Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Γκασπάτσο, η κρύα ντοματόσουπα





Κοίτα να δεις τι μαθαίνεις.... όσο ψάχνεις.....

Σύμφωνα με τη Βασιλική Ακαδημία της Ισπανικής Γλώσσας εικάζεται -δεν είναι σίγουρο- ότι η λέξη γκασπάτσο προέρχεται από την Αραβική γλώσσα που μιλιόταν παλιαότερα στην Ισπανία-κατακτητές γαρ, οι οποίοι Αραβες όμως την πήραν από την Ελληνική (γιατί πάντα πίσω από κάθε τι κρύβεται και το ελληνικό στοιχείο ...τσ...τσ.....τσ...!!!), οκ, ξεκολλάω και συνεχίζω...   την Ελληνική λέγω λέξη : "γαζοφυλάκιο". 

Θα μου πείτε τώρα τι' ν' τούτο μάνα' μ;;;;  Γιατί, το ήξερα εγώ;;;  

Αυτό είναι το κουτί μέσα στο ναό όπου έριχναν οι Ιουδαίοι την προαιρετική τους εισφορά που συνήθως ήταν νομίσματα ή  ψωμί (ταρατατάμ!!).  Κουλό αλλά μου άρεσε σαν ερμηνεία, να μη το κρύψουμε, ε; χααχαχαχ!


Αλλη θεωρία υποστηρίζει ότι η λέξη είναι Ρωμαϊκή, αναφέρει την πρακτική των Ρωμαίων να βουτούν το ψωμί σε ξύδι και προέρχεται από το λατινικό "caspa" που σημαίνει υπόλλειμα ή τμήμα εννοώντας τα κομμάτια του ψωμιού. 
 

Αλλη θεωρία λέει ότι προέρχεται από το αραβικό "kubz mushrib" που σημαίνει εμποτισμένο ψωμί.

Γενικά, θεωρείται ότι σημαίνει εμποτισμένο ψωμί.

Δεν θέλω να το μάθω, θέλω να το φάω δεν έλεγε ο αγαπημένος παλιός ηθοποιός για το προφιτερόλ;  Ε, πάμε να το δούμε !






Υλικά

1 κιλό ντομάτες
1 κρεμμύδι 
4 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλο αγγούρι
1 πιπεριά καυτερή
6 κ. σ. ξύδι κόκκινο απλό (μη το φοβηθείτε, το ζητάει)
αλάτι και πιπέρι
1/2 φλ. ελαιόλαδο

3-4 μπαγιάτικες φέτες ψωμί σε κυβάκια


Προαιρετικά 1 αβοκάντο ψιλοκομμένο ή γιαούρτι



Εκτέλεση


Πολύ μου αρέσουν αυτά τα φαγάκια με αυτή την παλιοζέστη! Δεν ανάβουμε μάτι κουζίνας παρά μόνο για να ζεματίσουμε τις ντομάτες μας και αυτό αν πάρουμε μεστές ντομάτες το γλιτώνουμε με ένα απλό τρίψιμο στον τρίφτη. Απλά προσέχουμε τις φλούδες.


Σε βραστό νερό βυθμίζουμε τις ντομάτες για μισό λεπτό, τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις ρίχνουμε σε κατσαρόλα με παγωμένο νερό. 

Χαράζουμε σταυρωτά στον πάτο της ντομάτας και ξεφλουδίζουμε ανετότατα. 

Καθαρίζουμε (οι δικές μου είχαν τα γνωστά αγαπημένα μαδέρια οικοδομής μέσα...γκρρρρρ.....) τις ντομάτες μας, αφαιρούμε ψιλοστίβοντας τες τα πολλά, πολλά ζουμιά και σπόρια και τις ρίχνουμε στο μπλέντερ μαζί με το κρεμμύδι και τα σκόρδα.

Καθαρίζουμε το αγγούρι και αφαιρούμε τα σπόρια. Το ρίχνουμε και αυτό στο μπλέντερ ή το κόβουμε σε μικρά ζαράκια, εγώ δεν το έβαλα στο μπλέντερ.

Πολτοποιούμε και μετά προσθέτουμε το ξύδι, το αλατοπίπερο, το ελαιόλαδο, ψιλοκόβουμε την πιπεριά μέσα (αν θέλουμε) και  προσθέτουμε ή μέσα στη σούπα ή στο σερβίρισμα το ψωμί που το έχουμε ψήσει λίγο στο τηγάνι σκέτο ή με λίγο σκορδόλαδο. Εγώ έβαλα κρουτόν σκέτα από μπαγιάτικο ψωμί που είχα.

* Λάδι, ξύδι και αλατοπίπερο μπορούν να μπουν και κατευθείαν μέσα στο μπλέντερ αλλά εγώ δεν ήθελα.

Διορθώνουμε τη γεύση κατά βούληση εννοείται!

Στο τσακίρ κέφι ψιλοκόβουμε και ένα αβοκάντο μέσα (στο σερβίρισμα γιατί μαυρίζει αν μείνει) και πασπαλίζουμε με τριμμένο αμύγδαλο την ώρα του σερβιρίσματος. Θα το κάνω την άλλη φορά έτσι, τώρα δεν είχα.

Παγώστε τη σούπα στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον, είναι τέλεια!




Καλή όρεξη!

7 σχόλια:

  1. H ιδανική καλοκαιρινή σούπα!!
    Οτι πρέπει γι αυτές τις μέρες!
    Φιλιά Εφάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό μήνα να έχεις όμορφο και δροσερό, η σούπα σου σκέτη δροσιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραία γλυκιά μου όμως..για τον άνδρα μου το..σουπά!!Εγώ προσωπικά βλέπω σούπα και παθαίνω το..κάτι τις μου..προτιμώ να τη φάω..σαλάτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ καλοκαιρινή! Φαίνεται πεντανόστιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ελληνική εκδοχή της ισπανικής Gazpacho

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωραιότατες οι πληροφορίες, μα πιο ωραία ακόμα η καλοκαιρινή σουπίτσα!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ιδανικά νόστιμη και δροσερή κι ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες σου Εφούλα μου!!!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!