Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Κεμπάπ με μελιτζάνες


 
Σήμερα έχουμε ένα φαγάκι με καταγωγή εξ Ανατολής, πεντανόστιμο που παραδοσιακά γίνεται στα κάρβουνα σε ψησταριά αλλά εγώ το έφτιαξα στο ταψί και πολλοί το προτιμούν έτσι.

Εκτός από  την εκδοχή της μελιτζάνας συναντιέται με κολοκύθια, με πατάτες, με ντομάτες και δεν ξέρω με τι άλλο. Με δεδομένη τη λατρεία μου στις μελιτζάνες, προτίμησα να το δοκιμάσω έτσι και φυσικά το λατρέψαμε όλοι μας.




Υλικά

6-8 μελιτζάνες (όχι φλάσκες φαρδιές, πάχους 5-6 εκατοστών)

Για το κεμπάπ

500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 φλ. τριμμένη φρυγανιά
αλάτι και πιπέρι
1 κ. γλ. κύμινο
1/3 φλ. ελαιόλαδο

Για το ταψί

1 πατάτες σε φέτες
2 ντομάτες σε φέτες
πιπεριές κέρατο σε φέτες
ελάχιστο ελαιόλαδο
λίγη ξερή ρίγανη




Εκτέλεση


Κόβω τις μελιτζάνες μου σε ροδέλες χονδρές πάχους 3-4 εκατοστών. Τις βάζω σε αλατόνερο για μισή ώρα να ξεπικρίσουν. Τις βγάζω, τις στύβω ελαφρά και τις τοποθετώ σε ένα μπωλ όπου ρίχνω λίγο ελαιόλαδο για να λαδωθούν όμορφα.   Λαδώνω ελαφρά ένα ταψί.

Ζυμώνω τον κιμά μου με τα υπόλοιπα υλικά  και αρχίζω να αραδιάζω στο ταψί μου μία ροδέλα μελιτζάνας και ένα κεφτέ μεγάλο όσο και η ροδέλα της μελιτζάνας. Τα αραδιάζω εναλλάξ μέσα στο ταψί, στη σειρά,  μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μου.

Προσαρμόζω το κεμπάπ μου ανάλογα με τη ροδέλα για να είναι ομοιόμορφα.

Αν χρειαστεί κόβω σε φέτες και καμιά πατατούλα αλατισμένη και τη σφηνώνω όπου χωράει  (με το μάτι υπολογίζω).

Σκορπιστά κάπου στα κενά βάζω τις φέτες της ντομάτας και της πιπεριάς, περιχύνω με ελάχιστο ακόμα ελαιόλαδο και λίγη τριμένη ριγανούλα το φαγάκι από πάνω και ψήνω σε αέρα στους 180 βαθμούς σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για  45 λεπτά. Υστερα ξεσκεπάζω για 10-15 λεπτά για να πάρει χρώμα το φαγάκι και αφού τσεκάρω ότι έχει μαλακώσει η μελιτζάνα σβήνω το φούρνο.




Καλή όρεξη και καλό Σαββατοκύριακο!

5 σχόλια:

  1. δεν με αρεσουν οι μελιτζανες μπορει να γινει με αλλο λαχανικο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε είχα χάσει Εφούλα μου..καλό και γλυκό φθινόπωρο να έχεις..έβαλα τα αγαπημένα μου ιστολόγια σε λίστα στο χώρο μου για να ξέρω τι μου γίνεται..ακόμα και στα μπλόγκ μας πρέπει να μπαίνει τάξη!!Απίστευτη η συνταγή σου με εξαιρετική παρουσίαση..το κεμπαπ με τις μελιτζάνες σου καταγράφεται για άμεση εκτέλεση φυσικά!!πολλά φιλάκια και δεν σε ξαναχάνω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να τα μερακλίδικα! Μ' αρέσει να έχω πολλές επιλογές όταν έχω αδυναμία σ' ένα υλικό. Και για τη μελιτζάνα απλά... τρελαίνομαι! Ωραίο φαγητό Έφη μου!
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όμορφο και μυρωδάτο το φαγάκι σου, μου αρέσει που ψήνετε και στο φούρνο γιατί στα κάρβουνα δεν πολυψήνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραιότατο φαγάκι!Θα αντικαταστήσω τον κιμά με κιμά σόγιας και θα το κάνω μιας και είμαι φανατική μελιτζανόβια!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!