Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Κοτόπουλο με φασολάκια και γλυκοπατάτες



Καλημέρα μπλογκογειτονιά!

Οταν βλέπω ιδιαίτερους συνδυασμούς υλικών σε φαγητό κάτι με ξεσηκώνει να τους δοκιμάσω!   Ετσι και με αυτό το πιάτο που είναι πεντανόστιμο. Είναι κάτι σαν το..."Θα πάω κι ας μου βγει και σε κακό...." που λέει και το άσμα.....

Η γλυκοπατάτα γενικά είναι λίγο δύσκολη για τα δικά μου γούστα  σαν υλικό, αλλά σε αυτό το φαγητό ταιριάζει υπέροχα!



Υλικά

1/3 φλ. ελαιόλαδο
2 λεμόνια σε λεπτές ροδέλες

4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1/2 φλ. ελαιόλαδο
χυμός 1 λεμονιού
αλάτι και πιπέρι

500 γρ. φασολάκια στρογγυλά
1 κιλό κόκκινες γλυκοπατάτες σε κομμάτια μικρά
4 στήθη κοτόπουλο

προαιρετικά ελάχιστο λευκό κρασί για άρωμα
δύο κλαδάκια ρίγανη που τα αφαίρεσα στη μέση του ψησίματος



Εκτέλεση


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς σε αέρα.

Σε μεγάλο πυρέξ ρίχνουμε το 1/3 φλ. ελαιόλαδο και στρώνουμε σκορπιστά τις ροδέλες των 2 λεμονιών.



Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε το σκόρδο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ρίχνουμε μέσα τα φασολάκια μας. Τα ανακατεύουμε να πάρουν όλα τα υλικά και τα απλώνουμε πάνω από τις ροδέλες λεμονιού (δεν παίρνουμε το λάδι του μπωλ, μόνο τα φασολάκια βγάζουμε με ένα κουτάλι). Αν μάλιστα έχετε λεμόνια από κήπο, χοντρόφλουδα και αρωματικά σας διαβεβαιώ ότι θα τα φάτε και αυτά με το ζουμάκι που θα βγάλει το φαγητό, δεν θα είναι καθόλου πικρά.



Κάνουμε το ίδιο και με τις γλυκοπατάτες και με το κοτόπουλο διαδοχικά. Δηλαδή στο ίδιο ζουμάκι ανακατεύουμε τις γλυκοπατάτες και τις σκορπίζουμε πάνω από τα φασολάκια και μετά περνάμε μέσα από το μείγμα αυτό και το κοτόπουλο και το αραδιάζουμε πάνω από τις γλυκοπατάτες. Οτι ζουμάκι περισσέψει το σκορπίζουμε πάνω στο κοτόπουλο.



Συμπληρώνουμε 2 φλ. νεράκι στο ταψί μας και αν θέλω το κρασάκι και τη ρίγανη, το σκεπάζουμε και το τοποθετούμε στο φούρνο.
Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου στους 180 βαθμούς σε αέρα σκεπασμένο τη μισή ώρα και μετά  βγάζουμε το αλουμινόχαρτο για να πάρει χρώμα το φαγάκι μας, γυρίζοντας το κοτόπουλο και από την άλλη μεριά με προσοχή και κατεβάζοντας το ταψί στην τελευταία σχάρα για να πιει τα ζουμάκια του το φαγητό. Αν χρειαστεί, για να μη στεγνώσει το κοτόπουλο, βρέχουμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, το πατσαβουριάζουμε και το στύβουμε και καλύπτουμε με αυτό το ταψί μας. Αυτό το κολπάκι με έχει βολέψει σε πολλά φαγάκια, δοκιμάστε το.




Καλή όρεξη και καλό Σαββατοκύριακο!

3 σχόλια:

  1. Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ γλυκοπατάτα στη μαγειρική μου και θα ήθελα να τη δοκιμάσω. Εσύ, από ό,τι είδα, έβαλες στο φαγητό σου την ποικιλία με το πορτοκαλί χρώμα, που στην περιοχή μου δε θα τη βρω. Μου φαίνεται, όμως, ότι οι γεύσεις από τα υλικά της συνταγής σου ταιριάζουν πολύ - θα την έχω σίγουρα κατά νου για ένα διαφορετικό πιάτο με κοτόπουλο (για να μην αναφέρω ότι είμαι περίεργη και για τη γεύση που θα έχουν τα φασολάκια, μόνο στο κλασικό λαδερό φαγητό με ντομάτα τα έχω δοκιμασει και θέλω να πειραματιστώ!)!
    Καλό Σαββατοκύριακο! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εύχομαι να έχεις Έφη μια ευτυχισμένη και δημιουργική χρονιά!!!!
    Μου αρέσει η εκδοχή σου, δεν θυμάμαι να έχω δοκιμάσει γλυκοπατάτες οπότε κάποια στιγμή πρέπει να το τολμήσω!!!!!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου Εφούλα, Καλή χρονιά! Πολύ νόστιμο το φαγητό σου, μου αρέσουν πολύ οι γλυκοπατάτες!!! Στην πραγματικότητα, οι δικοί μου τις προτιμούν από τις κανονικές πατάτες! Καλό Σ/Κ, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!