Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Παγωτό σύκο




Αυτό το παγωτάκι το ξεκίνησα μέσα στον ενθουσιασμό και την λαχτάρα ότι θα κάνω τα αγαπημένα μου σύκα παγωτό.  Ολα καλά αλλά στην πορεία διαπίστωσα ότι για να φτάσεις στο παγωτό, περνάς από μία τέλεια μαρμελάδα και ένα ονειρεμένο παγωτό βανίλια, κρεμώδες, απαλό, βελούδινο και πλούσιο σε γεύση που για να λέω αλήθεια δεν είχα ξαναδοκιμάσει.



Υλικά

Για τη μαρμελάδα  σύκου

500 γρ. σύκα καθαρισμένα και κομμένα
1/4 φλ. μέλι
2 κ. σ. καστανή ζάχαρη
1 1/2 κ. σ. χυμός λεμονιού
1/2 κ. γλ. αλάτι
1 ξύλο κανέλας ή 1 φύλλο αρμπαρόριζας
1 κ. σ. ροδόνερο


Για το παγωτό βανίλια (μισή δόση από αυτή της συνταγής εδώ)

1/2 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική 
2 κρόκοι αβγού
1/2 κ. γλ. αλάτι
1 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος
1/2 φλ. γάλα 
1 κ. γλ. εσάνς βανίλιας
1 ερμόλ χτυπημένο σε σαντιγύ


Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα τοποθετώ τα σύκα κομμένα σε τέταρτα με όλα τα υλικά για τη μαρμελάδα και τα αφήνω σε μέτρια θερμοκρασία να βράσουν (περίπου στα 30 λεπτά) να βράσουν μέχρι να πήξει το μείγμα.  Το ροδόνερο το ρίχνουμε προς το τέλος.

Αφήνουμε να κρυώσει η μαρμελάδα  καλά.



Σε μπεν μαρί χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη για 5 λεπτά να κρεμώσουν και να αποκτήσουν υποκίτρινο χρώμα και αφού αποσύρουμε από το μπεν μαρί και κρυώσει λιγο το μείγμα μας, τοποθετούμε όλα τα υλικά  για το παγωτό βανίλια  μαζί με το μείγμα των κρόκων  σε ένα μπλέντερ ή στο μίξερ να γίνουν κρέμα.
Βάζουμε το μείγμα της κρέμας να παγώσει για ένα δίωρο περίπου. Ανακατεύουμε ξανά και αφήνουμε πάλι το μείγμα να ξαναπαγώσει.

Μετά από ένα δίωρο (ξανά) παίρνουμε τα δύο μείγματα, κρέμα και σύκο, και εναλλάξ τα τοποθετούμε σε μεταλλικό δοχείο παγωτού να παγώσουν μαζί  φροντίζοντας να μπερδευτεί μέσα στην κρέμα η μαρμελάδα του σύκου και να κάνει όμορφα νερά.

Τη φωτογραφία από τη μαρμελάδα για κάποιο μαγικό λόγο την εξαφάνισα, βολευτείτε με αυτή από την κατσαρόλα και μόλις την ξαναφτιάξω θα την προσθέσω και στο ποστ....χααχαχαχαχ!




Καλή απόλαυση!

4 σχόλια:

  1. Παρ' ότι έχεις φυλαχτεί στα γλυκαντικά για την μαρμελάδα, σίγουρα είναι ένα γλυκό παγωτό. Αλλά με έχει ξεσηκώσει το παγωγό βανίλια και μόλις μου δοθεί η ευκαιρία θα το δοκιμάσω.
    Έχω σάλτα φράουλας να ενσωματώσω!!!
    Φιλιά πολλα χρυσά μου χέρια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελειο απο καθε αποψη!!! Το συκο ειναι μακραν το αγαπημενο μου φρουτο. Το παγωτο δεν χρειαζεται να πω ποσο το αγαπω....οπως ολοι φανταζομαι. Ο συνδυασμος δεν παιζεται. Μου αρεσει που τα εκανες πρωτα μαρμελαδα τα συκα και μετα τα ανεμειξες με το κρεμωδες παγωτο. Σε εμφανιση σκιζει. Δεν μενει να δουμε τη γευση Εφη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φανταζομαι γευση! Γεια στα χερια σου Εφουλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χααα,χα,χα,χα! Καλό! Κάπως έτσι θα εξαφανιστεί και στο δικό μου σπίτι! Δεν θα προλάβει να μπει στο παγωτό μου φαίνεται! Μ' αρέσουν τα σύκα. Ωραία ιδέα το παγωτο! Γειά στα χεράκια σου!
    Καλό βράδυ και καλή ξεκούραση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!