Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Τάρτα αμυγδάλου με φρούτα εποχής



Μία μοσχοβολιστή ταρτούλα αποχαιρετώντας (μπουυυυυυυυυυυ=κλάμα γοερό....) το καλοκαίρι!

Να μας μείνει η γλύκα της τάρτας  τουλάχιστον!


Υλικά

Για ταψάκι 26 εκατοστών

Για τη ζύμη

16 κ. σ. λιωμένο βούτυρο κρύο (ίσως και λίγο παραπάνω)

1 φλ. ζάχαρη
2 1/2 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
1/2 κ. γλ. εσάνς αμυγδάλου (ή λίγο λιγότερο)
1/2 κ. γλ. εσάνς βανίλιας
1 κ. γλ. αλάτι
4 κ. σ. πούδρα αμυγδάλου
(και λίγη πούδρα επιπλέον για το πασπάλισμα μετά το ψήσιμο της ζύμης)



Για την κρέμα

1 φλ. χτυπημένη κρέμα γάλακτος
1 αβγό
1/2 κ. γλ. εσάνς αμυγδάλου (ή λίγο λιγότερο)
1/2 κ. γλ. εσάνς βανίλιας
2 κ. σ. μέλι
2 κ. σ. πούδρα αμυγδάλου

εποχιακά φρούτα της αρεσκείας μας  σε φέτες λεπτές
χρησιμοποίησα ροδάκινα και σταφύλι
άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα




Εκτέλεση


Για τη ζύμη

Ενώνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπωλ και στο τέλος προσθέτουμε το βούτυρο. Ισως μας ζητήσει λίγο παραπάνω για να μπορεί να ζυμωθεί χωρίς να σκορπίζεται η ζύμη. Γενικά βγαίνει μία τριφτή ζύμη που θα τη στρώσουμε στο ταψάκι μας με τα χέρια. Δεν ανοίγει με πλάστη ή τα σχετικά.

.



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 12-15 λεπτά και αποσύρουμε μόλις ροδίσει ελαφρά για να κρυώσει.


Μόλις βγει πασπαλίζουμε τη βάση της με το μάτι λίγη πούδρα αμυγδάλου επιπλέον.


 
Για την κρέμα

Χτυπάμε με το μίξερ την κρέμα γάλακτος να αφρατέψει και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.



Γυρίζουμε την κρέμα μέσα στην ψημένη τάρτα και απλώνουμε τα φρούτα μας. Δεν τα χώνουμε στην κρέμα, απλά τα απλώνουμε από πάνω όμορφα. Πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη.




Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30  λεπτά στην ίδια θερμοκρασία και μόλις ροδίσει η επιφάνεια αποσύρουμε από το φούρνο.



Ξαναπασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και αφού ηρεμήσει και κρυώσει την κόβουμε.

Ταιριάζουν επίσης σύκα και σταφύλι, βανίλιες, δαμάσκηνα και όλα αυτά τα φρουτάκια.



Καλή απόλαυση και καλό φθινόπωρο!

11 σχόλια:

  1. Όνειρο. Πραγματικά μοσχοβολιστή! Όσο για τον αποχαιρετισμό του καλοκαιριού, άστο λίγο ακόμα, νωρίς είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλή επιλογή τα ροδάκινα, μου αρέσουν! Φαντάζομαι μυρωδιές και γεύση! Αυτήν την τάρτα σκέφτομαι να τη φτιάξω!
    Αν και ακόμα η ζέστη μας λιώνει, ημερολογιακά θα συμφωνήσω περί καλοκαιριού και θα σου κάνω συντροφιά στο γοερό σου κλάμα! Μπουααααα!
    Καλό μεσημέρι και καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ήμουν έτοιμη να φτιάξω κάτι ανάλογο αλλά ναυάγησε!!
    Μυρωδάτη μυρωδάτη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με μοναδική γεύση καθώς το άρωμα του αμυγδάλου κυριαρχεί!!!
    Μπράβο Έφη μας.
    Καλό ΣΚ εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αρκετα ελκυστικη η ταρτα σου Εφη...προκαλει να την φας..γεια στα χερια σου και καλο απογευμα να εχεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νοστιμότατη η τάρτα σου Έφη μου!!!! Και πολύ φρουτένια...ό,τι καλύτερο για να υποδεχθούμε το φθινόπωρο!!!
    Φιλάκια!!! -:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι ωραία συνταγή Έφη!!
    Σκέτη απόλαυση..
    Άντε και καλό μας φθινόπωρο, εποχιακά τουλάχιστον!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. νοστιμη αν και δεν την τρωω ομως την φωτογραφισες λαχταριστα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υπέροχη! Θα πρέπει να είναι πολύ αρωματική!
    Καλό μήνα Έφη μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αποχαιρετάς το καλοκαιράκι με υπέροχο τρόπο!
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλό μήνα φιλενάδα... με υγεία, χαρά, υπομονή και κουράγιο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!