιόλας για τις μικρές ...ελπίζω να φάνε!!!! Γεια στα χέρια σου και καλοφάγωτα...αν δεν τα τσακίσατε ήδη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με έχεις ξεσηκώσει για τα καλά κι εσύ και η Νίκη!
    Το συντομώτερον δυνατόν θα τα φτιάξω, και θα τα γεμίσω με μαρμελάδα βερύκοκο, που αρέσει στον καλό μου!
    Γεια στα χέρια σου Εφάκι, σου έγιναν φανταστικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Bonjour Εφούλα,πολύ λαχταριστά τα ντόνατς σου!!!Σίγουρα είναι πεντανόστιμα με η χωρίς γέμιση..Μιαμ!! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από τα πιο αγαπημένα μου όταν ήμου παιδί με μπόλικη μαρμελάδα βερίκοκο!!! Τι μου κάνεις τώρα βρε Έφη. Σε μπελάδες και σκέψεις με βάζεις και δεν είμαι για "τηγανίσματα" με τούτη τη ζέστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πω πω πω τι μου κάνεις βρε Έφη μου και είμαι και έγκυος γυναίκα!! θα με κάνεις να βάζω τον άντρα μου να τηγανίζει βραδιάτικα!!! μιαμ μιαμ μιαμ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΤΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΤΟ ΛΙΩΜΕΝΟ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ, ΤΟ ΤΣΕΚΑΡΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΟΡΘΩΣΕΤΕ ΟΤΙ ΜΠΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΔΙ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σας! Αν διαβάσετε στην δεύτερη παράγραφο της εκτέλεσης αναφέρεται κανονικότατα. Σε καμία περίπτωση δεν θα το έβαζα στο τηγάνι ετσι κι αλλιώς. Μπαίνει κανονικά στο ζυμάρι. Καλή σας Ανάσταση!

      Διαγραφή
    2. Αν εννοείται τα υλικά που δίνει η κυρία Νίκη, ναι εκείνη τηγάνισε με βούτυρο, εγώ δεν το συνηθίζω και σας γράφω τι έκανα ακριβώς.

      Διαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!