Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2013

Καρμπονάρα ...η αυθεντική

 


Καλημέρα! Καλή εβδομάδα! Καλό μήνα! Καλό καλοκαίρι να έχουμε!
 
 
Σήμερα σας έχουμε την αγαπημένη μας μακαρονάδα!   Μακράν!

Οταν ρωτήσω το λόχο πως θέλουν τα μακαρόνια τους, η απάντηση πάντα είναι ομόφωνη!

Αλλά δεν εννοούμε τη μακαρονάδα που είναι παστωμένη στην κρέμα γάλακτος και τα συναφή (αυτή νόμιζα κι εγώ παλιά για καρμπονάρα), μιλάμε για την αυθεντική απλούστατη καρμπονάρα. Ολα τα άλλα είναι απλώς παρεμφερή, νόστιμα αλλά παρεμφερή!
 
 

Υλικά
 
500 γρ. σπαγγέτι βρασμένο σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας
 
4 μεγάλα αβγά
500 γρ. ζαμπόν μπούτι φουαντρέ τεμαχισμένο σε κυβάκια ή μπέηκον κομμάτι σε κυβάκια
1 φλ. παρμεζάνα τριμμένη
1 φλ. πεκορίνο τριμμένο
φρεσκοτριμμένο μαυροπίπερο
αλάτι
 
1-2 φλ. νερό από τα βρασμένα ζυμαρικά μας
 
 
 
Εκτέλεση
 
 
Βράζουμε το σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Εμείς το προτιμούμε al dente.
 
 
Κρατάμε 1 φλ. νερό από τα βρασμένα ζυμαρικά.
 
 
Παράλληλα και όσο βράζουν τα ζυμαρικά, σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε το ζαμπόν  (κανονικά θέλει μπέηκον ή παντσετούλα αλλά είπα να δοκιμάσω το ζαμπόν αυτό και πολύ μας άρεσε), μέχρι να
χρυσίσει ή αν είναι μπέηκον να βγάλει τα λιπάκια του. Αφήνουμε στην άκρη.
 
Σε ένα μπωλ χτυπάμε τα αβγά, αλατίζουμε  και ενώνουμε καλά με το τριμμένο τυρί.
 
Ξαναβάζουμε το τηγάνι με το ζαμπόν στην φωτιά, και προσθέτουμε το νερό από τα ζυμαρικά μας. 
 
Ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι το μείγμα τυριών-αβγών και ανακατεύουμε γρήγορα  για να μην μας ψηθεί το αβγό μέχρι να αρχίσει να κάνει φουσκαλίτσες το τυρί. Μη φοβάστε το αβγό, με την θερμοκρασία μαγειρεύεται και δεν έχουμε πρόβλημα. 
 
Γυρίζουμε τη σάλτσα μέσα στα ζυμαρικά μας, ανακατεύουμε,  τρίβουμε φρέσκο πιπεράκι  και σερβρίρουμε.
 
Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε μόνο πεκορίνο. Εκτός από σπαγγέτι είναι πολύ καλό το πιάτο και με πένες.
 
 
 
 
Καλή όρεξη και καλή εβδομάδα!
 
 
 

27 σχόλια:

  1. Γιαμ Γιαμ, λατρευω μακαρόνια. Καρμπονάρα το αγαπημένο φαγητό τον Ελλήνων φοιτητών της Ιταλίας.

    Ευχαριστούμε Εφάκι μου

    υγ γιατί το έχουν παρακάνει με την κρέμα γαλακτος, σε κάθε φαγητό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ξέρω, ωραίο πιάτο και αυτό με την κρέμα αλλά όχι καρμπονάρα! Και εμείς όπως έχεις καταλάβει ζυμαρικούληδες είμαστε! Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Εφακι μου ωραια η ιδεα σου να δεσουμε τη σαλτσα σε τηγανι μαζι με τα τυρια, γιατι εγω ακολουθουσα τη συνταγη που ελεγε οτι βαπτιζουμε τα μακαρονια μεσα στο χτυπημενο αυγο, ριχνοντας λιγο λιγο το ζουμι απο τα μακαρονια (ετσι εβραζε το αυγο με η θερμοκρασια των μακαρονιων) και στη συνεχεια εριχνα τα υπολοιπα υλικα...

    Και κατι που δεν πρεπει να ξεχναμε: φρεσκοτριμμενο πιπερακι (ή μειγμα πιπεριων που μου αρεσει να βαζω στο μυλο μου μαζι με κοκκους κολιανδρου) και ελαχιστο ψιλοκομμενο μαιντανο!

    Αχ παει η διαιταααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και αυτό που λες το κάνουν, εγώ το βρίσκω πιο άνετο έτσι όπως σας το γράφω εδώ. Γενικά το σκεπτικό είναι να μαγειρευτεί το αβγό με την θερμοκρασία που έχουν κρατήσει τα ζυμαρικά και το όχι καυτό νερό. Από εκεί και πέρα καθενας μας κρατάει αυτό που τον βολεύει σαν τεχνική, εμένα μου φάνηκε καλύτερο αυτό.

      Οντως του πάει πολύ το φρέσκο πιπεράκι και ο μαϊντανός !
      Καλό μεσημέρι!

      Διαγραφή
  3. Έφη μου και εμένα μου αρέσει η καρμπονάρα χωρίς κρέμα! Την έφτιαχνα όπως λέει η Ελισάβετ στο σχόλιό της. Όμως θα δοκιμάσω και την δική σου μέθοδο!
    Φιλάκια και καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημερα Εφη!
    Τελεια η καρμποναρα σου! Οντως αυτη ειναι η αυθεντικη συνταγη για την καρμποναρα, η αλλη με την κρεμα γαλακτος ειναι μαλλον ελληνικη εφευρεση, ασε που γινεται και πολυ βαρια ...
    Καλη εβδομαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαριά αλλά και εκείνη νόστιμη Μαρίνα μου! χαχαχαχαχ!!
      Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι που ακόμα και στη συσκευασία ζυμαρικών πασίγνωστης εταιρίας υπάρχει άσχετη συνταγή ως καρμπονάρα, κρασί, κρεμύδι, κρέμα..κλπ. μέσα. Οταν ήμουν "κουτσαβάκι" ακόμα στην κουζίνα έτσι ξεκίνησα να την φτιάχνω...Αργότερα έμαθα!
      Φιλιά και καλό μεσημέρι!

      Διαγραφή
  5. Καρμπονάρα η αγαπημένη!
    Γεια στα χεράκια σου Εφάκι!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπράβο ´Εφη!
    Μακάρι να την μάθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. AΝ ΘΕΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΛΙΓΟ ΧΡΟΝΟ,ΕΛΑ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΕ ΣΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟ BLOG ΜΑΣ!!!!http://theacity.blogspot.gr/2013/05/the-city-awards-2013.html
    ΑΝ ΨΗΦΙΣΕΙΣ ΑΦΗΣΕ ΣΧΟΛΙΟ ΕΚΕΙ http://theacity.blogspot.gr/2013/05/the-city-awards-2013.html ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΟΥΜΕ ΑΝ ΘΕΣ ΤΟ BLOG S ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΓΙΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΦΙΛΙΚΟ BLOG.ΓΡΑΨΤΩ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙΣ....ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΟΥ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχω δοκιμάσει 2 φορές να μπω στο λινκ που μου δίνετε και δεν γίνεται. Οπως και να έχει σας ευχαριστώ πολύ. Καλό μεσημέρι.

      Διαγραφή
  8. Έχω μπερδευτεί...διαβάζω τελευταία για τη γνήσια καρμπονάρα και κάθε φορά η συνταγή είναι διαφορετική... θα δοκιμάσω κάποια στιγμή την δική σου γιατί μου φαίνεται η απλούστερη... φιλιά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από όσο έχω ψάξει έχω καταλήξει ότι αυτή εδώ η εκδοχή είναι η αυθεντική, όλα τα άλλα είναι πεντανόστιμες παραλλαγές-εκδοχές που ίσως θα έπρεπε να τις ονομάζουμε κάπως αλλιώς. Σίγουρα όλες τις βερσιόν τις τσακίζουμε αδίστακτα....χαχααχααχ!! Φιλιά Τζίνα!

      Διαγραφή
  9. Πραγματικά, αυτή είναι η αυθεντική καρμπονάρα. Πριν μερικά χρόνια μας έφτιαξε ένας φίλος Ιταλός και για να πω την αλήθεια τρόμαξα με το ωμό αυγό μέσα στα μακαρόνια, αλλά τελικά αποδείχθηκαν εξαιρετικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαιρετικότατα θα έλεγα, το μονο που ζητάει αυτό το πιάτο είναι φρεσκότατα και πρώτης ποιότητας υλικά!
      Καλό μεσημέρι!

      Διαγραφή
  10. Καλημέρα με το πιο εξαιρετικό φαγητό του κόσμου μακράν όπως πολύ σωστά λες!!
    Και όντως αυτό είναι το αυθεντικό. Αυγό και νερό από τα ζυμαρικά μαζί με τα υπόλοιπα υλικά που φτιάχνουν την υπέροχη κρεμώδη σάλτσα του.

    Πριν λίγα χρόνια που είχα πάει στο Παρίσι παρήγγειλα καρμπονάρα και μου έφεραν μια φωλιά ζυμαρικών στην οποία είχαν εναποθέσει στο πάνω μέρος έναν ωμό κρόκο αυγού τον οποίο έπρεπε να σπάσω με το πιρούνι μου και να ανακατέψω με τα ζυμαρικά.... Χριστέ μου... δεν το άντεξα αυτό κι επέστρεψα το πιάτο...

    Αλλά τα δικά σου Εφη είναι αυτό που λέμε να τρως μέχρι σκασμού!!
    Δίκιο έχει ο λόχος και το ζητάει ομόφωνα!!

    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Wow!!! Αυτό και αν είναι παρουσίαση! Εγώ θα το έκανα πάντως...χιχιιχιχιχ!!
      Αν υπήρχε τρόπος θα τρεφόταν ο λόχος μόνο με τέτοια, ευτυχώς που έχουν τρελή μάνα και τα ταϊζει τα πάντα...χααχααχαχαχ!!! Καλό μεσημέρι Χρυσαυγή!

      Διαγραφή
  11. μμμμμμ....αγαπημένο φαγητό....και όπως το έφτιαξες ακόμη πιο αγαπημένο....να σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ ωραία! Γεια στα χέρια σου:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Μαράκι μου! Φιλιά!

      Διαγραφή
  13. Μπράβο Έφη μου, τέλειο πιάτο και αγαπημένο!!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπημένο δεν λες τίποτα! Φιλιά Ελένη μου!

      Διαγραφή
  14. Μιαμ! Την κάνω κι εγώ πού και πού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!