Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Ελατάκια μαρέγκας


 


Ελατάκια μπεζεδάκια  έχουμε σήμερα,  από θαύμα τα βλέπετε βέβαια, μαρεγκάκια έχω πει ότι θα βάλω πολλές φορές εδώ και 3 χρόνια στο μπλογκ....αλλά η μοίρα ποτέ δεν τα άφησε να προχωρήσουν σε στάδιο φωτογράφησης......αν εννοείτε τι εννοώ! 

Οσες φορές έχω πει ότι θα τα φωτογραφίσω έχουν γίνει τα απερίγραπτα....και στο τέλος καταλήγουμε με παρέα να τα τσακίζουμε! Γιατί αν συμπαθείτε το αβγό γενικά να ξέρετε ότι δεν θα τους αντισταθείτε!  Συνήθως ή τα λατρεύουν ή τα αντιπαθούν οι άνθρωποι!  Εμείς ανήκουμε στους πρώτους λοιπόν!   Η ιδέα "ελατάκι" είναι από το αγαπημένο Pinterest που μας έχει πάρει τα μυαλά γενικώς και μου άρεσε πάρα πολύ. Η απόδοση της φωτογραφίας δεν είναι πολύ καλή λόγω φωτισμού αυτές τις μέρες και υπόσχομαι να την αντικαταστήσω σύντομα....(αν δεν το καταλάβατε...πάνε ήδη τα μαρεγκάκια μας.....αχαχαχαχχ!).

Οποιος δεν κατέχει την έννοια του μπεζέ ή της μαρέγκας ας ανατρέξει  στο διάσημο ποστ της Κικίτσας μας κατά μπλογκόκοσμο "μικρή κουζίνα"   και ας διαβάσει όλο της το ποστ και κυρίως τα σχόλια (πολύ σημαντικό κομμάτι και αυτό). Εγώ με τις δικές της συμβουλές έμαθα να κάνω μπεζεδάκια και πολύ την ευχαριστώ για αυτό!  Θα ομολογήσω ότι τα έτρεμα με αυτά που διάβαζα κατά καιρούς.....τώρα τα έχω "του χεριού μου"!  

Τα αρωματίζουμε όπως θέλουμε, λατρεύω τη γεύση εσάνς τριαντάφυλλο αλλά μπορείτε να βάλετε άρωμα πορτοκαλιού, ελάχιστες σταγόνες λεμόνι, βανίλια ή βανιλλίνη ή ότι άλλη εσάνς σας αρέσει! Το τριαντάφυλλο να ξέρετε ότι δεν αφήνει ούτε την ιδέα της αβγουλίλας πάντως, έχω τσεκάρει σε όλες τις εσάνς μέχρι τώρα βλέπετε!



Υλικά

4 ασπράδια αβγού μέτριου μεγέθους
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική (περίπου υπολογίζετε 50 γρ. ανά ασπράδι)
1/4 κ. γλ. ταρτάρ ή κρεμόριο
5-6 σταγόνες εσάνς τριαντάφυλλο

Στολίζουμε με : 
φυστική Αιγίνης ωμό ψιλοτριμμένο σαν πούδρα ή κοπανισμένα καραμελάκια χριστουγεννιάτικα (πρασινοκόκκινου χρώματος)

αν τα θέλουμε χρωματιστά, ρίχνουμε  χρώμα ζαχαροπλαστικής ελάχιστο μέσα στη μαρέγκα μας

μύτη διακοσμητική 1M της Wilton  δείτε την στην φωτογραφία






Εκτέλεση

 Προθερμαίνουμε το φούρνο μας σε αέρα στους 80 βαθμούς. Εκεί θα ψήσουμε και τα μαρεγκάκια μας.

Χτυπάμε λίγο την κρυσταλλική ζάχαρη στο μούλτι να γίνει πιο ψιλή αλλά όχι σαν άχνη. Θα την ρίξουμε στη μαρέγκα μας βροχηδόν με κουτάλι όταν σφίξουν.

Τα ασπράδια τα βγάζουμε κατευθείαν από το ψυγείο (όχι σε θερμοκρασία δωματίου) και τα σπάμε σε ένα μπωλ ένα ένα και μετά τα ρίχνουμε στον κάδο αναμίξεως του μίξερ. Αυτό το κάνουμε για να μην έχουμε ατυχήματα με τον κρόκο και πάνε στράφι τα ασπράδια.

Τα αναδευτήρια του μίξερ, ο κάδος και ότι έρχεται σε επαφή με το ασπράδι πρέπει να είναι πεντακάθαρο και εντελώς στεγνό για να πετύχει η μαρέγκα. 

Τα χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν πολύ καλά και να αρχίσουν να σφίγγουν, κατόπιν ρίχνουμε το κρεμόριο ή ταρτά και συνεχίζουμε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα για λίγο ακόμα. Διαδοχικά χτυπάμε και ρίχνουμε βροχηδόν τη ζάχαρη να την πάρει όλη και στο τέλος την εσάνς μας.

Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη λαμαρίνα του φούρνου.

Βάζουμε τη συγκεκριμένη μύτη στην σακούλα μας και σχηματίζουμε τα ελατάκια μας.

Κάνουμε μία μεγάλη ροζέτα για βάση, από πάνω της με προσοχή μία μικρότερη και μία μικρότερη ακόμα για κορυφή στο δεντράκι μας.   

Βέβαια με jumbo μέγεθος μύτης θα βγαίνει πιο ωραίο το ελατάκι και πιο εντυπωσιακό αλλά δεν έχω. Οποια έχει ας χρησιμοποιήσει εκείνο το μέγεθος.

Πασπαλίζουμε με φυστίκι Αιγίνης ή καραμελάκια και ψήνουμε στους 80 βαθμούς σε αέρα για 2 ώρες και ίσως παραπάνω, αναλόγως του φούρνου μας. Θα το καταλάβετε όταν είναι έτοιμα γιατί  ξεκολλάνε από το αντικολλητικό χαρτί σαν αέρας, πανεύκολα. Μετά τις 2 ώρες να τα τσεκάρετε αν είναι έτοιμα, όχι νωρίτερα.  Οσο πιο μεγάλα σε μέγεθος, τόσο πιο πολύ χρόνο χρειάζονται.

Μην δυναμώσετε τη θερμοκρασία για να διατηρηθούν λευκά, ξεχάστε τα μέσα στο φούρνο και μη βιάζεστε. Το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει, τα πιο τέλεια μαρεγκάκια, αφράτα και σωστά ψημένα σας περιμένουν!

Οταν γίνουν, αφήστε τα μέσα στο φούρνο για λίγη ώρα ακόμα με την πόρτα του φούρνου μισάνοιχτη. Διατηρούνται σε αεροστεγές δοχείο για αρκετές ημέρες αν δεν υπάρχει υγρασία στο σπίτι (λόγω του καιρού). Σε εμάς δεύτερη-τρίτη μέρα στην καλύτερη περίπτωση δεν φτουράνε.  Οποιος κάνει ένα πέρασμα από μπροστά τους χτυπάει από 2-3......βοήθειά μας δηλαδή!



Καλή επιτυχία!

Καλά Χριστούγεννα!

7 σχόλια:

  1. Τι ομορφα!!!!!!!!! Πολυ ωραια!!! Μπραβο σου Εφη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γουστόζικα τα δεντράκια σου!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΙΔΕΑ!! ΔΕΝ ΕΧΩ ΟΜΩΣ ΚΡΕΜΟΡΙΟ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ? ΑΝ ΤΟ ΠΑΡΑΛΕΙΨΩ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ? ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κρεμόριο ή ταρτάρ είναι όξινο άλας και χρησιμοποιείται για να σταθεροποιηθεί η μαρέγκα ή για να έχουμε πιο τριφτή ζύμη στα γλυκά μας. Αν δεν βρίσκετε μπορείτε να βάλετε ελάχιστες σταγόνες χυμό λεμονιού. Στα σούπερ μάρκετ υπάρχει ή στα μπαχαρικά ή κοντά σε γλυκόζη, βανίλιες κλπ. Είναι σε γνωστό μπουκαλάκι σειράς μπαχαρικών με σιέλ τυρκουαζ καπάκι και είναι λευκή σκόνη. Αλλιώς το βρίσκετε στα μπαχαράδικα. Καλημέρα! :)

      Διαγραφή
  4. Πολύ ωραία τα ελατάκια σου! Κατατοπιστικότατη η ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!