Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Παστουρμαδόπιτα ή Πίτα Καισαρείας

 
 
Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους!
 
Μπαίνουμε πια στην τελική ευθεία για τις γιορτές!
 
Χρόνια πολλά στους Διονύσηδες και τις Διονυσίες μας! Χρόνια πολλά στη Ζάκυνθο!
 
Σήμερα θα σας προσφέρουμε πιτούλα νόστιμη αν και με υλικό που το ακούμε και φοβόμαστε, τουλάχιστον εγώ αυτό έκανα μέχρι που τη δοκίμασα και πολύ μου άρεσε. Είχα ακούσει πολλά για τον παστουρμά και απέφευγα να δοκιμάσω, αυτό που κατάλαβα είναι ότι πρέπει να διαλέγουμε καθαρό όσο γίνεται παστουρμά χωρίς λιπάκια και να αφαιρούμε το τσιμένι του, έτσι κι αλλιώς γεύση σίγουρα έχει πάρει.
 
Εγώ έτσι όπως την έφαγα σε φιλικό σπίτι την πιτούλα, έτσι σας την δείχνω.  Δεν έβαζαν τα υλικά στρώσεις-στρώσεις, τα σώταραν πρώτα στο τηγάνι και μετά τα έστρωσαν στο ταψί.
 
Νομίζω ότι έτσι γίνεται πιο ωραία από τον άλλο τρόπο, γιατί ενσωματώνονται καλύτερα τα υλικά μας.
 
 
Υλικά
 
1/4 φλ. ελαιόλαδο
3 πιπεριές κέρατο σε κομματάκια
12 φέτες παστουρμάς σε κομματάκια
3-4 μεγάλες ντομάτες σε κυβάκια
 
αλάτι ΔΕΝ βάζουμε, πιπεράκι αν θέλουμε
 
300 γρ. κασέρι καλό (έβαλα καπνιστό Βερμίου, ωραίο είναι και το Μυτιλήνης)
 
10  φύλλα κρούστας
 
 
Εκτέλεση
 
Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τις πιπεριές κέρατο και αφού μαραθούν καλά, προσθέτουμε τον παστουρμά και τις ντομάτες. Αν θέλουμε ρίχνουμε λίγο πιπεράκι.
 
Μόλις γίνει η σαλτσούλα ντομάτας και ενωθούν τα υλικά, αποσύρουμε από τη φωτιά να κρυώσει το μείγμα μας λίγο.
 

 
 
 
Στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί τα μισά φύλλα κρούστας ελαφρώς βουτυρωμένα μεταξύ τους.
 
Αραδιάζουμε τη γέμισή μας και σκορπίζουμε από πάνω το τυράκι. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, λαδώνουμε λίγο από πάνω και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα μας για 40 λεπτά περίπου στους 175 βαθμούς σε πάνω και κάτω αντιστάσεις στη μεσαία σχάρα.
 
 
 
Καλή όρεξη!

10 σχόλια:

  1. Καλημέρα Έφη... την λατρεύω αν και δεν την φτιάχνω συχνά. Η συνταγή σου και η πίτα σου υπέροχες.
    Καλή σου μέρα και καλή σου εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετικός μεζές και σχεδόν πάντα συνδεδεμένος με τις μέρες των Χριστουγέννων, για μας τουλάχιστον, Έφη :-))
    Καλή εβδομάδα και χρόνια πολλά στο καμάρι σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραία πιτούλα που συνδυάζεται τέλεια με κρασάκι! Δεν την κάνω συχνά, αλλά όποτε την κάνω την τσακίζουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αχ Έφη μια φίλη μου έχει φέρει συνταγή από πέρσι κι ακόμα εγώ.
    βασικά εμένα δε μου αρέσει η μυρωδιά του οπότε μάλλον επίτηδες το καθυστερώ!χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. θα το κανω και θα το βαλω και στο μπλογκ μου αν γινει καλο!!!
    τελειο φαινεται και πεθαινω για πιτα καισαρειας!!να σαι καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. τρελαίνομαι για παστουρμαδόπιτα! Μπορώ να έχω δυο κομμάτια?
    φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εξαιρετική πίτα με ιδιαίτερη γεύση!!!!!!!!!!!!
    Καλημέρα Έφη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. χρονια πολλα και καλη χρονια..την ρκανα και βγηκε τελεια..μπρσαβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!