Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2014

Red velvet cake με cream cheese frosting




Σήμερα και εν όψει της γιορτής των ερωτευμένων κάνουμε ένα υπέροχο κατακόκκινο κεκάκι και κερνάμε!


Υλικά

2 1/2 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ. γλ. σόδα μαγειρική
2 κοφτές κ. σ. κακάο
1 κ. γλ. αλάτι

 
2 αβγά
1 φλ. σπορέλαιο
2 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ. σ. λευκό ξύδι
1 κ. γλ. εσάνς πορτοκαλιού ή βανίλιας
1 φλ. ξινόγαλα 

2 κ. σ. κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής 

Για την επικάλυψη

225 γρ. τυρί κρέμα σε θερμ. δωμ.
100 γρ. βούτυρο σε θερμ. δωμ.
1 κ. γλ. εσάνς βανίλιας ή πορτοκαλιού
4 φλ. ζάχαρη άχνη (τη ρίχνουμε σιγά-σιγά)
περίπου 1/4 φλ. γάλα (μπορεί και λιγότερο, το ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά)




Εκτέλεση


Ενώνουμε σε ένα μπωλάκι όλα τα στερεά υλικά.

Με μιξεράκι χτυπάμε σε μπωλ τα αβγά με το σπορέλαιο, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύδι, την εσάνς και τέλος το ξινόγαλα. 

*Αν δεν έχουμε ξινόγαλα, μπορούμε μέσα σε 1 φλ. γάλα να ανακατέψουμε 1 κ. σ. ξύδι και να το αφήσουμε για 5 λεπτά περίπου πριν το χρησιμοποιήσουμε. Εγώ έβαλα κεφίρ που είχα και επειδή ήταν πολύ απαλό έβαλα και μισή κουταλιά ξύδι. Κάπως έτσι το φτιάχνουμε μόνοι μας. 

Σταματάμε το χτύπημα με το μίξερ και ενώνουμε μέσα σε αυτό το μείγμα όλα τα στερεά κοσκινισμένα.
Αναδεύουμε με μία σπάτουλα να ενωθούν τα υλικά και τελευταίο προσθέτουμε το χρώμα ζαχαροπλαστικής που και αυτό το ανακατεύουμε πολύ καλά.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα μας, τινάζουμε καλά να φύγει το περιττό αλεύρι και ψήνουμε για 45-50 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 165 βαθμούς σε αέρα στη μεσαία σχάρα.

Οταν βγει το αφήνουμε να κρυώσει καλά, το γυρίζουμε σε πιατέλα και ετοιμάζουμε την επικάλυψη.




Επικάλυψη


Χτυπάμε το βούτυρο με το τυρί κρέμα, προσθέτουμε την εσάνς και λίγη-λίγη τη ζάχαρη να κρεμώσουν καλά. Σταδιακά και με προσοχή ρίχνουμε λίγο γάλα (ίσως δεν το χρειαστεί όλο). Το ελέγχουμε να έχει τη ρευστότητα που θέλουμε για να καλύψουμε το κέηκ.

Καλύπτουμε το κέηκ μας και στολίζουμε με κουφετάκια.

Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε σε ένα μπωλάκι μικρό λίγο ινδοκάρυδο και να το χρωματίσουμε με τα χέρια μας και να το σκορπίσουμε πάνω από την κρέμα.

Προσοχή να φοράμε γαντάκια όταν χειριζόμαστε χρώματα ζαχαροπλαστικής!





Καλή απόλαυση!
 






7 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφο και σε εμφάνιση και σε υφή, αφού δείχνει μαλακό μέσα και με ωραίο, ρευστό γλάσο απ' έξω! Μου "κάνει" ιδανικό για το πρωινό της ημέρας της γιορτής! Χρήσιμη και η συμβουλή για τα γάντια, όταν χρησιμοποιούμε χρώματα ζαχαροπλαστικής, δεν το ήξερα! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα! Τα καταστήματα με είδη ζαχαρώδη και ιδιαίτερα τα εξειδικευμένα έχουν τα πάντα από τέτοια υλικά, μπορείς σίγουρα να τα προμηθευτείς από τον Ρέππα (Αγ. Ανάργυροι) και τον Αλιμπραντη στο Ελληνικό, είναι κουφετάκια θα έλεγα και ανάλογα την εποχή υπάρχουν σε διάφορα σχέδια και χρώματα για κάθε περίσταση! :)

      Διαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!